Kissojen ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS): Oireet, syyt ja hoito

min luku

Harmaa kissa makaa epätavallisessa asennossa sohvan käsinojan päällä. Sillä on kirkkaan siniset silmät ja kieli ulkona

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kärsiikö kissasi ajoittain äkillisesti alkavasta ripulista tai kivusta ulostettaessa? Jos näin on, kissasi saattaa kärsiä ärtyvän suolen oireyhtymästä eli IBS:stä. Tämä sekoitetaan joskus tulehdukselliseen suolistosairauteen (IBD), mutta ne eivät ole sama asia. IBS:n laukaisee yleensä kissojen stressi, ja se aiheuttaa akuutteja oireita, kun taas IBD:llä tarkoitetaan erilaisia ongelmia, jotka aiheuttavat kroonisen suolistotulehduksen tai kroonisia enteropatioita, kuten niitä nykyään kutsutaan.

Mikä aiheuttaa ärtyvän suolen oireyhtymää kissoilla ja millaisia ovat sen oireet?

Kissojen ärtyvän suolen oireyhtymän laukaisevat yleensä stressaavat tapahtumat, kuten vierailijat, uusi kissa, uusi vauva tai matka hoitolaan. Kun suolisto on sekaisin, olo voi olla melko epämiellyttävä. Saatat huomata, että kissasi vaikuttaa alakuloiselta tai vaisulta tai että sillä on kipuja, kun se yrittää käydä tarpeillaan. Kissa saattaa myös oksentaa. Saatat huomata limaa tai verta ulosteen seassa. Ne saattavat käydä hiekkalaatikolla paljon tavallista enemmän. Jos ne käyvät tarpeillaan ulkona, saatat vain huomata, että ne käyvät ulkona tavallista enemmän. Ne voivat myös menettää ruokahalunsa.

Miten ärtyvän suolen oireyhtymää hoidetaan ja mitä vaivasta kärsivälle kissalle pitäisi syöttää?

Eläinlääkäri voi määrätä kissallesi lääkkeitä, jotka lievittävät pahoinvointia ja auttavat koliikkikipuun ja IBS:n oireisiin. On tärkeää, että kissasi jatkaa syömistä, jos mahdollista, koska suolisto paranee paljon nopeammin jatkuvalla ruokinnalla. Eläinlääkäri haluaa todennäköisesti suositella kissallesi ruoansulatuskanavaa tukevaa ruokaa, jotta se pysyy hyvin ravittuna, vaikka se ei söisikään niin paljon kuin tavallisesti. Nämä ruoat ovat hyvin sulavia ja sisältävät korkealaatuisia ainesosia, ja niissä on usein ravintoaineita, kuten omega-3-rasvahappoja, jotka vähentävät tulehdusta. Ne sisältävät myös sekoituksen prebioottisia kuituja, jotka auttavat ravitsemaan mikrobiomia ja pitämään suoliston terveenä. Kun oireet ovat rauhoittuneet, kissasi voi palata normaaliin ruokavalioonsa. Eläinlääkäri neuvoo, mikä on paras toimintatapa.

Periaatteessa stressin torjuminen on paras tapa ehkäistä kissojen IBS-oireyhtymää. Jos kyseessä oli kertaluonteinen tapaus, kuten meluisat vierailijat tai hoitolavierailu, et välttämättä voi tehdä paljoakaan. Mutta jos talossa on kissojen välisiä konflikteja, stressistä voi tulla toistuva ongelma.

Kissat saattavat vaikuttaa maailman rennoimmilta ja rauhallisimmilta otuksilta, mutta itse asiassa kissat voivat todella kärsiä stressistä ilman näkyviä merkkejä. Ne ovat petoeläimiä, mutta ne ovat myös suurempien eläinten saalista, joten ne ovat hyvin valppaita vaaran suhteen ja pitävät itsellään aina mahdollisuuden paeta. Ne elävät kolmiulotteisessa maailmassa, joten ne hakeutuvat korkeille paikoille, kuten kirjahyllyille ja työtasoille, tunteakseen olonsa turvalliseksi.

Kissat ovat luonteeltaan omissa oloissaan viihtyviä eläimiä. Joissakin tilanteissa ne voivat elää yhdessä, mutta monet kissat joutuvat jakamaan talon tai pihan yhden tai useamman kissan kanssa, joista ne eivät pidä, ja tämä voi olla niille hyvin stressaavaa. Muut kissat ovat uhka niiden arvostamilleen asioille, kuten ruoalle, vedelle, hiekkalaatikolle ja sinulle! Sisätiloissa asuminen on myös stressin lähde monille kissoille, koska se, että kissat eivät pääse tutkimaan paikkoja, on niille turhauttavaa.

Yleisimmät stressin merkit ovat:

  • Liiallinen turkin hoitaminen ja karvanlähtö, erityisesti vatsan ja takaraajojen ympärillä (sulje aina ensin kirppujen mahdollisuus pois!).

     

  • Virtsaamisongelmat. Stressiin liittyvä kystiitti on yleinen ongelma kissoilla. Saatat huomata, että kissasi käy hiekkalaatikolla, mutta jättää vain muutaman pisaran kerrallaan. Ota aina yhteyttä eläinlääkäriin, jos epäilet, että kissallasi saattaa olla tämä sairaus, sillä se voi olla hyvin vakava.

  • Kissa käy tarpeillaan oudoissa paikoissa. Jos jotakin kissaa kiusataan, eikä se pääse pihalle tai hiekkalaatikolle, se saattaa alkaa tehdä tarpeensa muihin paikkoihin talossa.

Stressin lievittäminen kotona

On joitakin suhteellisen yksinkertaisia muutoksia, joita voit tehdä kotona kissasi auttamiseksi, varsinkin jos sinulla on useampi kuin yksi kissa:

  • Keskustele eläinlääkärin kanssa ruokavaliosta pidemmällä aikavälillä. Joissakin elintarvikkeissa on luonnollisia lisäaineita, joiden on osoitettu vähentävän ahdistusta ja auttavan stressaantuneita kissoja. Myös märkäruoka on aina hyvä idea (joskaan ei välttämätön), koska veden saanti on todella tärkeää, jos lemmikillä on stressiin liittyviä rakko-ongelmia.

  • Pidä aina yksi hiekkalaatikko enemmän kissaa kohti. Niitä tulisi olla useissa paikoissa ympäri taloa, jotta ne ovat aina saatavilla.

  • Sama koskee ruoka- ja vesiastioita. Niiden tulisi sijaita eri puolilla taloa. Tämä voi olla hankalaa sinulle, mutta se on paljon parempi kissojesi kannalta. Näin kaikki kissasi voivat syödä ja juoda ilman, että niiden tarvitsee kohdata toisia kissoja.

  • Feromonidiffuusorit voivat olla suureksi avuksi. Kysy näistä eläinlääkäriltäsi.

  • Tutki kotiasi ja yritä nähdä paikkoja, joissa kissasi saattavat joutua kohtaamisiin toistensa kanssa. Hyllyjen ja kalusteiden järjestäminen niin, että kapeissa käytävissä voi oikaista yläreittiä pitkin, voi olla kissoille hyvin ratkaisevaa.

Kuten aina, jos sinulla on kysymyksiä, käänny eläinlääkärisi puoleen. Eläinlääkäri auttaa mielellään, ja mitä pikemmin, sen parempi.

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA