Kissa vai koira: kumpi sopii minulle paremmin?

Julkaisija Jean Marie Bauhaus
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kissojen ja koirien yhteiselo ei välttämättä aiheuta ongelmia. Nämä lajit voivat itse asiassa tulla toimeen melko hyvin merkittävistä eroistaan huolimatta. Mutta miten niiden erot vaikuttavat suhteeseesi lemmikkisi kanssa tai päätökseen adoptoida lemmikki, jos voit valita vain jommankumman? Tässä tekstissä pohditaan kissat vai koirat -pulmaa, jotta osaisit vastata kysymykseen ”Kumpi lemmikki sopii minulle paremmin?”

Koirat ovat laumaeläimiä

Two black and silver miniature schnauzer dogs chewing on the same stick.Luonnossa koirat muodostavat laumoja, joissa jokainen jäsen tekee yhteistyötä ravinnon ja suojan hankkimiseksi laumalle, kirjoittaa Veterinarians.com. Laumassa on yleensä ”alfakoira”, jota muut koirat pitävät johtajana. Kodin lemmikkikoirilla on synnynnäisesti sama laumavaisto, joka tekee niistä yleensä sosiaalisia, ystävällisiä ja tyytyväisiä siihen, että niillä on perhe tai vain yksikin henkilö, joka antaa ruokaa ja toimii johtajana. Koirat menevät vaistomaisesti sinne, minne laumakin menee. Näin ne ovat valmiita hyväksymään uusia kokemuksia, esimerkiksi lähtemään matkalle tai muuttamaan perheen kanssa. Tämän laumavietin vuoksi koirien on vaikea olla yksin, etenkin pitkiä aikoja. Koirat vaativat läheisyyttä ja huomiota. Koiran hoitaminen voi monessa mielessä olla samanlaista kuin elämä pienen lapsen kanssa.

Kissat ovat yksinäisiä metsästäjiä

Leijonia lukuun ottamatta useimmat luonnonvaraiset kissaeläimet ovat sen sijaan yksin viihtyviä, yöllä liikkuvia metsästäjiä. Toisin kuin koirat, kissat pystyvät hyppäämään ja kiipeilemään, mikä auttaa niitä metsästyksessä ja helpottaa pakenemista uhkaavissa tilanteissa. Kissojen terävät, sisään vedettävät kynnet tarjoavat selvän edun saalistuksessa ja auttavat niitä puolustautumaan suuremmiltakin petoeläimiltä. Tämän vuoksi kissojen ei tarvitse tehdä yhteistyötä selvitäkseen. Se tekee niistä myös hyvin reviiritietoisia.

Nämä samat vaistot tekevät kotikissoistakin paljon koiria itsenäisempiä. Kissojen itsenäisyys voi saada ne vaikuttamaan välinpitämättömiltä. Usein ne nukkuvat päivällä ja kuljeskelevat asunnossa yöllä. Kissat haluavat oman tilansa, ja ne myös saattavat merkitä reviirinsä virtsaamalla hiekkalaatikon ulkopuolelle, etenkin ennen leikkaamista. Reviiritietoisuuden vuoksi kissalle aiheutuu stressiä suurista muutoksista, kuten muutosta tai vaikkapa huonekalujen siirtämisestä. Kissan itsenäisen luonteen ansiosta ne yleensä selviävät yksinolosta koiria paremmin, mutta on tärkeä muistaa, että kaikki kissat ovat erilaisia. Jotkin rodut ovat toisia sosiaalisempia. Kissat pystyvät kehittämään erittäin lujat siteet läheisiin ihmisiinsä. Jos kissan suosikkihenkilö poistuu, sille saattaa tulla eroahdistusta, etenkin jos kissa siirtyy omistajalta toiselle. Kissat ovat myös hyvin älykkäitä olentoja, ja vaikka niillä onkin metsästäjän geenit, ne myös tietävät, kuka ruokkii niitä ja leikkii niiden kanssa. Vaikka kissat eivät ehkä ilmaise aluksi tunteitaan yhtä innokkaasti kuin koirat, ajan myötä kissatkin voivat kiintyä ihmisvanhempaansa, joka saa kehräyskoneen kainaloonsa elokuvaillan ajaksi. Kissat myös usein elävät pidempään kuin koirat, mikä on joskus huomioitava, kun etsitään elinikäistä eläinystävää.

Lemmikkien koulutus: kissa vai koira

The gray cat with green eyes lies on a sofa. Gray cat with green eyes. Gray cat. Striped not purebred kitten. Small predator. Small cat.Kun vertaillaan kissojen ja koirien kouluttamista, koirat ovat yleensä helpompia. Koira on laumaeläimenä valmiimpi seuraamaan johtajaa, joten se on luonnostaan tottelevaisempi. Yleensä koirankoulutus koostuu opetus- ja vahvistuskomennoista, joilla voit ilmaista koiralle, mitä haluat sen tekevän. Koirat haluavat miellyttää, joten ne täyttävät pyyntösi innoissaan. Jokainen koira on kuitenkin erilainen, ja joidenkin rotujen luonne ja oppimisominaisuudet soveltuvat kouluttamiseen toisia paremmin.

Kissojakin voidaan kouluttaa, muttei yhtä hyvin kuin koiria. Niiden itsenäisen luonteen koulimiseen tarvitaan paljon kärsivällisyyttä ja johdonmukaista harjoitusta. Kissojen kanssa koulutuksessa kannattaa keskittyä rajojen asettamiseen.

Sisäsiistiksi opettamisessa kissoilla on kotikenttäetu koiriin nähden. Kissat käyttävät hiekkalaatikkoa vaistomaisesti. Saattaa riittää, että näytät hiekkalaatikon sijainnin kertaalleen. Jos kissa oppii hiekkalaatikon käytön hitaasti tai näyttää unohtavan sen myöhemmin, syynä on usein jokin terveysongelma, ja kissa kannattaa käyttää eläinlääkärillä.

Koirien ja etenkin koiranpentujen koulutus sisäsiistiksi saattaa olla paljon vaikeampaa. Yleensä tarvitaan paljon toistoa ja positiivista vahvistusta, ennen kuin koira oppii, minne saa tehdä tarpeensa ja minne ei.

Tilakysymykset

Koirat saattavat asua tyytyväisenä pienessäkin asunnossa, mutta ne tarvitsevat ulkoilua. Jos olet itsekin aktiivinen ja voit viedä koirasi kävelylle tai päästää sen takapihalle leikkimään, koira voi olla sopiva valinta. Jos kuitenkin asut pienessä asunnossa, kissa voi olla erinomainen seuralainen. Kissat yleensä saavat tarvittavan liikunnan leikkiessään (erinomainen yhteinen ajanviete kissasi kanssa) ja yleisen metsästäjän luonteensa ansiosta saalista (tai tässä tapauksessa leluja) vaaniessaan ja korkealle puihin (eli kiipeilypuihin) hyppiessään. Tämän vuoksi kissat eivät tarvitse niin paljon tilaa ympärilleen. Suuressa talossa saatat jopa kadottaa kissasi välillä, sillä ne osaavat piiloutua erinomaisesti.

Kustannukset

Kustannukset kannattaa tosiaan huomioida, kun harkitset lemmikin ottamista. Koirien hoito on usein kalliimpaa kuin kissojen, kun huomioidaan ruoka, lelut, koulutus, hoitajat ja eläinlääkärilaskut. Kissojen itsenäisen luonteen vuoksi ne ovat usein oppineet huolehtimaan itsestään, ja tarvitsevat ihmiseltä vain ruokaa. Leikkivirikkeet voivat olla niinkin yksinkertaisia ja kustannustehokkaita kuin taskulamppu tai keppiin sidottu sulka.

Kumpi lemmikki sopii minulle paremmin?

Temperamentti- ja persoonallisuuseroja ei ole vain kissojen ja koirien välillä. Kuten Psychology Today kirjoittaa, kissojen ja koirien omistajatkin ovat huomattavan erilaisia näissä asioissa. Moni kissaihminen on usein introvertti, enemmän omissa oloissaan viihtyvä kuin seurallinen, kun taas koiranomistajat ovat sosiaalisia, interaktiivisia ja avoimia uusille kokemuksille.

Muistutit sitten persoonaltasi enemmän tyypillistä koira- tai kissaihmistä, tärkeintä on muistaa, että koira vaatii todennäköisesti hieman enemmän aikaasi ja huomiotasi kuin kissa. Jos etsit seuralaista, joka istuu vierelläsi, koira voi olla paras valinta. Kissat voivat kyllä osoittaa kiintymystä ja huomiota, mutta vain tietyissä rajoissa. Ne kyllästyvät tai saavat tarpeekseen helpommin kuin koirat ja haluavat paeta hetkeksi omiin oloihinsa. Jos siis haluat lemmikin, josta on sinulle seuraa mutta joka ei ole erityisen vaativa, harkitse kissaa.

Nämä ovat taas vain yleistyksiä. Muista, että kissat ja koirat ovat paitsi eri lajeja, myös yksilöllisiä eläimiä, ja jotkin näistä yleistyksistä eivät ehkä päde yksittäisten lemmikkien kohdalla. Muun muassa myös genetiikka, rotu, rodun temperamentti ja eläimen historia ovat merkittäviä sen kannalta, kuinka ystävällisen, seurallisen ja oppivaisen lemmikin saat. Millä puolella kissat vai koirat -väittelyssä sitten olitkin, on tärkeä valita lemmikki huolella, ennen kuin tarjoat sille loppuelämän kodin. Pohdi, voisitko hoitaa ystävän tai sukulaisen kissaa tai koiraa nähdäksesi, miellyttääkö jompikumpi eläin enemmän. Yritä myös viettää aikaa paikallisessa löytöeläintalossa, ennen kuin teet ratkaisevan adoptointipäätöksen. Saatat huomata, että itse laji ei lopulta kallista vaakakuppia jompaankumpaan suuntaan vaan yhteys, jonka koet jonkin tietyn eläimen kanssa. Minkä lemmikin päätätkin adoptoida, saat varmasti ikuisen ystävän, kun osoitat sille riittävästi rakkautta ja huolenpitoa.

Tietoja kirjoittajasta

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus on lemmikinomistaja ja freelance-lemmikkibloggaaja, joka kirjoitti tämän artikkelin kahden jatkuvasti silitystä vaativan sylikissan tarkassa valvonnassa.

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • Löytöeläimet: hyödyllistä tietoa

  Harkitsetko löytöeläimen adoptointia? Lue, mihin kiinnittää huomiota koirassa tai kissassa ja miksi on tärkeää valita rauhassa elämäntapoihisi sopivin lemmikki.
 • Lemmikin adoptointi: perusasiat

  Tutustu lemmin adoptoinnin perusasioihin, kuten mistä lähteä liikkeelle ja mitä kannattaa pohtia, jotta löydät itsellesi parhaiten sopivan lemmikin.
 • Miten valita paras nimi koiralle ja kissalle

  Löytöeläinkeskukset auttavat hylättyjä ja kodittomia eläimiä sekä vähentävät lemmikkien tarpeetonta lopettamista. Lue lisää löytöeläinkodeista ja siitä, miten voit osallistua auttamiseen.
 • Proteiinit

  Dogs running Proteiinit syntyvät, kun aminohapot muodostavat pitkiä aminohappoketjuja. Aminohappoketjuista muodostuu kolmiulotteisia lankavyyhtejä muistuttavia rakenteita.

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Dog Food with Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Chicken™ (kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti tutkittuja antioksidantteja, vähärasvaista proteiinia ja omega-3-rasvahappoja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Dog Food with Chicken

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini Chicken on erityisesti tarkoitettu tukemaan aktiivista liikkuvuutta ja nivelten terveyttä koirilla, jotka pitävät pienemmistä ruokanappuloista. Sisältää omega-3-rasvahappoja ja kliinisesti todistettuja antioksidantteja.