Miten hoitaa kissan vatsavaivoja

Julkaisija
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Apua, kissallani on vatsavaivoja!

Onko kissallasi veristä kakkaa tai se on jatkuvasti huonovointinen? Monet kissat kärsivät ajoittain vatsavaivoista. Vaikka yksityiskohdat eivät aina olekaan miellyttävää luettavaa, on tärkeää tietää, miten toimia. Oksentelu ja ripuli eivät ole miellyttäviä kokemuksia lemmikeille tai niiden omistajille, mutta satunnaiset pahoinvointitilanteet tai löysä, vetinen kakka ovat osa elämää lemmikkieläinten kanssa.


Ole tietoinen oireista

Jos kuulet kissasi ääntelevän pahoinvoivan lailla, aseta nopeasti sanomalehteä tai vanha kulho tai tarjotin sen eteen. Näin vältät niiden siirtelyn, jos niillä on epämukava olo, mutta pidät sotkun mahdollisimman vähäisenä. Vastaavasti kissa, joka raapii ovea päästäkseen ulos, saattaa kärsiä vatsavaivoista, eikä se ehkä hallitse suolistoaan samalla tavalla kuin normaalisti. Jotkut kissat voivat vaikuttaa levottomilta, jos niillä on vatsakipuja, tai ne voivat vain käpertyä ja näyttää kurjilta. Muita merkkejä, joita on syytä tarkkailla, ovat laihtuminen, muutokset ruokahalussa, ilmavaivat, vatsan kurina tai ponnistelu ulostamisen aikana.


Mikä aiheuttaa vaivat?

Useimmiten vatsavaivat johtuvat siitä, että kissat syövät jotakin, johon ne reagoivat, kuten linnun tai pyydystämänsä hiiren, tai ruoasta tai karvapalloista johtuvat vaivat. Useimmat kissat toipuvat tällaisista vaivoista suhteellisen nopeasti, joten kysy neuvoa eläinlääkäriltäsi jo varhaisessa vaiheessa. Joillakin lemmikkieläimillä on kuitenkin pitkäaikaisempia vaivoja, jotka eivät koskaan tunnu täysin paranevan tai jotka puhkeavat aika ajoin. Eläinlääkärin on yleensä tehtävä erilaisia kokeita selvittääkseen pitkäaikaisempien vatsavaivojen syyn. Pidä päiväkirjaa siitä, milloin kissalla on ongelmia, millaisia merkkejä se osoittaa ja mitä se on syönyt oireita edeltävinä päivinä, jotta diagnoosin tekeminen olisi helpompaa.

Parhaat vinkit

 • Jos kissa oksentelee, älä anna sille enää ruokaa, mutta varmista, että sen saatavilla on raikasta vettä.
 • Jos kissa vaikuttaa huonovointiselta, jatkaa oksentelua tai jos oksennuksessa tai ripulissa on verta, ota yhteys eläinlääkäriin.
 • Kysy eläinlääkäriltäsi, milloin voit alkaa tarjota sille pieniä määriä helposti sulavaa kissanruokaa. Eläinlääkäreiden vastaanotoilta saatavaa terapeuttista kissanruokaa suositellaan usein lemmikeille vatsavaivojen jälkeen.
 • Jatka suositellun lemmikinruoan syöttämistä noin viiden päivän ajan tai eläinlääkärin ohjeiden mukaan.
 • Tämän jälkeen lisää hitaasti kissan tavanomaista ruokaa terapeuttisen ruoan sekaan vähentämällä terapeuttisen ruoan määrää vähitellen seuraavien 7 päivän aikana, kunnes kissaa palaa taas tavanomaiseen ruokaansa.

Kysy aina neuvoa eläinlääkäriltäsi, jos olet huolissasi lemmikkisi terveydestä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • Hill's Science Plan ADULT CAT FOOD with CHICKEN

  <P>™Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken™ -ruoka on kehitetty tukemaan kissan optimaalista hyvinvointia. Se sisältää kliinisesti vaikuttavaksi todettuja antioksidantteja, puhdasta proteiinia ja runsaasti omega-3-rasvahappoja.</P> <P><BR><B>
  Buy Now »
 • Hill's VET ESSENTIALS Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT Kitten -kuivaruoka,

  <P>Vain eläinlääkäriklinikoilta. Edistyksellistä ravintoa terveeseen kasvuun ja kehitykseen sekä vahvistamaan immuunijärjestelmää. Sisältää runsaasti kliinisesti vaikuttavaksi todistettuja antioksidantteja ja DHA:ta. <BR><BR><B>
  Buy Now »
 • Hill's™ Science Plan™ Sterilised Cat Young Adult Chicken

  Kastroiduilla kissoilla on kolminkertainen todennäköisyys saada ylipainoa ja virtsatieongelmia muihin verrattuna. <BR>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Young Adult Sterilised Cat on suunniteltu erityisesti kastroitujen kissojen tarpeisiin. Ruuan ainutlaatuinen painonhallintakoostumus sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja.<BR><BR><B>
  Buy Now »
 • Hill's SCIENCE PLAN ADULT CAT FOOD WITH LAMB

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult with Lamb (lammas) on suunniteltu pitämään yllä ihanteellista kuntoa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »