Brittiläinen lyhytkarva: tietoa ja luonnekuvaus

Leikkisä ja seurallinen brittiläinen lyhytkarva on erittäin uskollinen ja hyvä kumppani yksin asuvalle.

 

Brittiläinen lyhytkarva lyhyesti
The British Shorthair Cat Breed

Brittiläinen lyhytkarva tulee harjata päivittäin etenkin syksyllä ja keväällä, kun turkki tuuheutuu ja ohenee.

Paino:

Uros: kookas: >5 kg
Naaras: kookas: >5 kg

Silmien väri:

sininen, kupari, kulta, eriväriset

Odotusarvot:

Elinikä: 7–12 vuotta
Karvanlähtö: kohtalaista


Turkki:

Pituus: lyhyt, keskipitkä
Tyyppi: suora
Värit: valkoinen, sininen, musta, creme, punainen, ruskea, hopea, cameo, sinicreme, kilpikonna, kilpikonnatabby, savu, shaded
Kuvio: yksivärinen, kilpikonna, kaksivärinen, kolmivärinen/valkokirjokilpikonna, tabby, savu, shaded
Vähemmän allergisoiva: ei
Turkinhoitotarve: kohtalainen, suuri

Yhdistysten hyväksyntä:

Kissayhdistysten tunnustama:
CFA, ACFA , FIFe, TICA 
Yleisyys: kohtalaisen yleinen

Brittiläinen lyhytkarva on keskikokoinen tai kookas kissa, joka on vahvaa tekoa. Sen lihakset ovat hyvin kehittyneet ja luusto raskas. Sillä on pyöreä, pyylevä olemus.

Vahvana kissana tämän rodun kaikkien ominaisuuksien on oltava hyvin kehittyneitä. Brittiläisellä lyhytkarvalla on leveä rinta, lihaksikas niska, vahvat leuat ja hyvin kehittynyt kuono. Jalat ovat paksut ja vahvat. Kissasta näkee edelleen, että sen tehtävänä on ollut hiirten pyydystäminen ladosta ja talosta.

Brittiläisen lyhytkarvan turkki on lyhyt ja tiheä. Se pitenee ja paksuuntuu talveksi. Turkin pinta on suhteellisen kova, sillä sen tarkoitus on suojata kissaa.

Kun nostat brittilkissan syliin, sitä on tuettava takapäästä. Jos kissan takajalat roikkuvat ja paljastavat vatsan, kissa tuntee olonsa epämukavaksi ja turvattomaksi.

 

Persoonallisuus:

Brittiläinen lyhytkarva on erinomainen kumppani. Se on leppoisa ja tasaluontoinen. Brittiläinen lyhytkarva on uskollinen, rakastava kumppani, joka kiintyy jokaiseen perheenjäseneen.

Vaikka brittikissa leikkii mielellään, se ei tarvitse jatkuvaa viihdytystä. Jos se on leikkituulella, se etsii kyllä itselleen leikkitoverin ja tuo lelun tullessaan. Brittiläinen lyhytkarva leikkii mainiosti myös itsekseen ja sopiikin siksi myös sinkkukotiin.

 

Huomioitavaa:

Brittiläinen lyhytkarva on tukeva ja lihaksikas kissa, jonka ravintoa täytyy säädellä huolella. Vaikka se on raskasluinen ja lihaksikas, omistajan on syytä huolehtia, että se pysyy normaalipainossa eikä menetä kuntoaan. Brittikissa tarvitsee riittävästi liikuntaa. Kunnon ylläpito saattaa vaatia kissan leikittämistä.

Kun brittikissa on leikkisällä tuulella, se löytää tai kehittää jotain millä leikkiä, vaikkei kissanleluja olisikaan saatavilla.

Brittiläinen lyhytkarva tulee harjata päivittäin etenkin syksyllä ja keväällä, kun turkki tuuheutuu tai ohenee. Jopa tämän lyhytkarvaisen rodun turkki voi takkuuntua, jos sitä ei harjata säännöllisesti.

Brittikissa sietää hyvin yksinoloa. Vaikka se on seurallinen, se viihtyy myös auringossa torkkumassa. Brittikissa on helppohoitoinen, ja siitä saa suurenmoisen kumppanin, joka ei turhia elämöi.

 

Historia:

Brittiläinen lyhytkarva on lähtöisin Britannian maatiloilta ja kaduilta, mutta sen katsotaan olevan myös ensimmäinen rotu, jota kissankasvattajat ja -harrastajat alkoivat jalostaa. Rodun isä on Harrison Wier, jota pidetään ensimmäisenä ammattimaisena kissankasvattajana. Hänet tunnetaan kissanjalostustoiminnan isänä. Sen lisäksi, että hän oli ensimmäinen ammattimainen kasvattaja, hän myös määritteli ensimmäisen kissanäyttelyn säännöt. Näyttely pidettiin Britanniassa vuonna 1871.

Eikä tässä kaikki: Harrison otti hoiviinsa Britannian vaatimattoman katukissan ja muokkasi siitä intensiivisen jalostusohjelman avulla rotukissan, jolle hän antoi nimen British. Brittiläiset ihastuivat kantakirjan saaneeseen kotimaiseen rotuun. Kun persialaiskissa tuotiin Britanniaan, se vei brittikissalta tilapäisesti paikan suosituimpana kissarotuna. Toisen maailmansodan aikana (kuten ensimmäisenkin maailmansodan aikana) brittiläisen lyhytkarvan kanta romahti, mutta molemmilla kerroilla se onnistui nousemaan takaisin maan suosituimmaksi roduksi. Nykyisin brittiläinen lyhytkarva on hyväksytty kissarekistereihin ympäri maailmaa. Aikoinaan kissa tunnettiin nimellä British Blue, mutta koska rodusta on monenvärisiä variaatioita, sitä kutsutaan joko britiksi tai brittiläiseksi lyhytkarvaksi.

Muita lemmikin hoitoon liittyviä artikkeleita