Ranskanbulldoggi: tietoa ja luonnekuvaus

Ranskanbulldoggi on tasaluontoinen kotikoira, joka vaatii huomiota ja sopii hyvin sinkun lemmikiksi, koska se saattaa ryhtyä kilpailemaan huomiosta muiden perheenjäsenten kanssa.

 

Ranskanbulldoggi lyhyesti
The French Bulldog Dog Breed

Ranskanbulldoggi haukkuu vain innostuessaan, mutta se korskuu ja kuorsaa, mikä kuuluukin fanien mielestä rodun viehätykseen.

Koko:

Paino:

Uros: 11–15 kg
Naaras: 11–15 kg

Säkäkorkeus:

Uros: 30 cmm
Naaras: 27 cm

Ominaisuudet:

lyhytkalloinen (litistyneet kasvot), lyhyet kaartuvat raajat, luonnostaan pystyt korvat

Odotusarvot:

Energiataso: keskinkertainen
Elinikä: 9–11 vuotta
Kuolaamistaipumus: suuri
Kuorsaamistaipumus: suuri
Haukkumistaipumus: kohtalainen
Kaivamistaipumus: vähäinen
Sosiaalisuus/huomion tarve: suurta


Jalostustarkoitus:

sylikoira

Turkki:

Pituus: lyhyt/lyhyt
Tyyppi: sileä
Värit: musta valkoisin merkein tai ilman, kellanruskea, valkoinen
Turkinhoitotarve: kohtalainen


Yhdistysten hyväksyntä:

Yleisyys: kohtalaisen yleinen


Pientä tankkia muistuttava ranskabulldoggi on keskikokoinen koira, joka kuuluu AKC-luokituksessa ryhmään non-sporting. Samaan ryhmään kuuluvat bostoninterrieri ja bulldoggi, joihin tämä rotu myös usein sekoitetaan.

Ranskanbulldoggi ei ole vain bulldoggi pienoiskoossa. Näkyvin rotuominaisuus ovat lepakkomaiset korvat, jotka ovat luonnostaan sellaiset ja joita ei koskaan typistetä. Rodulle tunnusomaista on myös kallo, joka on litteä korvien välistä. Ranskanbulldoggi on kompakti, lihaksikas koira, jolla on sileä, lyhyt turkki. Rodulle tyypillisiä värejä ovat kellanruskea, valkoinen ja erilaiset juovikkaat värit (brindle). Sekä uros että narttu painavat 11–15 kg.

 

Persoonallisuus:

Ranskabulldoggi on tasaluontoinen koira, joka nauttii saadessaan huomiota. Totta puhuen se vaatii sitä! Tämä rotu sopii hyvin sinkun lemmikiksi, koska se voi ryhtyä kilpailemaan huomiosta muiden perheenjäsenten kanssa. Ranskanbulldoggi ei hauku muuten kuin innostuessaan kunnolla.

 

Huomioitavaa:

Ranskanbulldoggille sopii mikä asuntotyyppi tahansa. Rotu sopii kaupunkiinkin eikä tarvitse isoa pihaa. Tästä koirasta et saa seuraa juoksulenkille, mutta reippaita kävelyitä se rakastaa. Ranskanbulldoggi ei tarvitse suuria määriä ruokaa, ja sen lyhyt turkki on helppo pitää puhtaana. Koiran kasvopoimut on puhdistettava säännöllisesti. Ranskabulldoggi korskuu ja kuorsaa, mutta nämäkin piirteet voi nähdä hellyttävinä. Koira viihtyy parhaiten kotona omistajan seurassa ja tämän huomiosta nauttien.

 

Historia:

Englannista muutti 1800-luvun alussa pitsintekijöitä töihin Ranskaan. He toivat tavallista pienempiä bulldoggeja mukanaan maatiloille seuralaisiksi ja pitämään rotat kurissa. Pohjois-Ranskan maatalousyhteisöissä sitkeän koiran suosio kasvoi nopeasti. Englantilaiset bulldogginkasvattajat ilahtuivat mahdollisuudesta myydä liian pieniä koiriaan ”uutena” rotuna ranskalaisille.

Yläluokka ja kuninkaalliset pitivät tätä koiraa muodikkaana kotikoirana. Yksi ranskanbulldoggi, joka oli vakuutettu siihen aikaan valtavasta 750 punnan summasta, matkusti Titanicilla. Ranskanbulldoggia pidettiin 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa ylhäisön koirana, ja vielä tänäkin päivänä rotu viehättää monia elämän nautintojen päälle ymmärtäviä.

Muita lemmikin hoitoon liittyviä artikkeleita