Voiko kissoilla olla Downin syndrooma?

Kirjoittaja
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Voiko kissoilla olla Downin syndrooma? Eläinlääkäreiltä kysytään tätä yllättävän usein. Ihmiset ottavat asian puheeksi yleensä silloin, kun kissan epätavallinen ulkonäkö tai käytös muistuttavat Downin syndroomaa.

Kissat, joilla on epätavalliset kasvonpiirteet ja tiettyjä erikoisia tapoja, ovat nousseet suosioon sosiaalisessa mediassa. Jotkut lemmikinomistajat ovat luoneet lemmikeilleen sosiaalisen median tilejä, joilla he väittävät omistavansa ”Down-kissan”.

Voiko kissoilla olla Downin syndrooma?

Nettiväittämistä huolimatta kissat eivät sairastu Downin syndroomaan. Itse asiassa se on mahdotonta.

Downin syndrooma (tai oireyhtymä) on kromosomihäiriö, jota esiintyy noin 700:lla Yhdysvalloissa syntyvällä lapsella vuosittain. Se johtuu kehittyvän sikiön geneettisen materiaalin monistusvirheestä, jonka seurauksena on ylimääräinen (tai osittainen) kromosomi 21. Häiriö tunnetaan myös nimellä trisomia 21.

Käytännössä kromosomit järjestävät kunkin solun DNA:n nippuihin ja auttavat näin soluja siirtämään geneettisen materiaalinsa eteenpäin jakautuessaan. Ylimääräinen (tai osittainen) kromosomi 21 aiheuttaa erilaisia syntymävikoja, joiden seurauksena Downin oireyhtymäisillä ihmisillä on usein samankaltaisia fyysisiä piirteitä.

National Down Syndrome Societyn mukaan ihmisillä, joilla on Downin oireyhtymä, on tyypillisesti jotkin tai kaikki seuraavista piirteistä:

 • Vähäinen lihasmassa
 • Pieni koko
 • Mantelin muotoiset silmät
 • Syvä uurre kämmenen keskellä

On tärkeää huomata, etteivät kaikki Downin oireyhtymäiset ihmiset muistuta toisiaan.

Miksi Downin syndroomaa ei ole olemassa kissoilla?

Ihmisillä on 23 kromosomia, kissoilla 19. Näin ollen kissoilla ei yksinkertaisesti voi olla ylimääräistä kromosomi 21:tä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö kissoilla voisi ajoittain esiintyä ylimääräisiä kromosomeja.

Vuonna 1975 American Journal of Veterinary Researchissa julkaistussa tutkimuksessa löydettiinkin ylimääräisen kromosomin aiheuttama uroskissojen kromosomihäiriö, joka johti ihmisillä esiintyvää Klinefelterin oireyhtymää muistuttaviin oireisiin. Nämä kissat ovat erityisen kiinnostavia, koska tämän ylimääräisen kromosomin mukana on myös väritykseen vaikuttavaa geneettistä materiaalia. Tuloksena näillä uroskissoilla voi olla turkissaan kolmivärinen ns. kilpikonnakuvio, jota normaalisti esiintyy vain naaraskissoilla.

Poikkeamat, jotka saattavat muistuttaa Downin oireyhtymän piirteitä

Tietyt kissat ovat saaneet paljon huomiota Instagramissa ja muodostuneet nettisensaatioiksi omistajiensa väitettyä, että kissojen erikoinen ulkonäkö on seurausta ylimääräisistä kromosomeista. Ei kuitenkaan ole selvää, onko väitteitä kromosomihäiriöstä koskaan vahvistettu geneettisissä testeissä.

Väitteiden kyseenalaisuudesta ja biologisista tosiasioista huolimatta ”kissojen Downin syndrooma” on muodostunut suosituksi käsitteeksi. On kuitenkin tärkeää huomata, ettei eläinlääkärien yhteisö ole tunnistanut kissojen Downin syndroomaa eläinsairaudeksi, eikä myöskään suosittele tekemään lemmikin ulkonäöstä tai käytöksestä tulkintoja ihmisten kehityshäiriöiden tai sairauden oireiden perusteella. Tämä voidaan katsoa epäkunnioittavaksi näiden oireiden kanssa eläviä ihmisiä kohtaan.

Tietyt fyysiset ja käyttäytymiseen liittyvät piirteet saattavat kuitenkin johtaa siihen, että hyvää tarkoittavat ihmiset luulevat kissalla olevan ihmisen vaivoja. Niin sanotulla ”Down-kissalla” on usein tiettyjä selvästi erottuvia piirteitä, kuten:

 • Leveä nenä
 • Mantelin muotoiset silmät (jotka saattavat olla kaukana toisistaan)
 • Pienet tai epätavalliset korvat
 • Vähäinen lihasmassa
 • Kävelyvaikeuksia
 • Virtsaamis- tai ulostamisongelmia
 • Kuulo- tai näköhäiriöitä
 • Sydänongelmia

Kissojen ulkonäkö- ja käytöspoikkeamat

Niin sanottujen ”Down-kissojen” poikkeavat fyysiset ominaisuudet ja käytös ovat seurausta muista vaivoista, jotka eivät välttämättä edes ole geneettistä alkuperää.

Näiden kissojen ulkonäkö ja käytös saattavat liittyä monenlaisiin ongelmiin, kuten tulehduksiin, neurologisiin sairauksiin, synnynnäisiin poikkeamiin ja jopa tapaturmiin. Osalla kissoista nämä fyysiset ja käytöspoikkeamat voivat olla seurausta sikiöaikana saadusta kissaruttovirustartunnasta. Ns. Down-kissojen käytös- ja muiden erityispiirteiden takana voi olla myös pikkuaivojen hypoplasia eli vajaakehitys.

Kissat, joiden emot altistuivat tietyille myrkyille, saattavat kärsiä erilaisista kasvojen rakenteeseen ja hermostoon vaikuttavista synnynnäisistä epämuodostumista. Lisäksi päähän ja kasvoihin kohdistuvat tapaturmat, erityisesti nuorella iällä tapahtuvat, voivat aiheuttaa pysyviä hermostovaurioita ja kasvovammoja, jotka saattavat vaikuttaa synnynnäisiltä.

Erityiskissojen tarpeet

Jos kissasi käytös ja ulkonäkö vaikuttavat osin epänormaaleilta, sinulla saattaa olla niin sanottu erityiskissa. Erityiskissoilla on usein piirteitä, jotka saattavat tuoda maallikolle mieleen Downin oireyhtymän, vaikka kissoilla sitä ei voi olla.

Erityiskissat tarvitsevat erityistä huolenpitoa. Omistajien täytyy suojella näitä kissoja erityisen huolellisesti erilaisilta vaaroilta, uima-altaista ja portaikoista petoeläimiin. Ne voivat tarvita myös apua perustoimintoihin, kuten puhdistautumiseen, syömiseen ja juomiseen, tai näkö- tai kuulohäiriöiden kanssa pärjäämiseen.

Mitä teetkin, pyydä eläinlääkärisi avuksi. Kaikkien erityistä huolenpitoa tarvitsevien kissojen omistajien täytyisi tutustua kaikkiin saatavilla oleviin hoitovaihtoehtoihin.

Contributor Bio

Patty Khuly

Patty Khuly

 

Tri Patty Khuly on valmistunut kiitettävin arvosanoin sekä Wellesley Collegesta että University of Pennsylvanian eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta. Hän valmistui kauppatieteiden maisteriksi Wharton School of Businessin arvostetusta VMD/MBA-kaksoistutkinto-ohjelmasta. Nykyään hän on Floridan Miamissa sijaitsevan Sunset Animal Clinicin ylpeä omistaja. Ei siinä kuitenkaan kaikki. Tri K. on kirja- ja musiikkinörtti, innokas kutoja, hot yoga -fanaatikko, epätoivoinen lenkkeilijä ja kyltymätön ruokafriikki. Hän asuu Etelä-Miamissa kolmen koiran, lukemattomien kissojen, kahden rescue-vuohen ja hulvattoman kanaparven kanssa.

 

Liittyvät artikkelit

Liittyvät tuotteet

 • Hill's Science Plan ADULT CAT FOOD with CHICKEN

  <P>™Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken™ -ruoka on kehitetty tukemaan kissan optimaalista hyvinvointia. Se sisältää kliinisesti vaikuttavaksi todettuja antioksidantteja, puhdasta proteiinia ja runsaasti omega-3-rasvahappoja.</P> <P><BR><B>
  Buy Now »
 • Hill's VET ESSENTIALS Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT Kitten -kuivaruoka,

  <P>Vain eläinlääkäriklinikoilta. Edistyksellistä ravintoa terveeseen kasvuun ja kehitykseen sekä vahvistamaan immuunijärjestelmää. Sisältää runsaasti kliinisesti vaikuttavaksi todistettuja antioksidantteja ja DHA:ta. <BR><BR><B>
  Buy Now »
 • Hill's™ Science Plan™ Sterilised Cat Young Adult Chicken

  Kastroiduilla kissoilla on kolminkertainen todennäköisyys saada ylipainoa ja virtsatieongelmia muihin verrattuna. <BR>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Young Adult Sterilised Cat on suunniteltu erityisesti kastroitujen kissojen tarpeisiin. Ruuan ainutlaatuinen painonhallintakoostumus sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja.<BR><BR><B>
  Buy Now »
 • Hill's SCIENCE PLAN ADULT CAT FOOD WITH LAMB

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult with Lamb (lammas) on suunniteltu pitämään yllä ihanteellista kuntoa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »