Ohjeita kissan kouluttamiseen

Julkaissut
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Rakastat kissaasi. Toden teolla. Lemmikilläsi on kuitenkin itsenäinen, ja joskus hiukan tulinenkin luonne. Kissan kouluttaminen on tarpeen, mutta et tiedä mistä aloittaa. Kissan tehokas kouluttaminen voi vaatia kokeilua ja virheitä. Ihmisten tapaan myös kaikilla eläimillä on oma persoonallisuutensa. Vaikka yksi kissa voi vastata positiivisesti tiettyyn tapaan korjata huonoa käyttäytymistä, toiset voivat vastustaa sitä ja käyttäytyminen voi vain pahentua. Lisäksi on olemassa toimintatapoja, joita on ehdottomasti pyrittävä välttämään kissaa kouluttaessa.

Kissan kouluttaminen on vaikeaa, jos sinulla ei ole siitä kokemusta tai jos aikaisemmat kissasi oppivat säännöt itsekseen. Aivan ensimmäiseksi on tärkeää tietää, mitä kissan kouluttamisessa kannattaa välttää ja mitä puolestaan suositellaan. Kun kissanpentusi — tai täysikasvuinen kissasi — ymmärtää hyväksyttävät käyttäytymistavat, huonon käyttäytymisen korjaamistarve vähenee. Kissat ovat loppujen lopuksi erittäin älykkäitä eläimiä.

Mitä kannattaa välttää kissan kouluttamisessa

Älä vertaa kissaasi koiraasi: Jos olet kouluttanut aikaisemmin koirasi, voit virheellisesti ajatella kissasi oppivan samalla tavalla. Unohda se heti alkuun. Kissat ja koirat ovat hyvin erilaisia eläimiä, eivätkä ne opi samalla tavalla. Kun koirasi on aktiivisesti mukana koulutuksessa ja kuuntelee komentojasi tarkkaavaisesti, kissaasi ei kiinnosta komentosi istumaan tai pysymään paikallaan. Olet lähempänä onnistumista, kun ymmärrät heti alkuun kissan koulutuksen poikkeavan koiran kouluttamisesta.

Älä koskaa kurita kissaasi fyysisesti: Lemmikin kouluttaminen voi olla erittäin turhauttavaa teille molemmille, mutta on kuitenkin itsestään selvää, ettei kissaa saa satuttaa koulutuksen aikana. Kissat eivät siedä ihmisten tapaa rangaista tai nuhdella, puhumattakaan fyysisestä rangaistuksesta. Tämä ainoastaan vahingoittaa suhdetta kissaasi. Älä koskaan yritä pitää kissaasi väkisin paikoillaan, ravistaa tai lyödä sitä. Fyysinen rangaistus voi itse asiassa vain pahentaa tilannetta, minkä seurauksena kissasi voi alkaa käyttäytyä aggressiivisesti tai vetäytyä omiin oloihinsa. Kissat eivät myöskään osaa yhdistää fyysistä rangaistusta huonoon käyttäytymiseen, koulutus ei tällöin toimi ja huono käyttäytyminen jatkuu. Jos lemmikkisi kouluttaminen on mielestäsi liian vaikeaa, pyydä apua esimerkiksi perheenjäseniltäsi tai alan ammattilaiselta. Se ei tarkoita periksi antamista, vaan hyödyllisen tuen saamista!Striped tabby cat on back nibbles on owner's finger

Älä korota ääntäsi: Et puhu samaa kieltä kissasi kanssa, joten äänen korottaminen ei auta saamaan viestiäsi perille. Kissasi tietysti ymmärtää korkeamman äänen tarkoittavan jotakin, mutta huutaminen voi säikäyttää kissasi tai korostaa liikaa huonoa käyttäytymistä. Korkea äänentaso voi aiheuttaa kissallesi stressiä ja ahdistusta, mikä voi lisätä huonoa käyttäytymistä.

Jos kissallasi käy vahinko, älä työnnä kissasi kuonoa vahinkoon: Tämä ainoastaan hermostuttaa kissaasi, eikä se auta kissaasi oppimaan käyttämään hiekkalaatikkoa. Pakottamalla kissasi haistelemaan vahinkoa voi itseasiassa vahvistaa ei toivottua käytöstä. Parasta on ainoastaan puhdistaa vahinko perusteellisesti ja jatkaa hiekkalaatikkokoulutusta.

Älä salli kissallesi leikkejä, jotka eivät ole myös tulevaisuudessa hyväksyttäviä: Voit helposti ajatella, että söpön kissanpentusi läimäytykset ja sormien pureminen leikkimisen aikana eivät haittaa ja johtuvat ainoastaan nuoresta iästä. Et kuitenkaan todennäköisesti toivo kissasi purevan ja raapivan sinua aikuisena. Hyväksyttävän käyttäytymisen opettaminen aikaisessa vaiheessa uusille lemmikeillesi on sinun vastuullasi. Jos kissasi alkaa raapia tai purra leikkimisen aikana, oli se viatonta tai ei, lopeta leikkiminen heti. Kissasi ymmärtää täten mikä on sallittua ja mikä ei. Tämä koskee erityisesti lasten kanssa leikkimistä. Jos rohkaiset leikkimistä, jossa kissasi puree sormiasi, kissasi voi ymmärtää sen olevan hyväksyttävää lasten kanssa. Lapsesi voivat tällöin alkaa pelätä kissaasi, mikä ei ole toivottavaa.

Älä käytä suihkepulloa: vanhan myytin mukaan kissan huonoa käyttäytymistä voi korjata suihkepullon avulla. Kissasi ei kuitenkaan osaa yhdistää huonoa käyttäytymistä suihkuttamiseen, vaan alkaa todennäköisesti pelkäämään suihkepulloa ja piiloutumaan sen nähdessään, mikä ei ole toivottavaa.

Suositeltavaa kissan kouluttamisessa

Palkitse hyvää käyttäytymistä: kissat eivät opi rankaisemalla, vaan kehumalla ja saamalla terveellisiä makupaloja hyväksyttävän käyttäytymisen yhteydessä. Varmista, että palkitset kissasi positiivisen käyttäytymisen yhteydessä. Kissasi yhdistää tällöin oman käyttäytymisensä palkinnon saamiseen.

Lopeta välittömästi "huonon" käyttäytymisen yhteydessä: Kissan kouluttamisen ei tarvitse aina olla aktiivista. Huomion kiinnittäminen kissasta pois voikin olla yksi tehokkaimmista tavoista opettaa kissaa ja saada huono käyttäytyminen (esim. pureminen ja kimppuun syöksyminen) loppumaan. Kun kiinnität kissasi huomion johonkin muuhun, vahvistat hyvää käyttäytymistä ja saat huonon käyttäytymisen loppumaan. Jos kissasi esimerkiksi alkaa raapia sohvaasi, vie kissasi huomio takaisin raapimispuuhun.

Huomioi kissasi terveys: Asioiko kissasi jossakin muualla kuin omalla hiekkalaatikollaan? Vaikka kissanpentujen hiekkalaatikkokoulutus voi kestää jonkin aikaa, vanhempien kissojen tulisi osata käyttää laatikkoa. Jos kissasi alkaa yllättäen asioimaan muualla, ota yhteyttä eläinlääkäriisi. Tämä muutos käyttäytymisessä voi olla merkki terveydentilan muutoksesta. Eläinlääkärisi voi tällöin tarkastaa kissasi terveydentilan, jotta välttäisit nuhtelemasta kissaasi sellaisesta käyttäytymisestä, jolle kissasi ei voi mitään. Keskustele eläinlääkärisi kanssa tämän käyttäytymisen mahdollisista syistä. Jos kyseessä on terveysongelma, eläinlääkärisi voi auttaa sen hoitamisessa. Jos kyseessä on puolestaan käyttäytymisongelma, eläinlääkärisi voi antaa neuvoja käyttäytymisen korjaamiseen.

Muuta ympäristöä: jos haluat kissasi lopettavan nahkasohvasi kynsimisen tai pöydille hyppimisen, voit saada sen loppumaan muuttamalla ympäristöä. Voit asettaa esimerkiksi pöydän reunalle leivinpellin, joka putoaa kissasi hypätessä pöydälle. Kun asetat silkinpehmeän peiton nahkasohvallesi, kissasi liukuu lattialle yrittäessään kiivetä sohvalle. Älä koskaan tee muutoksia, jotka voivat aiheuttaa vahinkoa kissalle. Internetissä on saatavilla lukemattomia turvallisia neuvoja kissan huonon käyttäytymisen estämiseen.

Kissan kouluttamisessa on tärkeintä muistaa, että tehokkaimpia tapoja ovat ajan viettäminen kissan kanssa, yhteyden luominen kissaan ja hyvän käyttäytymisen palkitseminen. Vaikka kissasi olisi itsenäinen, se arvostaa hyvää suhdetta omistajaansa.

Contributor Bio

Erin Ollila

Erin Ollila

 

Erin Ollila uskoo sanojen voimaan ja tietoa antavien viestien muutoksiakin edistäviin vaikutuksiin. Hänen artikkeleitaan on luettavissa internetissä ja monissa eri lehdissä (esim. haastattelut, muiden nimellä julkaistut artikkelit, blogijulkaisut ja luova tietokirjallisuus). Erin tuntee hyvin hakukoneoptimoinnin ja sosiaaliset mediat. Hän valmistui Fairfieldin yliopistosta filosofian maisteriksi pääaineenaan luova kirjoittaminen. Voit seurata häntä Twitterissä @ReinventingErin tai lukea lisätietoa osoitteessa http://erinollila.com.

 

Liittyvät artikkelit

Liittyvät tuotteet

 • Hill's Science Plan ADULT CAT FOOD with CHICKEN

  <P>™Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken™ -ruoka on kehitetty tukemaan kissan optimaalista hyvinvointia. Se sisältää kliinisesti vaikuttavaksi todettuja antioksidantteja, puhdasta proteiinia ja runsaasti omega-3-rasvahappoja.</P> <P><BR><B>
 • Hill's VET ESSENTIALS Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT Kitten -kuivaruoka,

  <P>Vain eläinlääkäriklinikoilta. Edistyksellistä ravintoa terveeseen kasvuun ja kehitykseen sekä vahvistamaan immuunijärjestelmää. Sisältää runsaasti kliinisesti vaikuttavaksi todistettuja antioksidantteja ja DHA:ta. <BR><BR><B>
 • Hill's™ Science Plan™ Sterilised Cat Young Adult Chicken

  Kastroiduilla kissoilla on kolminkertainen todennäköisyys saada ylipainoa ja virtsatieongelmia muihin verrattuna. <BR>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Young Adult Sterilised Cat on suunniteltu erityisesti kastroitujen kissojen tarpeisiin. Ruuan ainutlaatuinen painonhallintakoostumus sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja.<BR><BR><B>
 • Hill's SCIENCE PLAN ADULT CAT FOOD WITH LAMB

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult with Lamb (lammas) on suunniteltu pitämään yllä ihanteellista kuntoa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.