Kissojen silmien hoito: kuuden yleisen kissojen silmäongelman tunnistaminen ja ehkäisy

Kirjoittaja Jean Marie Bauhaus
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kissasi iskee sinulle jatkuvasti silmää ja olet huomannut sen hierovan silmiään. On allergiakausi ja omatkin silmäsi polttelevat ja kutisevat. Voisiko kissallasi yksinkertaisesti olla allergiaoireita, vai onko kyse jostain vakavammasta? Kissojen silmien hoito on tärkeä osa lemmikkisi kokonaisterveydestä huolehtimista, ja kissojen silmäongelmien tuntemus voi auttaa suojelemaan kissaasi vakavilta näkövaurioilta.

Vaikka kissat eivät kokonaisuutena katsoen ole aivan yhtä alttiita silmäongelmille kuin koirat, kissojen silmäongelmat ovat Animal Eye Caren mukaan usein kroonisia. Tässä kuusi silmäsairautta, joihin saatat törmätä:

1. Sidekalvontulehdus

Myös konjuktiviittina tunnettu vaiva johtuu silmän pintaa ja silmäluomen sisäpintaa peittävän limakalvon tulehduksesta. Kuten vastaava vaiva ihmisillä, myös kissojen sidekalvontulehdus tarttuu erittäin herkästi, vaikkakin vain kissojen välillä.

 • Aiheuttaja: Cornellin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan mukaan sidekalvontulehdus johtuu useimmiten joko virus- tai bakteeriperäisestä ylempien hengitysteiden sairaudesta.
 • Merkit ja oireet: Vuotavat silmät ovat selkein merkki. Silmien vuoto voi olla kirkasta tai harmaata, keltaista, vihreää tai jopa tumman ruosteenpunaista. Silmän sisäpuoli voi näyttää turvonneelta ja/tai verestävältä ja vaiva voi vaikuttaa joko molempiin silmiin tai vain toiseen. Saatat havaita myös muita ylempien hengitysteiden sairauden merkkejä, kuten aivastelua tai nenän vuotoa.
 • Hoito: Sidekalvontulehdusta hoidetaan yleensä paikallisesti joko tippa- tai voidemuotoisilla antibiooteilla. Eläinlääkärisi saattaa hoitaa myös mahdollista ylempien hengitysteiden sairautta. Myös kissan herpesvirus (FHV-1) voi usein olla tämän vaivan takana. Jos ongelmien syyksi todetaan herpesvirus, eläinlääkärisi saattaa määrätä lisähoitoja viruksen hallitsemiseksi ja jatko-oireiden ehkäisemiseksi.

2. Muut silmätulehdukset

Sidekalvontulehdus ei ole ainoa kissaasi mahdollisesti vaivaava silmätulehdus. Muut silmätulehdukset ovat yleisiä vaivoja kissoilla. Ne johtuvat usein ylempien hengitysteiden sairaudesta, joka leviää silmiin. Silmätulehdusten tarttuvuus tai tarttumattomuus vaihtelee tulehduksen taustalla olevan syyn mukaan.

 • Aiheuttaja: Silmätulehdukset voivat johtua monista syistä, kuten bakteereista, viruksista, sienistä tai loiseläimistä.
 • Merkit ja oireet: Silmien hierominen ja siristely voivat usein olla merkkejä kissan silmätulehduksesta. Muita oireita ovat vuotavat, verestävät tai turvonneet silmät sekä aivastelu ja vuotava nenä.
 • Hoito: Yleensä eläinlääkärisi hoitaa silmävaivan taustalla olevaa sairautta. Lievän sairauden yhteydessä on tavallista keskittyä vaivojen hoitoon puhdistamalla märkivät silmät ja varmistamalla, että kissa saa lepoa, runsaasti nesteytystä ja terveellistä ravintoa. Vakavia tulehduksia saatetaan hoitaa paikallisesti joko voiteilla tai silmätipoilla sekä mahdollisesti myös systeemisillä antibiooteilla.

3. Ärsytys

Vaikka kissat eivät yleensä kärsi silmien kutinaa ja vetisyyttä aiheuttavista allergioista, ympäristön ärsykkeet saattavat aiheuttaa samantyyppisiä oireita.

 • Aiheuttaja: Kissojen silmät saattavat ärtyä hajusteiden voimakkaista tuoksuista, kemiallisista puhdistusaineista, tupakansavusta ja pölystä. Lähes kaikki kissan silmään joutuva voi aiheuttaa ärsytysreaktion.
 • Merkit ja oireet: Tarkkaile merkkejä epämukavuudesta, kuten silmien siristely ja hierominen sekä verestys ja vuotaminen.
 • Hoito: Jos kissasi oireet johtuvat selvästi ärsytyksestä ja kissasi sen sallii, huuhdo kissan silmät silmähuuhteella. Koska ärsytyksen oireet ovat lähes samat kuin vakavammissa vaivoissa, on kuitenkin paras puhua kaikista silmävaivoista eläinlääkärille. On myös hyvä ajatus poistaa oireita aiheuttava ärsyke kodistasi, jos olet selvittänyt oireiden syyn.Veterinary placing a few drops of eye drops cat

4. Sarveiskalvon haavaumat

Sarveiskalvon haavaumat ovat silmän pinnalla olevia haavoja, jotka voivat saada haavaumakohdan näyttämään samealta ja saattavat muodostua vakavaksi terveysongelmaksi.

 • Aiheuttaja: Sarveiskalvon haavaumat voivat olla seurausta silmävammoista, kroonisesta silmien kuivuudesta tai anatomisista poikkeavuuksista. Ne voivat johtua myös silmätulehduksista, etenkin hoitamatta jätetyistä.
 • Merkit ja oireet: Haavaumakohdan sameuden lisäksi sarveiskalvon haavaumat voivat aiheuttaa silmien hieromista ja siristelyä, ilmeistä silmäkipua, verestävyyttä ja vuotamista.
 • Hoito: Pienet haavaumat paranevat usein taustalla olevan vaivan hoidon myötä, mutta eläinlääkärisi saattaa määrätä kissallesi myös antibioottivoidetta tai -tippoja sekä kivunlievittäjää. Syvällä silmässä olevat haavaumat saattavat vaatia leikkaushoitoa. Oikealla hoidolla sarveiskalvon haavaumat saadaan yleensä parantumaan, mutta hoitamattomina ne saattavat johtaa pysyvään sokeutumiseen ja kosmeettisiin haittoihin.

5. Glaukooma

Tämä vaiva johtuu silmään kertyneen liiallisen nesteen aiheuttamasta paineesta. Glaukooma on vakava sairaus, joka tulisi hoitaa mahdollisimman nopeasti pysyvän sokeuden tai kosmeettisten haittojen estämiseksi.

 • Aiheuttaja: Monet tekijät saattavat häiritä silmänesteen normaalia kiertoa ja johtaa nesteen liialliseen kertymiseen, joka aiheuttaa glaukoomaa. Näihin kuuluvat anatomiset poikkeavuudet, silmätulehdukset, ärsytys, silmävammat ja kasvaimet. Osalla kissoista on tälle sairaudelle geneettinen alttius, jolloin vaiva koskee usein molempia silmiä.
 • Merkit ja oireet: Glaukoomasta kärsivät kissat osoittavat usein selkeitä kivun merkkejä, joita voivat olla silmien hierominen ja siristely, ihmisten välttely, ulvominen tai huutaminen. Silmät voivat näyttää sameilta, vetisiltä tai verestäviltä. Vakavissa tapauksissa itse silmämuna voi näyttää turvonneelta.
 • Hoito: Jos epäilet kissasi kärsivän glaukoomasta, vie kissasi heti eläinlääkärille. Mitä nopeammin silmän nestemäärää ja sen aiheuttamaa painetta saadaan laskettua, sen parempi on silmän paranemisen ennuste. Vähemmän vakavissa tapauksissa glaukooma paranee taustalla olevan vaivan hoidon myötä, mutta vakavammat tapaukset saattavat vaatia pitkäaikaista hoitoa nesteen liiallisen kertymisen estämiseksi. Pahimmissa tapauksissa silmä voidaan joutua poistamaan.

6. Kaihi

Harmaakaihi tai katarakti on silmän linssiin muodostuva samea alue, joka estää valon pääsyn silmän takaosaan johtaen näön heikkenemiseen ja joissain tapauksessa sokeutumiseen.

 • Aiheuttaja: Kaihi voi johtua yksinkertaisesti ikääntymisestä, mutta taustalla voi olla myös diabetes mellitus tai silmän keskikalvon (uvean) tulehdus. Sähköiskut tai altistuminen säteilylle tai myrkylliselle aineelle voivat aiheuttaa kaihia. Kaihi voi olla myös merkki kalsiumin puutoksesta.
 • Merkit ja oireet: Kaihi saa silmän näyttämään samealta. Kaihi tulee kuitenkin yleensä näkyviin vasta kehityttyään niin pitkälle, että näkö on selvästi heikentynyt. Näissä tapauksissa kissasi saattaa osoittaa sokeutumisen merkkejä, esimerkiksi esineisiin törmäilyä tai hidasta liikkumista, etenkin hämärässä valaistuksessa. Jos kaihin syynä on diabetes mellitus, saatat huomata kissassasi laihtumisen, ylettömän janon ja jatkuvan virtsaamisen tapaisia oireita.
 • Hoito: Eläinlääkäri sulkee ensin pois mahdolliset ikääntymiseen liittymättömät syyt, jotka on hoidettava erikseen. Itse kaihi on mahdollista poistaa leikkaamalla näön palauttamiseksi, mutta saatat huomata kissasi sopeutuvan näön heikkenemiseen hyvin, kunhan kissa pysyttelee sisätiloissa suojassa vaarallisilta tilanteilta.

Kissojen silmien hoito

Jos kissasi osoittaa merkkejä silmäongelmista, on tärkeää viedä kissa heti eläinlääkärille. Koska samat oireet voivat liittyä useisiin eri sairauksiin, silmäongelmia ei voi diagnosoida oikein ilman tutkimusta. Ongelman luonteen arvuuttelu tai mahdollisen itsestään tapahtuvan paranemisen odottaminen haaskaavat aikaa, joka saattaa vakavissa tapauksissa merkitä eroa kissan silmän pelastamisen tai menettämisen välillä.

Vaikka kissasi ei osoittaisi merkkejä silmäongelmista, huolehtimalla kissan silmistä hyvin voit ehkäistä ongelmien kehittymistä jo etukäteen. Laadukas lihapohjainen kissanruoka, asianmukaisista rokotuksista huolehtiminen ja kissan pitäminen sisätiloissa erossa mahdollisia tartuntoja kantavista vieraista kissoista vievät jo pitkälle kissasi silmien suojelun sekä kissan yleisen terveyden ja elämänlaadun kannalta.

Contributor Bio

Jean Marie Bauhaus Contributor Photo

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus on Yhdysvaltain Tulsassa, Oklahomassa asuva kirjailija ja freelance-toimittaja. Hän kirjoittaa usein lemmikeistä ja lemmikkien terveydestä kotitoimistollaan, jossa hänellä on apunaan sylin täydeltä karvaisia vauvoja.

Liittyvät artikkelit