Koirien syöttösolukasvaimet: Syyt, ulkonäkö, hoito ja muuta tietoa

Julkaisija
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Animal Trust-järjestön mukaan koirien syöttösolukasvaimet ovat yleisimpiä koirien ihokasvaimia. Mikä syöttösolukasvain tarkalleen on, mitkä ovat koirien syöttösolukasvainten oireet ja voidaanko näitä kasvaimia hoitaa?

Koirien syöttösolukasvainten syyt

Nuori nainen leikkii koiransa kanssa kotona

Syöttösolut eivät itsessään ole syöpäsoluja. Kuten Animal Trust selittää, ne ovat eräänlaisia valkosoluja. Ne ovat peräisin luuytimestä, ja niitä on kaikkialla elimistön eri kudoksissa, joissa niillä on useita tehtäviä. Näihin sisältyvät tulehdusreaktiot, allergiset reaktiot, vasteet loisia vastaan ja jopa kuolleiden kudosten hajottaminen.

Valitettavasti joskus asiat alkavat kehittyä huonoon suuntaan. Syistä, joita eläinlääketieteen tutkijat eivät vielä ymmärrä, syöttösolut mutatoituvat ja alkavat lisääntyä massoittain, mikä on vastoin solujen normaalia elinkaarta, joka pitää niiden määrän kurissa. Tämä säätelemätön kasvu johtaa syöttösolukasvaimen muodostumiseen. Näitä kasvaimia voi esiintyä kaikenrotuisilla ja -ikäisillä koirilla, vaikka PDSA:n mukaan ne ovat yleisempiä keski-ikäisillä koirilla ja tietyillä roduilla, kuten boksereilla tai beagleilla.

Koirien syöttösolukasvainten kliiniset oireet

Animal Trust -järjestö kehottaa pitämään silmällä seuraavia syöttösolukasvaimen oireita:

  • Yksi tai useampi ihomuutos missä tahansa koiran kehoa. Ne voivat näkyä iholla (tai sen alla), kuonossa, suussa tai sukupuolielimissä.

  • Koirien syöttösolukasvaimet esiintyvät yleensä kyhmynä, mutta ne saattavat näyttää myös laikuilta, turvotukselta tai haavaumilta. Niiden halkaisija on yleensä 2–3 cm. 

  • Ihomuutos voi märkiä tai vuotaa verta, ja sen ympärillä voi olla punoitusta, tulehdusta, turvotusta, kyhmyjä tai nokkosihottumaa. 

  • Koirallasi voi olla ruokahaluttomuutta, laihtumista, ruoansulatuskanavan oireita (esim. oksentelua, ripulia) tai mustaa/veristä ulostetta. 

Kun silittelet tai tutkit koiraa, etsi ihoalueita, jotka näyttävät tai tuntuvat erilaisilta. Muista, että syöpäkasvain voi tuntua kiinteältä ja olla tiukasti kiinni koiran kehossa, mutta se voi myös olla pehmeä ja liikkua ihon alla. Se voi kasvaa nopeasti tai pysyä samankokoisena, mutta se voi myös näennäisesti pienentyä; tämä ei välttämättä tarkoita, etteikö se olisi vaarallinen, joten on tärkeää käydä eläinlääkärillä varmuuden vuoksi.

Koirien syöttösolukasvainten diagnosointi

Muhkurainen, kuhmurainen, koholla oleva, litteä, pehmeä, turvonnut, kiinteä, iso tai pieni – eläinlääkärin on arvioitava jokainen koiran kyhmy.

Eläinlääkäri voi joutua tekemään diagnostisen testin, ohutneulanäytteen, jolla kerätään pieni näyte soluja kyhmystä. Onneksi tämä testi on nopea ja eikä kovin invasiivinen, ja se voidaan yleensä tehdä yleistutkimuksen jälkeen. Kasvain ei kuitenkaan välttämättä eritä paljon soluja tämän testin aikana, tai näyte ei edusta koko leesiota. Vaikka tämä testi on hyvä lähtökohta, eläinlääkäri voi suositella koepalojen ottamista, koska niiden avulla voidaan tutkia muutoksen rakennetta kattavammin. Biopsiassa kudoksestä tehty mikroskooppinen tutkimus lähetetään histopatologian erikoislaboratorioon, jossa eläinlääkärin patologi arvioi sen.

Kun syöttösolukasvain on diagnosoitu, eläinlääkäri voi suositella lisädiagnostiikkaa, kuten verikokeita, röntgen-, tietokonetomografia- ja ultraäänitutkimuksia, jotta voidaan määrittää, onko kasvain levinnyt muualle (ns. metastaasi). Lisäksi kasvaimen lähellä olevasta imusolmukkeesta voidaan ottaa ohutneulanäyte.

Labradorinnoutaja makaa kotona lattialla.

Syöttösolukasvaimen hoito

Koirien syöpähoidon määrittelee eläinlääkärin onkologi, jonka apuna on eläinlääkärin patologi, joka arvioi diagnostisten testien tulokset ja syövän asteen tai laajuuden. Syöttösolukasvaimia kutsutaan "matala- tai korkea-asteisiksi" riippuen siitä, kuinka pitkälle ne ovat edenneet ja ovatko ne levinneet. Patologi laatii asianmukaisen hoitosuunnitelman havaintojensa perusteella.

Patologi voi suositella leikkausta syöpäkasvaimen poistamiseksi. Tavoitteena on poistaa kaikki syöpäkudos sekä sen reunoilla oleva terve kudos, jotta voidaan varmistaa, ettei syöpäsoluja jää jäljelle. Tätä kutsutaan "puhtaan marginaalin" saavuttamiseksi. Patologi tutkii kirurgisesti poistetun kudoksen jälkikäteen varmistaakseen, että tämä marginaali on saavutettu, vaikka se ei aina olekaan mahdollista.

Pelkkä leikkaus voi riittää syöttösolukasvaimen hoitoon, mutta joissakin tapauksissa hoitoon voidaan yhdistää kemoterapiaa tai sädehoitoa. Animal Trustin mukaan epäonnistuneissa tai pitkälle edenneissä tapauksissa voidaan suositella suun kautta otettavia lääkkeitä kasvaimen koon pienentämiseksi tai kasvun hidastamiseksi. Steroideja voidaan myös antaa kasvaimen aiheuttamien tulehdusvaikutusten vähentämiseksi.

Vaikka näitä lähestymistapoja suositellaan usein ja erityisesti pitkälle edenneissä tapauksissa, muista, että voit myös valita hienovaraisempia lähestymistapoja tai oireita lievittävää hoitoa missä tahansa vaiheessa. Eläinlääkäri ja/tai eläinlääkärin onkologi keskustelee kanssasi mielellään näistä vaihtoehdoista.

Elinajanodote koirille, joilla on syöttösolukasvaimia

Syöttösolukasvaimiin sairastuneiden koirien elinajanodotetta on vaikea ennustaa, sillä se vaihtelee monien tekijöiden mukaan. Jos kasvain rajoittuu ihoon, eikä etäpesäkkeitä ole havaittavissa, ja jos se on saatu poistettua puhtaalla marginaalilla, ennuste voi olla varsin hyvä. Korkeamman asteen kasvainten tai sellaisten kasvainten, jotka sijaitsevat esimerkiksi suussa tai sukupuolielimissä, ennuste ei välttämättä ole yhtä hyvä.

Hyvä uutinen on, että varhainen diagnoosi ja hoito parantavat syöttösolukasvainten ennustetta, joten on tärkeää tutkia koira säännöllisesti kotona. Tämä voidaan tehdä yksinkertaisesti havainnoimalla lemmikkejä ja tekemällä säännöllisiä tarkastuksia kotona. Varaa aika eläinlääkärille, jos havaitset koirallasi uusia ihomuutoksia.

Tietoja kirjoittajasta

Tri Laci Schaible

Tri Laci Schaible

Tri Laci Schaible on pieneläinlääkäri, yrittäjä, kirjailija ja luennoitsija. Tri Schaible on valmistunut Texasin A&M-yliopiston eläinlääketieteellisestä korkeakoulusta ja Wake Forest -yliopiston oikeustieteellisestä korkeakoulusta, ja hän suhtautuu intohimoisesti eläinlääkintäalan edistykselliseen muutokseen ja toimii neuvonantajana useissa alan lautakunnissa.