Bengali: tietoa ja luonnekuvaus

Bengali on suuri ja atleettinen kissa, joka kiintyy voimakkaasti perheeseensä ja on luonteeltaan herttainen ja uskollinen ystävä.

 

Bengali lyhyesti
The Bengal Cat Breed

Bengali on kokonsa ja lihaksistonsa puolesta ehdottomasti villikissan oloinen.

Paino:

Uros: kookas: >5 kg 
Naaras: kookas: >5 kg

Silmien väri:

sininen

Odotusarvot:

Elinikä: 9–13 vuotta
Sosiaalisuus/huomion tarve: suurta
Karvanlähtö: vähäistä


Turkki:

Pituus: lyhyt
Tyyppi: kiiltävä, sileä
Värit: ruskea, tummanruskea
Kuvio: tabby, raitakarvainen (ticking), täplikäs
Vähemmän allergisoiva: ei
Turkinhoitotarve: kohtalainen

Yhdistysten hyväksyntä:

Kissayhdistysten tunnustama:
ACFA , FIFe, TICA 
Yleisyys: kohtalaisen yleinen

Bengali todella muistuttaa ulkomuodoltaan villikissaa. Se on kookas ja lihaksikas kissa, vaikka luusto onkin kissan kokoon nähden yllättävän kevyt. Kissasta kuitenkin saa vaikutelman, että kaikki siinä on suurta ja massiivista. Tavanomaista on ainoastaan jalkojen pituus, joka on keskitasoa.

Bengalilla on suuri, kolmion muotoinen pää. Sillä on paksu niska, suuret tassut ja paksu häntä. Turkin kuviointia yleensä rajoittaa alkuperäisessä risteytyksessä rotuun sekoittunut tabby-geeni. Ruskeatäpläinen bengali on villikissan oloinen. Turkin täplien ei pitäisi muodostaa rivejä vaan sijaita siellä täällä.

Bengalin turkki on lyhyt ja luonnostaan jopa hieman karhea. Turkki on helppohoitoinen, eikä se huopaannu.

 

Persoonallisuus:

Vaikka monet pitävät bengalia villikissana, joka vain teeskentelee kesyä, laji on todellisuudessa hyvin kiltti ja rakastava. Bengali kiintyy voimakkaasti ihmisiin ja on uskollinen ystävä. Voidakseen hyvin bengali tarvitsee suurena ja atleettisena kissana tilaa juoksemiseen, hyppimiseen ja peuhaamiseen. Se on valpas ja utelias kissa.

 

Huomioitavaa:

Bengali on aktiivinen kissa ja erittäin atleettinen. Jos sillä on riittävästi tilaa aktiiviseen liikkumiseen, se pitää painonsa kurissa ilman suurempia ongelmia. Bengalilla on ehdottomasti oltava tilaa juosta ja liikkua vapaasti. Sen turkki on helppohoitoinen, ja se pitää harjaamisesta.

 

Historia:

Villien kissaeläinten majesteettisuus on aina vedonnut ihmisiin. Siksi kesykissaan on haluttu risteyttää jokin villi kissaeläin, jotta saataisiin villin näköinen mutta luonteeltaan lauhkea lemmikki. Tätä varten Yhdysvalloissa risteytettiin ensimmäistä kertaa Aasian leopardikissa kesyn tabbyn kanssa 1960-luvun alussa. Tämä kasvatusohjelma keskeytettiin väliaikaisesti, mutta vuonna 1981 sitä jatkoivat Jean Mill ja tri Willard Centerwall.

Monista hybridin kehittämiseen liittyvistä haasteista huolimatta kasvatusohjelmalla saatiin kuin saatiinkin jalostettua villin näköinen kesykissa. Koska rodun luomiseen käytetyn villin lajin nimi oli Felis bengalensis, kesyn kissarodun nimeksi tuli bengali.

Rotu jakoi alkuun mielipiteitä ja tekee sitä jossain määrin edelleen. Osa kasvattajista pelkää villikissojen käytön lisääntyvän kesykissojen jalostuksessa, ja osa epäilee, ettei luonnossa kasvaneen kissan villeys katoaisi edes jalostuksen myötä. Tämän ei silti tarvitsisi olla suuri huolenaihe, koska kotikissoja sekoitetaan mukaan runsaasti ja kissarekisterit kieltävät näyttelybengaleilta liian läheiset sukusiteet villeihin esi-isiinsä.

Muita lemmikin hoitoon liittyviä artikkeleita