Pentujen aikajana: Miten pennut kasvavat ja kehittyvät täysikasvuisiksi

Julkaisija
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Pennun kehitykseen kuuluu monia vaiheita ja virstanpylväitä pennun kasvaessa täysikasvuiseksi. Mietitpä sitten, milloin pentusi rauhoittuu ja lakkaa pureskelemasta kaikkea, tai olet vain utelias siitä, mitä pennut käyvät läpi tullakseen täysikasvuisiksi koiriksi, tämä pentujen aikajana tarjoaa etsimäsi vastaukset.

1. Milloin pennut avaavat silmänsä ja korvansa?

Pennut syntyvät silmät ja korvat suljettuina, ja ne kokevat maailman täysin kosketuksen ja hajujen kautta ensimmäisten kahden viikon ajan. PDSA:n mukaan pentujen silmät avautuvat noin 10–12 päivän iässä ja korvakäytävät 14–16 päivän iässä, mikä antaa pienille pennuille aivan uudenlaisen kokemuksen elämästä.

2. Milloin pennut oppivat haukkumaan?

Kun pennut pystyvät kuulemaan, ne alkavat matkia emoltaan kuulemiaan ääniä. Kun pennun korvat ovat auenneet, ei kestä kauan, kun pennut siirtyvät pehmeästä murinasta täysimittaiseen vinkumiseen ja haukkumiseen.Virnistävä kultaisennoutajan pentu juoksee ulkona.

3. Milloin pennut oppivat kävelemään?

Pennut alkavat seistä samoihin aikoihin, kun niiden aistit kehittyvät. Kolmannella viikolla ne alkavat ottaa ensimmäisiä kömpelöitä askeliaan, mikä antaa niille uuden itsenäisyyden tunteen.

4. Milloin pennut oppivat leikkimään?

Kun pennut alkavat liikkumaan, ei kestä kauan, ennen kuin ne riehuvat ja leikkivät pentutovereidensa kanssa. Kolmen viikon iässä alkaa tärkeä sosiaalistumisvaihe, jossa pennut oppivat emoltaan ja sisaruksiltaan, mitä koirana oleminen tarkoittaa.

5. Milloin pentujen hampaat puhkeavat?

Kolmas viikko on suuri viikko pentujen aikajanalla. Muiden edellä mainittujen pentujen kehityksen virstanpylväiden lisäksi pentujen terävät pikku hampaat alkavat puhjeta. Kahdeksanteen viikkoon mennessä niillä on tyypillisesti kaikki maitohampaat (pentuhampaat).

6. Milloin pennut alkavat syödä kiinteää ruokaa?

Vaikka pennut saattavat alkaa maistella äidin kiinteää ruokaa heti hampaiden tultua, emon maidontuotanto alkaa hidastua vasta neljännellä viikolla, ja pennut siirtyvät pysyvästi kiinteään penturuokaan. Vieroitusprosessi kestää yleensä vielä noin neljä viikkoa, ja pennut ovat täysin vieroitettuja kahdeksannella viikolla.

7. Milloin pennut alkavat pitää ihmisistä?

Neljäs viikko pentujen aikajanalla on myös aika, jolloin pennut alkavat muodostaa tunnesiteitä ja sidoksia ympärillään oleviin ihmisiin. Vaikka on vielä liian aikaista erottaa pentu emostaan ja pentutovereistaan, nyt on hyvä aika aloittaa tutustuminen pentuun, jonka aiot adoptoida.

8. Milloin pentuja pitää alkaa sosiaalistaa?

Vaikka pennut alkavat tutustua maailmaan ja pentueen sisäiseen sosiaaliseen järjestykseen jo kolmannella viikolla, viikot neljästä kahteentoista ovat sosiaalistumisen kannalta ratkaisevan tärkeä ajanjakso. Se, mitä pentu oppii tänä aikana, ratkaisee sen, kasvaako siitä hyvin sopeutunut koira vai koira, jolla on emotianaalisia tai käyttäytymisongelmia.

Mitä aikaisemmin tässä kehitysvaiheessa pennut voivat alkaa tavata uusia ihmisiä, olla vuorovaikutuksessa muiden lemmikkieläinten kanssa, tutkia maailmaa ja saada uusia myönteisiä kokemuksia, sitä parempi. (Varmista, että kaikki pentukaverit ovat myös rokotettuja ja käyneet läpi eläinlääkäritarkastukset, jotta pentu ei altistuisi millekään.)

9. Milloin pennut tulisi rokottaa?

RSPCA:n mukaan pennut saavat rokotukset yleensä kahdeksan ja kymmenen viikon välillä. Kun pentu on valmis adoptoitavaksi, se on jo rokotettu kennelyskää, penikkatautia, parvovirusta, leptospiroosia ja parainfluenssaa vastaan. Pentu on valmis seuraavaan rokotekierrokseen kahdesta neljään viikkoa myöhemmin, ja jotkut tehosterokotteet tulee antaa kuudesta kahteentoista kuukauden kuluttua. Eläinlääkäri voi neuvoa, mikä on paras rokotusohjelma pennullesi.

10. Milloin pennut voivat aloittaa kotikoulutuksen?

Kolmannella tai neljännellä viikolla pennut alkavat hallita virtsarakkoaan ja suolen toimintaansa ja oppivat poistumaan makuualueelta ennen kuin ne tekevät tarpeensa. Seitsemänteen viikkoon mennessä pentu on Dogtimen mukaan kehittänyt fyysisen koordinaation ja lihasten hallinnan, joita tarvitaan kotikoulutuksen aloittamiseen.

Onnettomuudet ovat edelleen todennäköisiä, mutta kun niiden lihakset kehittyvät edelleen ja ne saavat uusia hermoratoja, ne ymmärtävät paremmin, miten ja missä ne voivat tehdä tarpeensa.

11. Milloin pennut ovat valmiita adoptoitaviksi?

Kun pennut ovat täysin vieroitettuja kahdeksannella viikolla, ne ovat valmiita jättämään synnyinperheensä ja siirtymään uuteen kotiinsa. Tämä voi olla herkkää aikaa. Vaikka tämän ikäinen pentu hyväksyy vielä helposti uudet perheenjäsenet ja uudet kokemukset, se siirtyy myös pelkovaiheeseen, joka voi kestää noin kahdenteentoista viikkoon asti. Tämän ikäiset pennut tarvitsevat paljon rauhoittelua ja positiivisuutta, jotta niistä ei tulisi ahdistuneita aikuisia.

Suloinen ruskeavalkoinen koiranpentu talutushihnassa katselee ylöspäin.12. Milloin pennut ovat valmiita tottelevaisuuskoulutukseen?

Yhdeksännellä viikolla, kun pentu on ehtinyt asettua uuteen kotiinsa ja muodostaa siteen uuteen perheeseensä, se on valmis aloittamaan tottelevaisuuskoulutuksen. Jotkut lemmikinomistajat ovat haluttomia laittamaan pennun koulutukseen ennen kuin se on rokotettu, mutta on tärkeää, ettei pentu menetä tätä ratkaisevan tärkeää sosiaalistumisvaihetta. Blue Cross suosittelee, että pentuun kohdistuva riski minimoidaan valitsemalla koulutus, jossa ryhmäkoko on pieni ja jossa pentujen välistä vuorovaikutusta valvotaan tarkasti. Kysy ensin pentusi eläinlääkärin mielipidettä.

13. Milloin pennut oppivat paikkansa kotitaloudessa?

Viikolla kaksitoista pennun dominointi- ja alistumisvaistot alkavat tulla esiin, ja se alkaa selvittää, mihin se sopii kotitalouden sosiaalisessa järjestyksessä. Viikolla kaksitoista pelkovaihe väistyy uteliaisuuden tieltä, kun pennusta tulee itsenäisempi ja itsevarmempi. Nyt ne tarvitsevat paljon rauhoittavia sanoja läheisiltään. Yleensä pennut ovat varmoja paikastaan perheessä noin kuuden kuukauden ikäisinä.

14. Milloin hampaat vaihtuvat ja pureskelu alkaa?

Pysyvät hampaat alkavat puhkeamaan 3–6 kuukauden iässä, jolloin alkaa pelätty pureskelu. Tässä vaiheessa on tärkeää suojata koti pennun varalta piilottamalla tai asettamalla ulottumattomiin kaikki, mitä et halua sen pureskelevan, sekä kaikki, mikä voi aiheuttaa tukehtumisvaaran tai muuten vahingoittaa pentua, kuten virtajohdot tai myrkylliset kasvit. Purulelujen tarjoaminen tänä aikana voi estää pentuasi tyydyttämästä haluaan pureskella olohuoneen mattoa tai lempikenkiäsi.

15. Milloin pennut ovat valmiita steriloitavaksi tai kastroitavaksi?

Pennut voidaan steriloida tai kastroida neljän ja kuuden kuukauden välillä.  Keskustele tästä eläinlääkärin kanssa, jotta ymmärrät, mitä hyötyä tästä on pennullesi ja mikä on paras ajankohta.

16. Milloin pennut alkavat testata rajoja?

Kun murrosikäiset pennut tulevat itsenäisemmiksi, ne saattavat yrittää vahvistaa valta-asemaansa ja laajentaa reviiriään. On tavallista, että 6–18 kuukauden ikäiset pennut rikkovat rajoja ja haastavat ihmisen ja muiden "laumaan" kuuluvien lemmikkien auktoriteetin.

17. Milloin pennut kypsyvät ja rauhoittuvat?

Pennut kehittyvät emotionaalisesti aikuisen koiran tasolle tyypillisesti kahdentoista ja kahdeksantoista kuukauden iän välillä, vaikka ne saattavat edelleen käyttäytyä satunnaisesti kuin pennut, kuten pureskella ja näykkiä, kunnes ne ovat noin kaksivuotiaita.

Kun pentu täyttää kahdeksantoista kuukautta, se on yleensä kasvanut aikuiseksi ja sopeutunut täysin paikkaansa perheessä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö se olisi edelleen täynnä energiaa! Tämä voi jatkua koirasta riippuen muutaman vuoden ajan, minkä vuoksi säännöllinen liikunta ja koulutus on tärkeää, jotta koira oppii käyttäytymään asianmukaisesti.

Pennun normaaliin kehitykseen liittyy varmasti haasteita, ja useimmiten nämä haasteet koettelevat uuden pennun vanhempien kärsivällisyyttä. Mutta pentujen kasvun seuraaminen pentuudesta aikuisuuteen on myös palkitsevaa.

Tietoja kirjoittajasta

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus on lemmikinomistaja, lemmikkibloggaaja ja kirjailija Tulsasta, Oklahomasta, jossa hänen kirjoitustyötään yleensä valvoo sylillinen karvaturreja.

Aiheeseen liittyvät tuotteet