Koirat ja vuorovaikutus  

Published by
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Avain koirasi vuorovaikutukseen toisten koirien kanssa, eli sosiaalistamiseen, on tutustuminen ja kokemukset.

Onko koirasi rauhallinen, itsevarma ja hallittavissa, kun se kohtaa toisia koiria tai ihmisiä? Joillakin koirilla on erikoisia oikkuja. Ne pelkäävät ihmisiä, joilla on hansikkaat kädessä tai parrakkaita miehiä. Jotkut haukkuvat vihaisesti, kun ne näkevät toisen koiran tai ovat kauhuissaan joutuessaan autoon. Sosiaalistamisella voi korjata tällaista käyttäytymistä. Se on prosessi, joka alkaa jo, kun koira on pieni ja jatkuu koiran aikuiselämän läpi. Jopa adoptoitu aikuinen koira voi hyötyä sosiaalistamiskoulutuksesta.

Tutustuminen tuottaa tulosta

Avain sosiaalistamiseen on tutustuminen ja kokemus. Järjestä koirallesi myönteisiä kokemuksia mahdollisimman monen ihmisen, paikan ja eläimen kanssa. Yksinkertainen toistuva altistaminen ei riitä - kokemus näistä uusista tilanteista täytyy olla koiralle myönteinen. Koiran tutustuttaminen ystävän lapsiin ei siis auta, jos lapset kiusaavat ja tökkivät sitä tai pelästyttävät sen.

Nuorena vitsa väännettävä

Kun koirasi on vielä pieni, koulutus ja koiranpentukutsut kotonasi ja eläinklinikalla ovat erinomainen mahdollisuus koirallesi ystävystyä toisten tavallisten koirien kanssa. Vastusta houkutusta hemmotella hermostuneita koiria tai nuhdella liian riehakkaita yksilöitä. Koirat ovat sosiaalisia eläimiä ja niiden täytyy oppia olemaan vuorovaikutuksessa toistensa kanssa, ja se tapahtuu vuorovaikutuksessa. Anna koirasi tavata kaikennäköisiä, -kokoisia ja -ikäisiä tavallisia ihmisiä ja pidä mukana herkkupaloja valmiina palkitsemaan hyvä käytös. Älä jätä koiraasi koskaan yksin vauvojen tai lasten kanssa. Hyvin pienet lapset saattavat vahingossa satuttaa tai säikäyttää sen ja jos koirasi on pelästynyt tai tuntee olonsa epämukavaksi, se saattaa hyökätä heitä kohti. Vaihtele päivittäisten lenkkien reittejä ja vie koirasi sille uusiin paikkoihin. Mitä enemmän sillä on myönteisiä kokemuksia, sitä rauhallisempi se on epätavallisissa tilanteissa.

Sinä olet johtaja

Koiran pitää tietää, että sinä olet luottavainen ja rohkea, ennen kuin se voi olla itse rohkea. Jos yrität saada koirasi tuntemaan olonsa mukavaksi suurempien eläinten seurassa, mutta olet itse hermostunut, pysähdy. Aiheutat enemmän harmia kuin hyvää, ennen kuin osaat näyttää, että olet sinut tilanteen kanssa. Yksinkertainen, mutta tehokas tapa auttaa koiraa sosiaalistumiseen on pitää sen huomio kiinnittyneenä itseesi silloin, kun se tuntee olonsa epävarmaksi jossakin tilanteessa. Koirasi tunnistaa sinut laumanjohtajaksi, koska olet vahva ja sopiva tehtävään ja luottaa siihen, että johtaja pitää huolta asioista.

Ammattiapua

Jos koirasi käyttäytyy aggressiivisesti, älä epäröi hakea ammattilaisen apua. Aggressiivinen reaktio ei välttämättä ole merkki koiran pahuudesta, mutta sen syy pitää selvittää nopeasti. Keskustele eläinlääkärisi kanssa, joka voi suositella käyttäytymiskouluttajaa.

Liittyvät artikkelit