Kuinka suhtautua lemmikin vatsavaivoihin

Published by
Min. lukemista

Apua, lemmikkini vatsa on sekaisin!

Monet lemmikit kärsivät vatsavaivoista aika ajoin. Vaikka yksityiskohtia ei ole mukava lukea, on tärkeää, että tiedät mitä odottaa.

Tunnista merkit 
Jos kuulostaa siltä, että lemmikkisi aikoo oksentaa, vie se nopeasti paikkaan, joka on helppo puhdistaa. Jos koirasi vikisee ovella tai kissasi raapii ovea haluten ulos, sen saattaa olla vaikeampi hallita vatsansa toimintaa kuin normaalisti. Jotkut lemmikit saattavat olla levottomia, kävellä ympäriinsä tai ne saattavat jopa alkaa kaivaa kuoppia, jos niiden vatsa on kipeä, tai ne voivat vain käpertyä kippuraan ja näyttää onnettomilta. Muita merkkejä on laihtuminen, ruokahalun muutokset, ilmavaivat, kuriseva vatsa ja ulostusvaikeudet.

Mikä aiheuttaa nämä ongelmat? 
Useimmat vatsavaivat johtuvat ylensyönnistä, vääränlaisen (kuten pilaantuneen) tai ruoka-allergiaa aiheuttavan ruoan syönnistä tai hotkimisesta. Useimmat lemmikit pääsevät näistä vaivoista nopeasti eroon pienellä vaivalla, joten pyydä eläinlääkäriltäsi neuvoja heti kun vaivat ilmaantuvat. Joillain lemmikeillä vaivat ovat kuitenkin pitempikestoisempia ja ne eivät koskaan näytä parantuvan, tai vaivat ilmaantuvat aika ajoin. Eläinlääkärin täytyy usein ottaa erilaisia näytteitä löytääkseen pitempään kestävien vatsavaivojen syyn. Kirjoita muistiin milloin lemmikilläsi on vaivoja, miten se käyttäytyy ja mitä se söi sairastumista edeltävinä päivinä diagnosoinnin helpottamiseksi. 

Parhaat vinkit

 • Jos lemmikkisi oksentelee tai kärsii ripulista, anna sille vuorokauden ajan vain hieman vettä ja vältä ruokintaa.
 • Jos lemmikkisi vaikuttaa sairaalta, jatkaa oksentelua, tai sen oksennuksessa tai ulosteessa on verta, ota yhteyttä eläinlääkäriin.
 • Jos oksentelu ja ripuli loppuu vuorokauden sisällä, kysy eläinlääkärisi mielipidettä ruokinnan aloittamisesta pienillä määrillä helposti sulavaa ruokaa. Eläinlääkäreiltä ostettavaa Hill’s™ Prescription Diet™ i/d™ -lemmikkieläinruokaa suositellaan usein lemmikeille.
 • Jatka eläinlääkärin suositteleman eläinruoan antamista seuraavat viisi päivää, tai eläinlääkärin ohjeiden mukaan.
 • Lisää tähän ruokaan lemmikkisi normaalia ruokaa vähitellen, vähentäen Prescription Diet™ -ruoan määrää seuraavien seitsemän päivän ajan, kunnes annat lemmikillesi vain sen normaalia ruokaa.
 • Pyydä eläinlääkäriltäsi aina neuvoa, jos olet huolissasi lemmikkisi terveydestä.

Liittyvät tuotteet

 • Science Plan™ Feline Mature Adult 7+ NeuteredCat

  Kastroiduilla kissoilla on kolminkertainen todennäköisyys saada ylipainoa ja virtsatieongelmia muihin verrattuna. <br>Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; NeuteredCat Young Adult on suunniteltu erityisesti kastroitujen kissojen tarpeisiin. Ruuan ainutlaatuinen painonhallintakoostumus sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja.
 • Science Plan™ Feline Adult 7+ Youthful Vitality Multipack

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Youthful Vitality has been scientifically developed with cutting edge food science to deliver nutrition that helps fight the signs of aging in your adult 7+ yrs cat.
 • Hill's™ Science Plan™ Kitten Healthy Development™ Chicken

  Hill's&#153;</cf><csf style="tw4winInternal" font="Courier New" fontcolour="0xff"><text text="&amp;#153;"/></csf><cf font="Verdana" size="10" complexscriptssize="10"> <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten Chicken (kana) on suunniteltu vahvistamaan immuunijärjestelmää ja ylläpitämään ruuansulatuskanavan terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen määrän kalaöljystä saatavaa DHA:ta.
 • Hill's Science Plan YOUTHFUL VITALITY MATURE ADULT CAT FOOD with CHICKEN & RICE

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Youthful Vitality has been scientifically developed with cutting edge food science to deliver nutrition that helps fight the signs of aging in your adult 7+ yrs cat.