Verta koiran ulosteessa – onko syytä huolestua?

min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Veren näkeminen on aina huolestuttavaa, olivatpa olosuhteet mitkä tahansa. Veri koiran ulosteessa ei ole poikkeus. Joskus saatat nähdä hyvin kirkkaanpunaista, tuoretta verta, mutta verenvuoto ylempänä suolistossa aiheuttaa tummemman, mustemman värin, jolloin verenvuoto saattaa jäädä huomaamatta. Veristä ulostetta voi esiintyä monista eri syistä, jotka vaihtelevat melko hyvänlaatuisista mahdollisesti hengenvaarallisiin, joten on hyvä tietää, mitä tehdä, jos näet verta ulosteessa. Tutustutaanpa mahdollisiin yleisiin syihin ja siihen, milloin on ryhdyttävä toimenpiteisiin.

Yleiset syyt veren esiintymiseen koiran ulosteessa

 • Koliitti. Kyseessä on tulehtunut paksusuoli, ja se on melko yleistä koirilla. Tulehdus ja koiran ponnistelu tarpeita tehdessään aiheuttaa sen, että tuoretta verta ja limaa saattaa usein esiintyä. Koliitti johtuu usein ruokavaliosta, kuten sopimattomien asioiden syömisestä, mutta sen taustalla voi olla myös vakavampia syitä.
 • Verinen ripuli tai gastroenteriitti. Tämä tila voi muuttua nopeasti hyvin vakavaksi. Sen aiheuttavat esimerkiksi virustautien, kuten parvoviruksen, aiheuttamat taudit, joten on tärkeää pitää koiran rokotukset ajan tasalla.
 • Suolistovamma. Terävien esineiden, kuten luiden tai kivien, nieleminen voi vahingoittaa suoliston limakalvoa ja aiheuttaa verenvuotoa.
 • Krooniset enteropatiat, kuten ruokaan tai antibiootteihin reagoiva enteropatia.
 • Loiset. Yritä pitää koirasi loistentorjunta ajan tasalla eläinlääkärin suositusten mukaisesti.
 • Syöpä tai suoliston polyypit.
 • Ruoka-aineallergiat tai -intoleranssit.
 • Myrkyt. Jotkin myrkyt, kuten jyrsijöiden torjunta-aineet, aiheuttavat verenvuotoa koko kehossa, myös suolistossa.

Nämä ovat joitakin yleisimpiä syitä, joiden vuoksi koiran ulosteessa esiintyy verta, mutta milloin on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen?

Milloin huolestua

Veren näkeminen ulosteessa ei välttämättä tarkoita kiireellistä käyntiä eläinlääkärille, vaikka se voikin olla huolestuttavaa. Esimerkiksi useimmat paksusuolentulehdustapaukset paranevat itsestään päivässä tai kahdessa. On kuitenkin tilanteita, joista sinun on syytä huolestua ja hakea apua niin pian kuin mahdollista.

 • Vaikea ripuli. Vakava, vetinen ripuli, jossa saattaa esiintyä verta, johtaa hyvin nopeasti nestehukkaan ja tärkeiden kivennäisaineiden menetykseen, varsinkin jos siihen liittyy myös oksentelua. Jos koira menettää verta, siitä voi myös tulla hyvin nopeasti aneeminen. Muista kertoa eläinlääkärille, jos koiraasi ei ole rokotettu, sillä tartuntataudit ovat suuri riski muille eläimille eläinlääkärin vastaanotolla.
 • Voiko koirasi huonosti vai onko se pirteä? Tunnet koirasi paremmin kuin kukaan muu. Jos se vaikuttaa pirteältä, iloiselta ja valppaalta, syö ja leikkii normaalisti, voit luultavasti odottaa päivän tai kaksi ja katsoa, paranevatko asiat itsestään. Jos koirasi kuitenkin vaikuttaa vaisulta, valittaa tuskissaan tai lopettaa syömisen, sinun on mentävä eläinlääkärille.
 • Kuinka kauan siitä on kulunut? Vaikka koirasi näyttää pirteältä ja hyvältä, mutta jos verenvuoto jatkuu yli 48 tuntia, on parasta tutkia asia.
 • Alkoiko se jostain tapahtumasta? Saattaa tuntua itsestään selvältä, mutta yritä aina muistella viimeisten päivien tapahtumia ennen kuin näet ensimmäisen kerran verta. Onko koirasi saanut luun herkkuna tai varastanut ruokaa roskiksesta? Oletko käyttänyt puutarhassa myrkkyjä, joita ne ovat saattaneet löytää? Kysy samaa naapureiltasi. Oletko vaihtanut koirasi ruokaa yhtäkkiä?

Jos päätät lähteä eläinlääkäriin, on todella hyödyllistä, jos voit ottaa mukaan ulostenäytteen. Eläinlääkäri saattaa haluta testata sen loisten, veren, infektioiden jne. varalta. Jopa valokuvista voi olla hyötyä, jos et saa otettua näytettä.

Saattaa olla, että vain muutaman päivän lääkitys ja hyvin sulava ruoka riittävät toipumiseen. Eläinlääkäri voi kuitenkin joutua tekemään verikokeita ja kuvantamistutkimuksia, kuten röntgen- tai ultraäänitutkimuksia, jos on olemassa vierasesineen tai vamman riski. Jos kyseessä on esimerkiksi tulehduksellinen suolistosairaus (IBD) tai mahdolliset kasvaimet, koepalat tai leikkaus voivat olla tarpeen.

Käänny aina eläinlääkärin puoleen, jos olet huolissasi. On aina parasta katsoa kuin katua.

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA