Koiran oksentamisen syiden selvittäminen

Julkaisija Kara Murphy
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Ei ole mitenkään epätavallista, että koirat oksentavat. Itse asiassa siihen on moniakin syitä, joista osa on huolestuttavampia kuin toiset. Mistä siis tietää, onko koiran oksennus nurmikolla merkki vakavista ongelmista? Onko oksennuksia erityyppisiä? Lue lisää.

Oksentelu vs. pulautus (regurgitaatio)

Mikä saa koiran oksentamaan? Ensinnäkin pitää ymmärtää ero oksentelun ja pulauttelun (regurgitaatio) välillä. Pulautuksessa suuhun palaava mahansisältö koostuu yleensä sulamattomasta ruoasta, vedestä ja syljestä. Ylös tuleva aines on usein lieriön muodossa, koska se on yleensä ruokatorvessa ollutta ruokaa tai ainetta. Se tulee ulos näennäisen vaivattomasti, ilman lihassupistuksia. Luultavimmin sinä tai koirasi ette saa mitään etukäteisvaroitusta siitä, että jotain on tulossa ulos.

Oksentelu on sitä vastoin paljon aktiivisempaa. Se saa lihakset supistumaan ja koko keho jännittyy. Kun koira oksentaa, ruoka tai esine tulee yleensä mahasta tai ohutsuolen yläosasta. Koira alkaa todennäköisesti kakoa ja ruoka on sulamatonta tai osittain sulanutta. Oksennuksen mukana voi tulla kirkasta nestettä, jos se on peräisin mahasta, tai keltaista tai vihreää nestettä (sappi), jos se tulee ohutsuolesta. Oksennuksesta voi myös tulla hieman enemmän merkkejä etukäteen: koira saattaa kuolata, kävellä edestakaisin tai vinkua, tai sen maha voi kurista äänekkäästi.

koira haukottelee

Yleiset oksentamisen syyt

Ison-Britannian Kennel Club -järjestön mukaan koirien oksentelun yleisiä syitä ovat mm. seuraavat:

 • Koira on syönyt roskia, tähteitä tai muuta sopimatonta.
 • Koira on niellyt jotain kovaa, kuten kiven, luun tai lelun, tai jotain myrkyllistä, kuten puhdistusaineita, pakkasnestettä tai torjunta-aineita.
 • Virukset, bakteeri-infektiot tai loiset.
 • Muutokset koiran ruokavaliossa, esimerkiksi uusi koiranruoka.
 • Yliherkkyys tietyille ruoille tai sen raaka-aineille.
 • Turvotus tai muut ruoansulatuskanavan ongelmat.
 • Koira on saanut lääkettä, joka ei sovi sille.
 • Lämpöhalvaus.
 • Terveysongelmat, jotka vaikuttavat suolistoon, munuaisiin, maksaan tai haimaan.

Yleisimpiä syitä regurgitaatioon ovat seuraavat:

 • Mahalaukun refluksi ja ruokatorventulehdus.
 • Tukos tai ahtauma ruokatorvessa.
 • Synnynnäinen ruokatorven sairaus (megaesofagus), joka on yleisempi muun muassa shar peilla, saksanpaimenkoirilla, tanskandogeilla, irlanninsettereillä, labradorinnoutajilla, kääpiösnautsereilla, newfoundlandinkoirilla ja karkeakarvaisilla kettuterriereillä.

Milloin huolestua

Oksentelu ei ole koirilla kovin harvinaista, joten omistajat eivät yleensä ole huolissaan, jos koira oksentaa silloin tällöin. Milloin sitten pitäisi huolestua?

Kennel Club luettelee muutamia tilanteita, joissa koiran oksentelusta on syytä huolestua:

 • Mikäli arvelet koirasi nielleen vieraan esineen tai jotain myrkyllistä.
 • Jos koirasi ei pelkästään oksenna, vaan se käyttäytyy muutenkin epätavallisesti – esimerkiksi nukkuu tavallista enemmän, kieltäytyy syömästä tai kärsii ripulista. Silloin sinun on syytä soittaa eläinlääkärille.
 • Koirallasi on kuumetta, se vaikuttaa kärsivän nestehukasta tai sillä näyttää olevan kipuja.
 • Jos veressä tai ulosteessa näkyy verta tai jos koirasi oksentaa jotain kahvinporoilta näyttävää – sulanutta verta – soita eläinlääkärille. Veri voi olla oire vakavista ongelmista, esimerkiksi mahahaavasta, tai merkki siitä, että koirasi on syönyt terävän luun, lelun tai muun vieraan esineen.
 • Koirasi ei lopeta oksentamista. Satunnainen oksentelu ei ole epätavallista, mutta jos koirasi oksentaa säännöllisesti tai runsaasti, ota yhteyttä eläinlääkäriin syyn selvittämiseksi. Huolestuttavaa voi olla myös se, että koira yrittää oksentaa, mutta ei pysty.

Jos olet yhtään huolissasi koirasi terveydestä, soita eläinlääkärillesi ja kysy neuvoa.

Mitä eläinlääkäri tekee

Tutkiessaan koiraasi eläinlääkäri todennäköisesti haluaa ensin hyvät taustatiedot siitä, mitä koirasi on saattanut syödä tai mitä sen suuhun on voinut joutua. Lisäksi lääkäri haluaa tietää, kuinka usein se oksentelee tai pulauttelee. Hän saattaa haluta tehdä verikokeita, jotta voidaan selvittää, johtuuko oksentelu esimerkiksi munuaissairaudesta tai haimatulehduksesta. Lääkäri saattaa myös tarvita röntgenkuvia ja/tai ultraäänitutkimuksen, jos hän arvelee, että koirallasi voi olla tukos ruoansulatuskanavassa tai ruokatorvi ei toimi kunnolla. 

Kun eläinlääkäri on selvittänyt ongelman, hän voi aloittaa hoidon, jotta koirasi vointi paranee nopeasti.

Mitä voit tehdä itse

Jos eläinlääkäri saa selville, mikä aiheuttaa koirasi oksentelun ja sanoo kotihoidon riittävän, tarvitset ohjeita oireiden lievitykseen. PDSA on julkaissut nämä hoitovinkit oksentelevalle koiralle:

 • Älä anna ruokaa 6–8 tuntiin, ellei eläinlääkäri jostain suosittele pidempää aikaa.
 • Varmista, että koirasi juo edelleen vettä, ellei eläinlääkäri ole antanut toisenlaisia ohjeita. Jatkuvan oksentelun yhteydessä nestehukka voi olla vakava ongelma, minkä vuoksi nesteytyksestä huolehtiminen on hyvin tärkeää.
 • Tarjoa oksentelun loputtua koirallesi pieniä, mietoja, vähärasvaisia aterioita kolmesta kuuteen kertaa päivässä muutaman päivän ajan. Jos eläinlääkäri on pyytänyt sinua olemaan antamatta vettä, aloita veden antaminen taas hitaasti ja vähän kerrallaan.
 • Lisää vähitellen ruokamäärää ja vähennä ruokailukertojen määrää, kun siirryt takaisin koiran normaaliin ruokaan.

Jos koirasi oksentelu johtuu ruoan hotkimisesta, yksi ratkaisu voi olla "pulmapelien" käyttö ruoan annostelussa. Näin koira syö hitaammin, kun se joutuu näkemään vaivaa ruoan saadakseen. Voit myös yrittää vaihtaa koiran ruoan laadukkaampaan ruokaan tai erityisruokavalioon, josta koirasi saa helposti sulavaa ja tasapainoista ravintoa. Siirry uuteen ruokaan hitaasti äläkä kerralla, tai saatat pahentaa ongelmaa.

Oksentava koira ei välttämättä ole sairas tai tarvitse välitöntä eläinlääkärin hoitoa. Jos kuitenkin havaitset merkkejä, joiden perusteella arvelet jonkin olevan pahasti vialla, soita eläinlääkärille. Hän selvittää, mikä ongelma on ja miten se voidaan ratkaista. Pian voit taas silitellä hauvaasi sen oksennusten siivoamisen sijasta.

Tietoja kirjoittajasta

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy on freelance-kirjoittaja ja lemmikinomistaja, joka asuu Eriessä Pennsylvaniassa. Hänellä on goldendoodle nimeltä Maddie.


Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ja Tri Becky Mullis, DVM, DACVIM (Nutrition)

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Dog Food with Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Chicken™ (kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti tutkittuja antioksidantteja, vähärasvaista proteiinia ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Dog Food with Chicken

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini Chicken on erityisesti tarkoitettu tukemaan aktiivista liikkuvuutta ja nivelten terveyttä koirilla, jotka pitävät pienemmistä ruokanappuloista. Sisältää omega-3-rasvahappoja ja kliinisesti todistettuja antioksidantteja.
  Buy Now »