Kahden pennun kouluttaminen: näin onnistut

Julkaisija Kara Murphy
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Jo yhdessä uudessa koirassa on useimmille lemmikinomistajille tarpeeksi haastetta, eivätkä asiantuntijat suosittelekaan kahden pennun hankkimista samalla kertaa. Jos olet kuitenkin jo tuonut kotiin kaksi pentua, voit tuplata hauskuuden oikeilla koulutus- ja sosiaalistamistekniikoilla.

Oletko valmis oppimaan, miten kouluttaa kaksi koiraa kerralla? Käydään ohjeet läpi.

Kahden pennun kouluttaminen: mikä voi mennä pieleen?

Kahden pennun ottaminen kerralla on eittämättä vaikeampaa. Ymmärtämällä ja ennakoimalla erityishaasteet etukäteen omistajat voivat kuitenkin kouluttaa ja sosiaalistaa molemmat koirat niin, että niistä tulee perheelle upeita lemmikkejä.

Kahden pennun hankkimiseen liittyy käytännön kysymyksiä (Kuinka paljon eläinlääkäri tulee maksamaan? Onko minulla tilaa?) minkä lisäksi lemmikkien kasvattamiseen liittyy erityisiä haasteita:

 • Kaksi pentua ystävystyy todennäköisemmin keskenään kuin uuden ihmisperheensä kanssa.

 • Yhdessä hankitut pennut saattavat toisistaan erotettuina olla ahdistuneita tai arkoja.

 • Koirat ovat yksilöitä, joten jokainen pentu oppii ja kouluttautuu omaan tahtiinsa.

Ulkona istuva husky antaa toiselle suukon.

Koulutusstrategiat

Jos olet hankkinut kaksi pentua, voit tietyillä toimenpiteillä ehkäistä käyttäytymisongelmia ja helpottaa useamman koiran kouluttamista yhtä aikaa. Monet näistä ehdotuksista edellyttävät, että pennut viettävät aikaa toisistaan erillään:

 • Laita koirat yöksi eri paikkoihin nukkumaan. Koirat kannattaa totuttaa häkkiin, sillä häkkikoulutus auttaa turvallisuudessa, vahinkojen hallinnassa, kouluttamisessa sisäsiistiksi ja matkustamisessa. Uudet pennut on syytä pitää eri häkeissä ja riittävän lähellä, jotta kuulet, jos ne tarvitsevat sinua yöllä.

 • Kouluta pentuja yksilöllisesti. Kun koulutat kahta pentua, niiden tulisi osallistua koulutustunneille erikseen. Tai jos koulutat koiria kotona, voit keskittyä yhteen koiraan sillä välin, kun joku muu leikkii toisen koiran kanssa erillisessä huoneessa. Voit myös antaa toiselle pennulle aktivointilelun, joka pitää sen kiireisenä. Voit myös laittaa kummankin pennun ulos pitkän, mukavan hihnan avulla, jotta ne tottuvat katsomaan, kun toinen niistä saa huomiota.

 • Seurustele ja leiki pentujen kanssa erikseen. Tämä lisää pentujen itsenäisyyttä ja auttaa ujompaa koiraa leikkimään ilman, että se joutuu kilpailemaan huomiostasi. Voit kokeilla ottaa yhden pennun kerrallaan mukaasi lyhyille käynneille ulkona tai viedä sen pentuturvalliseen asuntoon ystäväsi luokse tekemään tuttavuutta.

 • Kävelytä pentuja yksitellen. Anna kummallekin koiralle jakamaton huomiosi sen omalla päivittäisellä kävelyllä. Jos pennut aina ulkoilevat yhdessä, vähemmän itsevarma pentu hakee toisen koiran läsnäolosta luottamusta ja turvaa, vaikka niillä olisikin eri taluttajat. Erillisillä kävelylenkeillä kumpikin pentu saa myös aikaa haistella ja tavata muita koiria omalla tavallaan.

Et yritä erottaa näitä kahta mahdollisesti parasta ystävää toisistaan. Sen sijaan annat kummallekin omaa tilaa olla sellaisia kuin ne ovat, ja niistä kehittyy tasapainoisia aikuisia koiria. Alettuasi ymmärtää koiriesi omia persoonallisuuksia ja sitä, missä kumpikin on hyvä, voit alkaa lisätä koulutukseen enemmän yhteistä aikaa. Varmista vain aina, että annat kummallekin erikseen rakkautta ja huomiota, jotta koirat eivät joudu kinaamaan tai jopa tappelemaan niukasti jakamastasi huomiosta. Kahden pennun kouluttaminen vaatii vain erityistä huolellisuutta, jotta kumpikin pentu saa varmasti yhtä paljon huomiota.

Kaksi koiraa kotona

Ennen kuin otat uuden nelijalkaisen ystävän, sinun on aina otettava huomioon, kuinka paljon aikaa ja hoitokuluja siihen kuluu. Vieläkin tärkeämpää se on, jos kotiin on tulossa kaksi lemmikkiä! Jos päätät hankkia koiria kaksin kappalein, voit onnistua käsittelemällä koiria yksilöllisinä persoonina, kouluttamalla ne asianmukaisesti sekä viettämällä niiden kanssa aikaa ihmisten ja muiden koirien seurassa. Näitä ohjeita noudattamalla saat koirasi kiintymään sinuun loppuelämäkseen ja luot perustan, jonka avulla uudet pentusi voivat elää onnellista elämää tasapainoisina perheenjäseninä.

Tietoja kirjoittajasta

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy on freelance-kirjoittaja ja lemmikinomistaja, joka asuu Eriessä Pennsylvaniassa. Hänellä on goldendoodle nimeltä Maddie.

 

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ja Tri Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Puppy Food with Lamb and Rice

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Lamb & Rice (lammas ja riisi) on suunniteltu vahvistamaan koiranpennun immuunijärjestelmää ja ylläpitämään ruuansulatuskanavan terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen määrän omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.<BR><BR><B>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Puppy Food with Chicken

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken (kana) on suunniteltu tukemaan suurten rotujen pentujen luuston kehitystä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen mineraalitason.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Puppy Food Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Savoyry Chicken on suunniteltu vahvistamaan koiranpennun immuunijärjestelmää ja ylläpitämään ruuansulatuskanavan terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen määrän omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.<BR><BR><B>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Puppy with Chicken -koiranruoka

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Chicken (kana) on suunniteltu edistämään koiranpennun liikkuvuutta ja vahvistamaan immuunijärjestelmää. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja kalaöljystä saatavaa DHA:ta.
  Buy Now »