Saksanpaimenkoira: tietoa ja luonnekuvaus

Fiksu ja helposti koulutettava, aktiivinen ja toimelias saksanpaimenkoira on aina ollut suosittu lemmikki. Tämä koira tarvitsee runsaasti päivittäistä liikuntaa, koska muuten sillä on taipumus tehdä pahojaan tai muuttua herkkähermoiseksi.

 
Saksanpaimenkoira lyhyesti
The German Shephard Dog Breed

Liiallisen vartioinnin ja aggressiivisten taipumusten kitkemiseksi saksanpaimenkoiraa tulee sosiaalistaa ja sille tulee antaa tottelevaisuuskoulutusta pennusta pitäen.

Koko:

Paino:

Uros: 34–43 kg
Naaras: 34–43 kg

Säkäkorkeus:

Uros: 64 cm
Naaras: 58 cm

Ominaisuudet:

luonnostaan pystyt korvat

Odotusarvot:

Energiataso: keskinkertainen
Elinikä: 10–12 vuotta
Kuolaamistaipumus: vähäinen
Kuorsaamistaipumus: vähäinen
Haukkumistaipumus: vähäinen
Kaivamistaipumus: vähäinen
Sosiaalisuus/huomion tarve: kohtalainen


Jalostustarkoitus:

paimenkoira, vartiokoira


Turkki:

Pituus: keskipitkä
Tyyppi: kaksinkertainen karvapeite
Värit: useimmat värit sallitaan, mutta ei valkoista
Turkinhoitotarve: kohtalainen


Yhdistysten hyväksyntä:

 

Saksanpaimenkoiran säkäkorkeus on korkeintaan 65 cm ja enimmäispaino noin 41 kg.

Koira on sopusuhtainen. Sen pää on leveä ja kaventuu komeasti teräväkärkiseksi kuonoksi. Korvat ovat melko suuret ja pystyt. Selkä on tasainen ja lihaksikas, ja häntä on tuuhea ja alaspäin kaartuva. Turkki on paksu ja karhea, ja se voi olla musta, ruskea, musta-ruskea tai harmaa. Turkin tulisi olla karkea ja keskipitkä, mutta pitkäkarvaisiakin yksilöitä on varsin paljon.

Rotu elää noin 10–12-vuotiaaksi.

 

Persoonallisuus:

Saksanpaimenkoira tulee hyvin toimeen lasten ja muiden lemmikkien kanssa, jos ne ovat kasvaneet yhdessä, mutta vartiointivaistonsa vuoksi se suhtautuu vieraisiin yleensä epäluuloisesti.

Rotua pidetään älykkäänä ja helposti koulutettavana.

Jotkin epäonnistuneen jalostuksen tuloksena syntyneet saksanpaimenkoirat saattavat olla herkkähermoisia tai helposti ärsyyntyviä. Yhdessä huonon sosiaalistamisen ja riittämättömän koulutuksen kanssa riskinä on liioiteltu vartiointitaipumus ja aggressiivinen käytös.

 

Huomioitavaa:

Koska saksanpaimenkoira on suuri ja voimakas rotu, jolla on vahva vartiointivietti, tällaisen koiran hankinnassa on huolehdittava aina siitä, että myyjä on hyvämaineinen kasvattaja. Heikon jalostuksen tuloksena syntyvät koirat ovat herkemmin hermostuvia.

Liiallisen vartiointitaipumuksen ja aggressiivisen käytöksen kitkemiseksi saksanpaimenkoiraa tulee sosiaalistaa pennusta pitäen, ja sille täytyy antaa tottelevaisuuskoulutusta. Koiran tulee elää kotona yhdessä perheen kanssa, ja sitä on altistettava hallituissa oloissa ihmisille ja muille naapuruston lemmikeille; koiraa ei pidä sulkea tarhaan tai takapihalle sen enempää yksin kuin toisten koirien kanssakaan.

Saksanpaimenkoira on aktiivinen ja kaipaa jotain tekemistä. Se tarvitsee runsaasti päivittäistä liikuntaa, tai muuten se voi ajautua pahantekoon tai muuttua hermostuneeksi.

Karvaa lähtee runsaasti kahdesti vuodessa, mutta muina aikoina karvanlähtö on vähäisempää vaikkakin jatkuvaa. Karvanlähdön vähentämiseksi ja turkin pitämiseksi kunnossa koira kannattaa harjata ainakin pari kertaa viikossa.

 

Historia:

Saksanpaimenkoirat ovat nimensä mukaisesti lähtöisin Saksasta. Niitä jalostettiin 1800-luvun lopulta alkaen sekoittamalla useita paimenkoirarotuja. Rotua jalostettiin ankaran valikoivasti, ja se kehittyi nopeasti. Isossa-Britanniassa koiran nimeksi valikoitui Alsatian, jonka oli tarkoitus johtaa ajatukset pois saksalaisesta alkuperästä ensimmäisen maailmansodan jälkeisen saksalaisvastaisuuden aikana.

Yhdysvaltoihin saksanpaimenkoirat kulkeutuivat ensimmäisestä maailmansodasta palaavien sotilaiden mukana. Rotu tuli yleisön tietoisuuteen, koska elokuvissa esiintyivät kuuluisat koiratähdet Strongheart ja myöhemmin Rin Tin Tin. Toiseen maailmansotaan mennessä saksanpaimenkoirasta oli tullut armeijan suosikkirotu. Myös ensimmäiset opaskoirat olivat saksanpaimenkoiria. Nykyisin rotu kuuluu Yhdysvaltain suosituimpiin. Vuonna 1999 saksanpaimenkoira oli sijalla kolme American Kennel Clubin Top 50 -listalla.

Saksanpaimenkoira on rohkeudestaan, uskollisuudestaan ja vartiointivietistään tunnettu paimenkoira. Tästä rodusta saa erinomaisen vartiokoiran, poliisikoiran, sotilaskoiran, näkövammaisen opaskoiran tai etsintä- ja pelastuskoiran. Monissa perheissä saksanpaimenkoira on myös rakastettu koko perheen lemmikki.

Muita lemmikin hoitoon liittyviä artikkeleita