10 vinkkiä koiran adoptointiin valmistautumiseen

Julkaisija Jean Marie Bauhaus
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Koiran adoptointi voi olla hämmentävää, ellet tiedä mistä aloittaa, mutta hauvan tuominen kotiin on myös hauskaa ja jännittävää! Tämä merkkipaalu on ensimmäinen yhdistävä hetki sinun ja karvaturrisi kesken, ja monia on vielä tulossa. Huolehtimalla näistä kymmenestä kohdasta voit vähentää stressiä ja varmistaa sujuvan siirtymän kaikille.

1. Varaa varusteet valmiiksi

Järjestä jo etukäteen valmiiksi kaikki tarvittava, jotta koira saa turvalliset ja mukavat oltavat. Perusasioiden – panta ja talutushihna, ruoka- ja vesikuppi – tarvitset myös koiranpedin, koiraportin, leluja, herkkuja sekä trimmaus- ja hoitotarvikkeita. Kannattaa myös varata pissa-alustoja ja entsyymipuhdistusainetta vahinkojen varalta sisäsiistiksi opettelun alkuvaiheisiin.

2. Valmistele kotisi

Samoin kuin pikkulasten kanssa, on aina fiksu ja kannattava idea tehdä kodista turvallinen koiralle ennen lemmikin saapumista. Kierrä kodissasi ja laita piiloon tai suojaan kaikki pienille tai uteliaille koirille mahdollisesti haitalliset esineet sekä sellaiset, joiden et halua joutuvan hauvojen hampaisiin.

Valmistele myös muut perheenjäsenet: Keskustelkaa siitä, ketkä perheenjäsenet huolehtivat ruokinnasta, kävelyttämisestä ja koulutuksesta. Jos kotonasi on jo muita eläimiä, varmista kaikkien turvallisuuden vuoksi, että niiden rokotukset ovat ajan tasalla. Jos sinulla on kissoja, niille tulee varata koirilta vapaa vyöhyke, jotta ne voivat tottua uuden tulokkaan jännitykseen omaan tahtiinsa. Tämä voi vaikuttaa liioittelulta joidenkin mielestä, mutta näiden valmistelujen avulla koirasi pysyy turvassa ja kaikkien siirtymävaihe helpottuu.

3. Osoita koiralle turvallinen paikka

Aivan kuin nykyisillekin lemmikeillesi, varaa myös uudelle oma tila. Jotkin lemmikinomistajat kaihtavat koirahäkkejä, mutta Best Friends -järjestön mukaan koirat pitävät niitä omana lepopaikkanaan, eräänlaisena pesänä. Ne voivat toimia turvallisena paikkana uuteen kotiin sopeuduttaessa. Jos et halua käyttää häkkiä, voit myös koiraportin avulla rajata huoneen pelkästään koirallesi. Voit käydä sen luona, jotta voitte tutustua toisiinne, mutta pidä lapset ja muut lemmikit poissa toistaiseksi.

4. Suunnittele, miten (ja milloin) tuot koiran kotiin

Ota mahdollisuuksien mukaan muutama päivä vapaata töistä tai tuo koira kotiin viikonloppuna, jos sinulla on vapaata. Älä kuitenkaan hae koiraa pitkän loman alussa. Jos se tottuu siihen, että olet aina kotona, sille saattaa tulla eroahdistusta, kun palaat takaisin töihin. Pyydä joku mukaasi koiraa hakiessasi, jotta toinen teistä voi lohduttaa koiraa toisen ajaessa. Älä unohda ottaa kaulapantaa ja talutushihnaa ja viedä koira suoraan kotiin tekemättä häiritseviä pysähdyksiä.

5. Esittele koti koiralle

Pidä koira lieassa, kun annat sen tutkia ja nuuskia asuntoa. Näytä sille ruoka, peti ja lelut, ja ilmaise kielletyt asiat napakoilla kommenteilla, kuten "ei" tai "älä".

6. Tutustukaa pihaan talutushihnassa

Adoptoiduilla koirilla tulisi olla paljon aikaa ja tilaa nuuskia ympäristöään. Jos olet määrittänyt tarpeiden tekemiseen tietyn alueen pihasta, johdata koira sinne ja palkitse se herkulla, kun se käyttää paikkaa aiottuun tarkoitukseen.

7. Esittele perhe

Animal Rescue League of Boston suosittelee tuomaan perheenjäsenet ja muut koirat ulos yksi kerrallaan uutta koiraa kohtaamaan. Pidä muut koirat kytkettynä ja valvo niiden vuorovaikutusta. Muista, että liian intensiivinen esittely voi saada ne reviiritietoisiksi uuden tulokkaan kanssa. Älä anna lasten (ja muiden aikuisten) suukottaa tai halata koiraa (oli se kuinka suloinen tahansa), mutta anna ystävystymisen alkaa herkkujen ja nuuskimisen avulla.

8. Vaihda koirasi ruokaa vähitellen

Jos voit, hanki samaa ruokaa, jota koira sai löytöeläintalossa tai kasvattajalla, ja vähitellen vaihda koiran ruoka siihen merkkiin, jota aiot antaa sille säännöllisesti. Näin vältytään liian nopean muutoksen aiheuttamilta ruoansulatusongelmilta.

9. Aloita koulutus saman tien

Jopa aikuiset koirat, jotka on jo koulutettu sisäsiistiksi, tarvitsevat hieman koulutusta. Jos haluat opettaa koiran käyttämään häkkiä, esittele häkki sille saman tien ja totuttele sen käyttöön jättämällä koira häkkiin lelun kanssa lyhyeksi aikaa samalla, kun poistut itse asunnosta. Oletko kiinnostunut varsinaisesta tottelevaisuuskoulutuksesta? Sääntöjä kannattaa alkaa opettaa heti alussa.

10. Käytä koira eläinlääkärissä

Viikon sisällä koiran saapumisesta se tulisi viedä eläinlääkärille terveystarkastukseen ja rokotusten saattamiseksi ajan tasalle.

Koiran ottaminen on suuri muutos sekä koiralle että perheellesi. Näiden perusasioiden avulla voit varmistaa, että koira tuntee olonsa turvalliseksi uudessa ympäristössään ja luot paremman yhteyden kosteakirsuiseen kaveriisi.

Tietoja kirjoittajasta

Jean Marie Bauhaus Contributor Photo

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus on fiktiokirjailija, freelance-kirjoittaja ja kustannustoimittaja, joka asuu Tulsassa Oklahomassa. Hän kirjoittaa usein lemmikeistä ja lemmikkien terveydestä kotitoimistossaan, jossa häntä avustaa sylillinen karvaturreja.

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Dog Food with Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Chicken™ (kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti tutkittuja antioksidantteja, vähärasvaista proteiinia ja omega-3-rasvahappoja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Dog Food with Chicken

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini Chicken on erityisesti tarkoitettu tukemaan aktiivista liikkuvuutta ja nivelten terveyttä koirilla, jotka pitävät pienemmistä ruokanappuloista. Sisältää omega-3-rasvahappoja ja kliinisesti todistettuja antioksidantteja.