Pennun turkin pitäminen terveenä

$authorText
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Pennun pitäminen terveenä

Terve koiranpentu

Olet paras henkilö pitämään koiranpentusi terveenä ja elinvoimaisena. Olet vastuussa niiden päivittäisestä terveydenhoidosta ja lisäksi tunnet ne parhaiten. Olet paras lemmikkisi tarkkailija eläinlääkärikäyntien välillä. On selvää, että sairasteleva tai ripuloiva koiranpentu tarvitsee hoitoa, mutta koiranpennun terveyden ylläpitämiseen liittyy muutakin kuin pelkkien sairauden oireiden tarkkailu.

Pennun suun ja hampaiden hoito

Hammassairaudet ovat yleisiä koirilla, joten yksi parhaista asioista, joita voit tehdä pennullesi, on totuttaa se säännölliseen hampaiden harjaukseen. Älä kuitenkaan käytä mitä tahansa hammastahnaa, sillä ihmisille tarkoitetut hammastahnat sisältävät ainesosia, jotka eivät sovi koirille, eikä niitä ole tarkoitettu nieltäväksi. Koiran hammastahnat ovat turvallisempia, ja lisäksi koiranpentusi pitää paljon enemmän niiden mauista (lihan maku on niiden mielestä parempi kuin mintun). Jos huomaat, että pennullasi on ongelmia, kuten verenvuotoa ikenissä tai pahanhajuinen hengitys, ilmoita niistä eläinlääkärille. Eläinlääkäriltäsi voit myös ostaa koirien hammasharjoja sekä erityisiä koirille kehitettyjä hammastahnoja.

Pureskeleeko koiranpentusi kaikkea näkyvää? Nuorten koirien pureskelu eroaa hampaiden kasvuun liittyvästä pureskelusta, sillä se alkaa sen jälkeen, kun kaikki neulamaiset pentuhampaat ovat pudonneet. Nuorilla koirilla on usein hallitsematon halu pureskella, ja sen syistä on erilaisia teorioita. Olipa syy mikä tahansa, tarjoa pennullesi pureskeluun tarkoitettuja esineitä tossujesi sijaan.

Pennun korvien hoito

Tarkista parin päivän välein varovasti pennun korvat ja niiden sisäpuoli, että ne ovat terveet. Ihon on oltava puhdas eikä se saa olla punainen tai ärtyneen näköinen. Pennun korvissa ei saa olla ylimääräistä korvavahaa tai vuotoa, eikä niissä saa olla epämiellyttävää hajua. Älä laita mitään koiran korviin, ellei eläinlääkäri määrää.

Kiinnitä huomiota pään ravisteluun tai korvien raapimiseen. Jos epäilet, että pennullasi on korvaongelmia, kuten bakteeri- tai sienitulehdus tai korvapunkkeja, älä epäröi kääntyä eläinlääkärin puoleen.

Terveen pennun merkit

Terveellä pennulla on kirkkaat silmät, kiiltävä turkki ja paljon energiaa.

Muista, että pentusi ei osaa kertoa sinulle, jos se on huonossa kunnossa, joten sinun on pidettävä sitä silmällä. Kun tiedät, mikä on koirallesi normaalia, huomaat ajoissa, jos jokin on vialla. Huolestuttavia merkkejä ovat:

 • Äkillinen ruokahaluttomuus.
 • Tavallista enempi nukkuminen. 
 • Muutokset käyttäytymisessä.
 • Nopea laihtuminen tai lihominen. 
 • Kaikki epätavalliset kyhmyt tai kohoumat. 
 • Oksentelu tai ripuli. 
 • Koiranpennun silmien tai korvien ongelmat.

Luota vaistoihisi ja ota aina yhteyttä eläinlääkärille, jos olet epävarma.

Koiranpennun stressi

Kyse ei välttämättä ole fyysisestä tilasta, mutta pennun näkeminen stressitilassa voi olla ahdistavaa.

On normaalia, että pentu valittaa ja vikisee ensimmäisinä öinä, kun se on kotonasi. Kysy kasvattajalta ennen pennun hankkimista, voitko viedä pennulle peiton tai lelun kotoasi. Näin pennulla on jotain, joka tuoksuu sinulta kasvattajan luona, ja päinvastoin, kun pentu saapuu kotiisi.

Kun olet päässyt alun sopeutumisvaiheen yli, myös muut tekijät voivat stressata pentuasi. Eroahdistus on yleinen ongelma. Jälleen kerran, rakkaus ja rauhoittelu ovat parasta lääkettä tähän. Jos ongelma jatkuu tai vaikuttaa vakavalta, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Ennaltaehkäisy on paras hoito

Pennun olisi pitänyt saada rokotukset ennen kuin se saapuu luoksesi, ja kasvattajan tai eläinsuojeluyhdistyksen tulee antaa sinulle eläinlääkärintodistus annetuista rokotuksista. Pentusi rokotusohjelman noudattaminen on yksi tärkeimmistä asioista, joita voit tehdä pentusi terveyden eteen. Säännöllinen madotusohjelma ja kirppujen torjunta ovat myös tärkeitä, joten kysy lisätietoja eläinlääkäriltäsi.

Eikä tietenkään pidä unohtaa liikunnan ja terveellisen ruokavalion merkitystä. On erittäin tärkeää, että pennuille syötetään pennuille tarkoitettua ruokaa aikuisten koirien ruoan sijaan. Tämä saattaa kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta pennuilla on erilaiset ravitsemukselliset tarpeet kuin aikuisilla koirilla, ja oikeanlainen ravitsemus auttaa tukemaan niiden kasvua sekä aivojen, luuston ja lihasten kehitystä. Suurten rotujen pennuilla on hieman erilaiset tarpeet kuin pienten ja keskikokoisten koirarotujen pennuilla. Pyydä eläinlääkäriäsi suosittelemaan rotusi ja pentusi koolle sopivaa tasapainoista ja täysipainoista pennunruokaa.

Tarkistanut Tri Emma Milne BVSc FRCVS

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • Science Plan™ Puppy Healthy Development™ Mini Chicken

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Mini on suunniteltu koiranpennuille, jotka pitävät pienistä ruokanappuloista. Ruoka vahvistaa immuunijärjestelmää ja edistää liikkuvuutta. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja DHA:ta.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Puppy Food with Lamb and Rice

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Lamb & Rice (lammas ja riisi) on suunniteltu vahvistamaan koiranpennun immuunijärjestelmää ja ylläpitämään ruuansulatuskanavan terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen määrän omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.<BR><BR><B>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Puppy Food with Chicken

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken (kana) on suunniteltu tukemaan suurten rotujen pentujen luuston kehitystä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen mineraalitason.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Puppy Food Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Savoyry Chicken on suunniteltu vahvistamaan koiranpennun immuunijärjestelmää ja ylläpitämään ruuansulatuskanavan terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen määrän omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.<BR><BR><B>
  Buy Now »