Pointteri: tietoa ja luonnekuvaus

Pointteri on itsenäinen, itsepäinen ja vahvatahtoinen koira, jonka sopii parhaiten maalle liikunnantarpeensa ja ehtymättömän energisyytensä vuoksi.

 

Pointteri lyhyesti
The English Pointer Dog Breed

Pointteri tunnetaan lintukoirana, joka ottaa rodulle tyypillisen seisonta-asennon saadessaan vainun saaliista.

Koko:

Paino:

Uros: 20–33 kg
Naaras: 20–33 kg

Säkäkorkeus:

Uros: 60–70 cm
Naaras: 60–70 cm

Ominaisuudet:

luppakorvat (luonnostaan)

Odotusarvot:

Energiataso: hyvin energinen
Elinikä: 12–14 vuotta
Kuolaamistaipumus: vähäinen
Kuorsaamistaipumus: vähäinen
Haukkumistaipumus: vähäinen
Kaivamistaipumus: vähäinen
Sosiaalisuus/huomion tarve: suurta


Jalostustarkoitus:

riistan seisonta

Turkki:

Pituus: lyhyt
Tyyppi: sileä
Värit: musta valkoisin merkein tai ilman, keltainen valkoisin merkein tai ilman, oranssi valkoisin merkein tai ilman
Turkinhoitotarve: vähäinen


Yhdistysten hyväksyntä:

Yleisyys: yleinen


Pointteri kasvaa noin 60–70 cm korkeaksi ja painaa 20–33 kg.

Sen pää on tunnusomaisesti kuin ”kirveellä veistetty”, ja kuono on pitkä. Korvat ovat kiinnittyneet melko korkealle ja riippuvat. Kaula on pitkä ja runko vahva, sulavalinjainen ja kaunis.

Pointterin turkki on lyhyt ja sileä. Useimmiten se on valkoinen keltaisin, mustin, maksanruskein tai oranssein laikuin. Jokin näistä väreistä voi myös olla yksivärisen turkin ainut väri. Lisäksi on olemassa kolmivärisiä pointtereita.

Pointteri elää 12–14-vuotiaaksi.

 

Persoonallisuus:

Pointteria pidetään useita muita rotuja itsenäisempänä. Työlinjan pointteri voi olla liian aktiivinen ja hermostunut ollakseen hyvä perhekoira. Osa koirista on voimakastahtoisia ja itsepäisiä.

Monet pointterit on kuitenkin kasvatettu näyttelykoiriksi, ja näistä linjoista voikin saada erinomaisen perhekoiran, joka on kärsivällinen lasten kanssa, tulee hyvin toimeen muiden eläinten kanssa ja on rauhallinen kotona. Pointtereita ei pidetä vahtikoirina, mutta ne varoittavat silti omistajaa vieraan lähestymisestä.

Kaikilla pointtereilla on vahva metsästysvietti, ja jo parikuukautinen pointteri saattaa seisoa riistaa.

 

Huomioitavaa:

Pointterit ovat sydämeltään lintukoiria, ja ne eivät sovi kerrostalon asukeiksi.

Myös hyvin perhekoiraksi sopiva yksilö tarvitsee runsaasti liikuntaa, koska rodulla on yleensä rajattomasti energiaa. Ilman riittävää liikuntaa se tulee herkästi onnettomaksi ja alkaa tuhota paikkoja. Tottelevaisuuskoulutusta suositellaan jo pennusta lähtien, koska rotu voi olla voimakastahtoinen.

Koska pointterin turkki on lyhyt, yleensä turkki vaatii vain pikaista harjausta tai käsittelyn kumisualla pari kertaa viikossa. Karvanlähtö on keskitasoa. Koira tarvitsee lyhyen turkkinsa vuoksi suojaa pakkasella.

 

Historia:

Pointteri on lintukoira, joka on saanut nimensä osoitusasennosta, jonka se ottaa vainutessaan saaliin. Koira seisoo liikkumattomana pää matalalla ja kuono saalista kohti; häntä on vaakasuorassa linjassa pään ja selän kanssa. Toinen etutassu on koholla ranteesta taipuneena. Kuonon suunta kertoo metsästäjälle saaliin sijainnin.

Pointtereita käytettiin Euroopassa jo 1600-luvulla jänisten paikantamiseen, ja saalis jahdattiin kiinni vinttikoirilla. Seuraavalla vuosisadalla pointtereista tuli metsästäjien suosikkikoiria, ja ne osoittautuivat taitaviksi osoittamaan ja jäljittämään riistaa. Pointterit tunnetaan poikkeuksellisen hyvän vainunsa lisäksi ahkerina, nopeina ja kestävinä koirina.

Rodun tarkka alkuperä ei ole tiedossa, mutta luultavasti pointterin sukupuusta löytyy vihikoiraa, kettukoiraa ja vinttikoiraa. Jotkut historioitsijat uskovat sekoituksessa olevan newfoundlandinkoiraa, setteriä ja jopa bulldoggia, mutta varmuutta tästä ei ole.

Muita lemmikin hoitoon liittyviä artikkeleita