Mikä on paras ruokavalio kissalle, jolla on kilpirauhasen liikatoiminta?

min luku

Balineesi makaa lattialla ja katsoo kameraan valppaana silmät ja korvat eteenpäin osoittaen

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Yksi keski-ikäisten ja vanhempien kissojen yleisimmistä sairauksista on kilpirauhasen liikatoiminta. Kilpirauhanen on rauhanen, joka sijaitsee kaulassa henkitorven edessä. Se säätelee kissan aineenvaihduntaa eli sitä, kuinka nopeasti sen elimistö tuottaa energiaa. Kuvittele se kehon termostaatiksi, joka nostaa lämpöä tarvittaessa.

Kilpirauhasen liikatoiminnassa kilpirauhanen kiihdyttää aineenvaihduntaa, vaikka kissan elimistö ei tarvitse ylimääräistä energiaa. Termostaattivertailua käyttäen se on kuin termostaatti, joka nostaa lämpöä aurinkoisena heinäkuisena päivänä!

Kun näin tapahtuu, kissan keho menee ylikierroksille. Yleisimpiä merkkejä tästä ovat levottomuus, liiallinen nälkä, laihtuminen jatkuvasta syömisestä huolimatta ja joissakin tapauksissa aggressiivisuus. Kilpirauhasen liikatoimintaa sairastavat kissat näyttävät usein myös epäsiisteiltä, ja niiden turkki on huonokuntoinen.

Laadukas ravinto on tärkeää elinikäisen hyvän terveyden kannalta, mutta se on vielä tärkeämpää, kun kyseessä on kilpirauhasen liikatoiminnasta kärsivä kissa. Se voi johtua seuraavista syistä:

 

  • Sillä voi olla vaikeuksia pysyä terveessä painossa ja säilyttää lihasmassa. Jotta ne saisivat jokaisesta suupalasta mahdollisimman paljon ravintoa, niiden ruoan on oltava hyvin sulavaa ja valmistettu korkealaatuisista ainesosista.

  • Ne ovat yleensä vanhempia kissoja. Keski-ikäisillä ja vanhemmilla kissoilla on usein muita terveysongelmia, kuten munuaissairauksia, joten niiden ravinnossa on ehkä oltava tarkka määrä proteiinia, kivennäis- ja muita ravintoaineita tämän vuoksi. Niiden ravinnon proteiinin tulisi myös olla peräisin erittäin korkealaatuisista lähteistä.

Varmista, että syötät laadukasta, täysipainoista ja tasapainoista ruokaa, joka sopii kissasi elämänvaiheeseen. Jos kissallasi on myös muita terveysongelmia, eläinlääkäri voi suositella dieettiruokaa, joka auttaa muiden terveysongelmien kanssa. Muista, että kilpirauhasen liikatoiminnasta kärsivän kissasi on syötävä normaalia suurempia annoksia ja lähes varmasti enemmän kuin mitä ruokintaoppaassa sanotaan sen painon mukaan. Voit ehkä pitää ruokaa tarjolla jatkuvasti, jos kissa on nälkäinen koko ajan, mutta laihtuu silti. Vaihtoehtoisesti voit antaa 4–6 ateriaa päivässä varmistaaksesi, että se saa riittävästi ruokaa. Ajastimella varustetut ruokintalaitteet ovat erittäin hyödyllisiä, jos olet ulkona ja liikkeellä pitkiä aikoja.

Ruoka kissan kilpirauhasen liikatoiminnan hoitovaihtoehtona

Kissoilla, joilla on kilpirauhasen liikatoiminta, on riski aliravitsemukseen, korkeaan verenpaineeseen, verkkokalvovaurioihin ja elinvaurioihin, kuten sydänsairauksiin, joten ongelmaa on aina yritettävä hallita. Käytettävissä on useita hoitovaihtoehtoja, kuten lääkitys, leikkaus, radioaktiivinen jodi ja erityisruokavalio, joilla kaikilla on omat hyvät ja huonot puolensa.

Saatat yllättyä siitä, että ruoka on hoitovaihtoehto, mutta kilpirauhasen liikatoiminnan hallintaan on olemassa erityinen ruokavalio. Se on hyvin sulavaa, täydellistä ja tasapainoista, ja lisäksi se sisältää vähemmän jodia. Kilpirauhanen tarvitsee jodia toimiakseen, joten pitoisuuksien alentaminen voi hidastaa kilpirauhashormonin ylituotantoa, jolloin kissasi oireet häviävät muutaman viikon kuluttua. Ruoka ei kuitenkaan korjaa taustalla olevaa kilpirauhasongelmaa, joten kissasi on syötävä tätä ruokaa koko loppuelämänsä. Eläinlääkäri voi kertoa vaihtoehdoista ja auttaa sinua valitsemaan kissasi elämäntapaan, muihin sairauksiin ja talouteesi parhaiten sopivan vaihtoehdon.

Yhteenvetona

Jos kissallasi on todettu kilpirauhasen liikatoiminta, kysy eläinlääkäriltäsi hoitovaihtoehdoista ja siitä, onko kissasi nykyinen ruoka ihanteellista. Kasvata annoskokoa, kunnes kissan paino on vakiintunut ja kilpirauhasen toiminta on hallinnassa. Harkitse ruokaa hoitovaihtoehtona ja kysy eläinlääkäriltäsi dieettiruokaa, jos se mielestäsi sopisi kissallesi. Muista kuitenkin, ettei kissan ruokavaliota saa koskaan muuttaa ilman, että asiasta on ensin keskusteltu eläinlääkärin kanssa.

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA