Onko koirani sairas? Mistä tiedän sen?

Julkaisija
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Jos olet uusi koiranomistaja ja koirasi käyttäytyy oudosti, saatat miettiä, "mikä koiraani oikein vaivaa?" Vaikka epäilisitkin jonkin olevan pielessä, et ehkä tiedä, miltä sairas koira näyttää tai miten se käyttäytyy, tai miksi pennun outo käytös saattaa valvottaa sinua öisin. Jos koirasi on todella sairas etkä huomaa merkkejä (tai jos se vain osaa piilotella niitä), saatat tuntea syyllisyyttä siitä, ettet tiennyt koirasi olevan kipeä.

Vaikka jotkin sairauden oireet, kuten oksentelu tai ripuli, voivat olla ilmeisiä, joitakin sairauksiin liittyviä käyttäytymismalleja voi olla vaikea tunnistaa. Seuraavaksi esittelemme muutamia tilanteita ja merkkejä, jotka saattavat auttaa selvittämään, onko koirasi mahdollisesti sairas, ja milloin sinun kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Merkki #1: Koira ei syö

Useimmat koirat jättävät harvoin aterian tai herkkupalan väliin, varsinkin, jos laitat sen niiden nenän eteen. Jos koirasi kääntää selkänsä aterialle, jonka se normaalisti ahmisi, on syytä kiinnittää huomiota tähän käytökseen. Monet asiat voivat aiheuttaa ruokahaluttomuutta, kuten pahoinvointi, hammaskipu, ahdistus, virusinfektiot tai suolistokivut.

Varaa aika eläinlääkärille, jos koirasi ei syö yli vuorokauteen tai jättää yli kaksi ateriaa väliin.

Merkki #2: Koira vain makaaYlhäältä katsottuna pieni pörröinen koira makaa lelujen ympäröimänä puulattialla.

Jos huomaat, että koirasi nukkuu enemmän, laahaa jäljessä kävelyillä, ei ole kiinnostunut leikkimisestä tai ei leiki niin paljon kuin ennen, jokin voi olla vialla. Joskus ulkona on vain liian kuuma leikkiä ja liikkua. Lämpötilojen noustessa koirat ovat luonnostaan hieman laiskempia. Mutta jos ulkona ei ole kuuma, tämä käyttäytyminen viittaa siihen, että kyse voi olla jostakin muusta.

Moni asia voi aiheuttaa koiran haluttomuuden. Mikä tahansa infektio, olipa se sitten virus tai bakteeri voi aiheuttaa väsymystä. Sydänsairaudet tai hengitysongelmat voivat saada koiran tuntemaan itsensä väsyneeksi. Hormonaaliset häiriöt, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta, voivat aiheuttaa ylimääräistä velttoutta. Ylipaino voi saada koiran nukkumaan enemmän, koska liikkuminen on rasittavaa. Liikalihavuus voi myös johtaa esimerkiksi rappeuttaviin nivelsairauksiin, nivelrikkoon, jolloin koiran juokseminen ja leikkiminen on kivuliaampaa. Tämä voi aiheuttaa kierteen, jossa koirasi kamppailee liikkumisen kanssa, lihoo lisää ja siten liikkuu vielä vähemmän. Jos eläinlääkäri toteaa, että koirasi on lihava, on tärkeää noudattaa hänen neuvojaan ja laatia yhdessä laihdutussuunnitelma. Syöpä, maksasairaus, munuaissairaus ja neurologiset sairaudet, kuten kouristukset tai koiran kognitiivinen toimintahäiriö (joka tunnetaan myös nimellä koiran Alzheimerin tauti), voivat myös saada koiran käyttäytymään väsyneesti.

Jos koirasi on ikääntymässä, saatat ajatella, että se liikkuu vähemmän vanhuutensa vuoksi. Vaikka on totta, että koirien liikkuminen hidastuu iän myötä, se ei tarkoita, että niiden pitäisi lopettaa liikkuminen kokonaan. Vanhemmat koirat (seitsemän vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat) pystyvät vielä liikkumaan hyvin ja harrastamaan liikuntaa. Jos vanhempi koiranpentusi ei tunnu leikkivän kuten ennen, kannattaa luultavasti ottaa yhteyttä eläinlääkäriin ja tarkastuttaa se mahdollisten sairauksien poissulkemiseksi. Koirasi ikääntyessä eläinlääkäri saattaa todennäköisesti tehdä lisätestejä varmistaakseen koirasi kunnon.

Kipu voi myös näyttäytyä energian puutteena. Ruoansulatuskanavan ongelmat voivat aiheuttaa vatsakipuja ja saada koiran käyttäytymään vaisusti, ja jos koira kärsii nivelrikosta, kipu voi ilmetä nukkumisen lisääntymisenä. Lisääntynyt nukkuminen tai laiskuus voivat ehdottomasti olla merkkejä ongelmasta. Jos tämä kestää yli päivän, ota yhteyttä eläinlääkäriin. On aina parempi olla ennakoiva ja ottaa yhteyttä eläinlääkäriin kuin ihmetellä päiväkausia, onko koirasi mahdollisesti sairas.

Merkki #3: Koira juo paljon vettä

Jos huomaat, että koirasi tyhjentää jatkuvasti vesikulhon, pyytää päästä ulos useammin tai sille sattuu vahinkoja sisälle, koirasi saattaa olla sairas. Liiallisesta janosta johtuvaa runsasta juomista kutsutaan polydipsiaksi. Joitakin yleisiä syitä polydipsiaan ovat hormonaaliset tilat, kuten diabetes tai endokrinologinensairaus, joka tunnetaan myös Cushingin oireyhtymänä, kertoo PDSA. Myös munuaissairaudet ja kohtutulehdus voivat aiheuttaa lisääntynyttä juomista. Jos huomaat, että koirasi juo normaalia enemmän, ulkona ei ole kuuma ja käyttäytyminen kestää yli päivän tai kaksi, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Merkki #4: Pystyt tuntemaan koiran kylkiluut

Painonpudotusta voi olla vaikea havaita, varsinkin jos koirallasi on pitkä karva. Joskus on vaikea tietää, onko koira laihtunut, ennen kuin eläinlääkäri punnitsee sen. Koirat laihtuvat kahdesta syystä: joko ne eivät syö tai saa riittävästi ravintoaineita tai ne polttavat liikaa kaloreita. Muun muassa syöpä, diabetes, maksa- ja munuaissairaudet aiheuttavat laihtumista. Jos huomaat, että koirasi kylkiluut tai lonkat ovat ulkonevat, koirasi voi olla sairas, ja eläinlääkärin on syytä tutkia se.

Paras tapa tietää, onko jokin vialla, on seurata koirasi käyttäytymistä. Seuraa sen syömistä, juomista, virtsaamis- ja ulostamistottumuksia sekä tiedä, miltä sen normaali uloste näyttää ja millainen on sen normaali energiataso. Kun silität koiraasi, tunnustele sitä kaikkialta ja etsi kaikkea tavallisuudesta poikkeavaa, kuten ihottumaa tai kyhmyjä ja kuoppia. Voit myös selvittää koirasi normaalipainon kotona tehtävällä helpolla testillä, jota kutsutaan käsitestiksi.

Tunnet koirasi paremmin kuin kukaan muu, ja jos jokin saa sinut miettimään, että koirassasi saattaa olla jotain vikana, luota vaistoosi ja ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Tietoja kirjoittajasta

Tohtori Sarah Wooten

Tohtori Sarah Wooten

Vuonna 2002 UC Davisin eläinlääketieteellisestä korkeakoulusta valmistunut tohtori Sarah Wooten on tunnettu kansainvälinen puhuja eläinlääketieteen ja eläinten terveydenhoidon alalla. Hänellä on 10 vuoden kokemus julkisesta esiintymisestä ja mediatyöstä, ja hän kirjoittaa useisiin eläinlääketieteellisiin julkaisuihin niin verkossa kuin painetussa muodossa. Tohtori Wooten on esitelmöinyt eläinlääketieteellisen koulutuksen allalla viiden vuoden ajan, ja hän puhuu johtamisesta, asiakasviestinnästä ja henkilökohtaisesta kehityksestä. Tohtori Wooten on myös sertifioitu eläinlääketieteellinen toimittaja, AVMA:n jäsen, ja hänellä on 16 vuoden kokemus pieneläinlääkärin työstä. Sen lisäksi, että hän on puhuja, kirjailija, eläinlääkäri ja erittäin suositun "Vets Against Insanity" -korttipelin luoja, hän omistaa yhdessä aviomiehensä (21 vuotta aviossa) kanssa Elevated Eateries -ravintolaryhmän Greeleyssä, ja yhdessä heillä on kolme hieman villiintyneenpuoleista lasta. Hän hiihtää usein Coloradossa, sukeltaa haiden kanssa Karibialla tai harjoittelee kenpo-karatea paikallisella dojo-salilla. Tee asiat hyvin tai älä tee ollenkaan. Lisätietoja saat osoitteesta drsarahwooten.com.


Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet