Koirien ruoansulatuskanavan häiriöt Tyypit ja syyt

Published by
min read

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Mitä ovat ruoansulatuskanavan häiriöt?

Ruoansulatuskanavan häiriöt ja sairaudet vaikuttavat koiran vatsaan ja suolistoon ja aiheuttavat yleensä oireita, kuten oksentelua (pahoinvointia) ja ripulia. Saatat huomata verta koiran ulosteissa tai löysää kakkaa. Ruoansulatushäiriöksi voidaan kutsua kaikkia häiriöitä, jotka heikentävät ruoansulatusta tai ruoan imeytymistä tai muuttavat sen kulkua ruoansulatuskanavassa. Terve ruoansulatus on välttämätöntä, jotta koirasi voi käyttää ravinnosta saatuja ravintoaineita kudosten rakentamiseen ja korjaamiseen sekä energian saamiseen. Ruoansulatuskanavan häiriöt voivat johtaa nestehukkaan, happo-emäs- ja elektrolyyttitasapainon häiriöihin sekä aliravitsemukseen, joten on tärkeää tunnistaa merkit ja ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Nopeus, jolla ruoka liikkuu elimistön läpi

Koirien ruoansulatuskanavan häiriöiden tyypit ja syyt

Ruoansulatushäiriöitä on monenlaisia, joten eläinlääkärin saattaa tarvita tehdä testejä koirasi ongelman tarkan syyn määrittämiseksi. Syynä voi olla muun kuin koiranruoan syöminen, ruoka-ainereaktiot, infektiot tai ruoansulatusentsyymien puute. Jotkin rodut, kuten tanskandoggi, saksanpaimenkoira, kultainennoutaja ja collie, ovat alttiimpia tietyille ruoansulatusongelmille. Yleisesti diagnosoituja sairauksia ovat:

 • Akuutti gastroenteriitti. Tämä on yleisin syy koirien vatsavaivoihin. Siihen liittyy yleensä äkillisesti alkavaa oksentelua ja ripulia, mutta se voi olla myös pelkkää ripulia. Se voi johtua monista syistä, kuten jonkin epämiellyttävän asian syömisestä (koirat maistelevat mielelleen kaikenlaista!), loisista, viruksista ja vierasesineistä yms.

 • Krooninen enteropatia tai tulehduksellinen suolistosairaus. Toisin kuin äsken mainitsemamme äkillisesti alkaneet vaivat, krooniset enteropatiat ilmenevät hitaammin ja kestävät yleensä pitkään. Ripuli ja laihtuminen ovat yleisiä oireita. Jälleen kerran se voi johtua monista eri syistä, kuten ruoka-ainereaktioista ja genetiikasta.

 • Koliitti. Koolon on osa paksusuolta, ja kun se tulehtuu, tilaa kutsutaan koliitiksi. Se on yleensä hyvin tyypillinen vaiva, ja useimmat koirat kärsivät samoista oireista: ne näyttävät siltä, että niiden on päästävä kiireesti tarpeilleen, ne saattavat ponnistella ulostaessaan, mutta ulostetta ei tule paljon, ja ulosteessa saattaa olla tuoretta verta ja/tai limaa. 

 • Haimatulehdus. Tämä on vakava tila ja se voi olla hengenvaarallinen koirille. Haimatulehduksen yleisiä oireita ovat äkillinen oksentelu, masennus ja ruokahaluttomuus. Se on myös hyvin kivulias tila, joten koirasi voi olla levoton ja ottaa leikkiin kutsuvan asennon yrittäessään lievittää kipua. Jos epäilet, että koirallasi saattaa olla haimatulehdus, vie se eläinlääkäriin niin pian kuin mahdollista.

 • EPI – eksokriininen haiman vajaatoiminta. Tämä monimutkaiselta kuulostava nimi tarkoittaa tilaa, jossa koirilta puuttuu tiettyjä ruoansulatukseen tarvittavia entsyymejä. Haima tuottaa joitakin näistä entsyymeistä, ja kun ne puuttuvat, ruoka kulkeutuu suoraan elimistön läpi ilman, että koira hyötyy ravintoaineista. EPI:tä sairastavilla koirilla on yleensä kova nälkä, mutta ne laihtuvat siitä huolimatta ja näyttävät huonokuntoisilta. Koska ne eivät sulata rasvaa hyvin, niiden uloste voi olla väriltään harmahtavaa. Jotkin rodut, kuten saksanpaimenkoirat, ovat siihen alttiimpia kuin toiset. Yleensä ruokavalion täydentäminen puuttuvilla entsyymeillä auttaa vaivan hoitamisessa.

 • Ruoka-aineallergiat. Koirat voivat reagoida huonosti tiettyihin elintarvikkeisiin useista eri syistä. Kutsumme näitä ruoka-ainereaktioiksi. Todelliset ruoka-aineallergiat ovat harvinaisempia kuin luullaan, ja ne johtuvat yleensä elintarvikkeiden, kuten naudan ja kanan, proteiineista. Ruoka-aineallergiat voivat aiheuttaa oksentelua ja ripulia sekä iho-ongelmia, kuten kutinaa.

 • Ummetus. Kuten ihmisetkin, kun koirat kärsivät ummetuksesta, niiden ulostaminen on vaikeaa ja ne saattavat käydä tarpeillaan paljon harvemmin. Ummetus voi johtua monista syistä. Luiden syöminen voi tehdä ulosteesta kovaa ja vaikeasti liikkuvaa. Myös nestehukka ja hitaasti toimiva suolisto voivat tehdä ulosteesta kuivaa ja ulostamisesta vaikeaa.

Onko koirallani ruoansulatushäiriö?

Yleisimpiä merkkejä ruoansulatushäiriöistä ovat pehmeät ulosteet tai ripuli. Jos koirallasi on ruoansulatusongelmia, saatat huomata joitakin tai kaikkia seuraavista oireista.

 • Oksentelu
 • pulautus (regurgitaatio)
 • Ilmavaivat
 • Heikkous
 • Ripuli/ummetus
Yleisiä merkkejä

Krooninen ruoansulatuskanavan sairaus voi olla monille koirille invalidisoiva ongelma, ja se edellyttää eläinlääkärin tutkimusta ja perusteellista diagnoosia.

TÄRKEÄÄ: Jos koirallasi on ripuli tai se oksentelee, sen elimistö voi kuivua vakavasti. Ota yhteys eläinlääkäriin, jos havaitset joitakin edellä mainituista oireista.

Hoito: Ravinnon merkitys

Ruoansulatushäiriöt ovat melko yleisiä, ja useimmat niistä paranevat muutamassa päivässä. Jotkut koirat tarvitsevat kuitenkin pitkäaikaista hoitoa, jos niillä on säännöllisiä tai pysyviä ruoansulatusongelmia.

Koirasi ruoka voi vaikuttaa merkittävästi niiden ruoansulatuskanavan terveyteen. Diagnoosista ja oireista riippuen useita erilaisia ravitsemuksellisia lähestymistapoja voidaan suositella. Päätavoitteena on lievittää koiran oksentelu- ja/tai ripulioireita. Eläinlääkärit suosittelevat, että tästä sairaudesta kärsiville koirille syötetään hyvin sulavaa ruokaa, jotta herkkä vatsa ja suolisto eivät ärsyyntyisi. Myös liukoinen ja liukenematon kuitu yhdessä kohtuullisen rasvapitoisuuden kanssa auttaa tukemaan koiran suoliston asianmukaista toimintaa. On myös tärkeää seurata koiran nesteytystä toipumisvaiheen aikana, jotta mahdolliset nestevajaukset voidaan korjata.

Koska useat näistä ruoansulatuskanavan sairauksista voivat olla jatkuvia, häiriön pitkäaikainen ravitsemushoito voi olla tarpeen. Tarkkaa diagnoosia ja hoitovaihtoehtoja varten ota aina yhteyttä eläinlääkäriin, joka suosittelee koirasi ruoansulatuskanavan terveydelle parasta ruokaa.

Ruoka-aineyliherkkyyttä koskevat kysymykset eläinlääkärillesi:

 1. Onko olemassa ruokia, joita minun pitäisi välttää antamasta koiralleni varmistaakseni terveen ruoansulatuskanavan toiminnan?
  • Kysy, miten ihmisruoka (kuten suklaa) voi vaikuttaa koiran terveyteen.
 2. Suositellaanko koiran ruoansulatuskanavan toiminnalle  terapeuttista  koiranruokaa?
  • Kysy koirasi erityisruokavaliotarpeista
  • Kuinka paljon / kuinka usein sinun tulisi antaa suositeltua ruokaa koirallesi
  • Keskustele siitä, mitä herkkuja voit syöttää koirallesi suositellun ruoan kanssa
 3. Kuinka nopeasti minun tulisi nähdä merkkejä koiran tilan paranemisesta?
 4. Onko olemassa kirjallisia ohjeita tai esitteitä ruoansulatuskanavan terveydestä?
 5. Mikä on paras tapa (sähköposti/puhelin) ottaa yhteyttä eläinlääkäriin tai eläinsairaalaan, jos minulla on kysyttävää?
  • Kysy, tarvitsetko seurantatapaamisen.
  • Kysy, lähetetäänkö tapaamisista muistutussähköposti tai -ilmoitus.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Dog Food with Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Chicken™ (kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti tutkittuja antioksidantteja, vähärasvaista proteiinia ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Dog Food with Chicken

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini Chicken on erityisesti tarkoitettu tukemaan aktiivista liikkuvuutta ja nivelten terveyttä koirilla, jotka pitävät pienemmistä ruokanappuloista. Sisältää omega-3-rasvahappoja ja kliinisesti todistettuja antioksidantteja.
  Buy Now »