Beagle: tietoa ja luonnekuvaus

Beagle on iloinen ja rakastava koira, joka viihtyy seurassa. Yksin jätettynä rotu voi tehdä tuhojaan ja haukkua aiheettomasti.

 

Beagle lyhyesti
The Beagle Dog Breed

Beaglet ovat hyvin ystävällisiä. Talon vartiointia ei kannata jättää niiden varaan. Ne voivat haukkua mutta eivät juuri häiritse tunkeilijaa muilla tavoin.

Koko:

Paino:

Uros: 10–20 kg
Naaras: 10–20 kg

Säkäkorkeus:

Uros: 38 cm
Naaras: 33 cm

Ominaisuudet:

luppakorvat (luonnostaan)

Odotusarvot:

Energiataso: keskinkertainen
Elinikä: 12–15 vuotta
Kuolaamistaipumus: vähäinen
Kuorsaamistaipumus: vähäinen
Haukkumistaipumus: suuri
Kaivamistaipumus: vähäinen
Sosiaalisuus/huomion tarve: suurta


Jalostustarkoitus:

kanien ja jänisten metsästys

Turkki:

Pituus: lyhyt
Tyyppi: sileä
Värit: mikä tahansa metsästyskoiran väri
Turkinhoitotarve: vähäinen


Yhdistysten hyväksyntä:

Yleisyys: yleinen


Beagleja on kahta kokoluokkaa.

Osa on korkeintaan 30 cm korkeita ja painaa noin 10 kg, kun taas toisen kokoluokan koirat ovat 30–40 cm korkeita ja painavat 15–20 kg.

Beaglet ovat lihaksikkaita ja tiivisrakenteisia koiria, joilla on hieman kaareva kallo. Kuono on jokseenkin neliskulmainen ja kirsu leveä. Korvat ovat pitkät ja riippuvat. Rintakehä on syvä, selkä on suora, ja suhteellisen pitkä häntä seisoo pystyssä. Sileä ja tiheä turkki on yleensä musta-valko-ruskea.

 

Persoonallisuus:

Beagle tulee hyvin toimeen toisten lemmikkien ja lasten kanssa. Se on iloinen koira, joka pitää hellyydenosoituksista. Se viihtyy seurassa ja voi yksin jäädessään ulvoa ja tehdä tuhojaan. Yhden koiraoppaan mukaan beaglet ovat yksi pahimmista haukkujista, ja ne voi olla vaikea opettaa sisäsiistiksi ja kouluttaa tottelevaisiksi.

 

Huomioitavaa:

Beaglet ovat aktiivisia ja uteliaita koiria. Ne ovat myös metsästyskoiria, joten tilaisuuden tullen ne lähtevät kuljeskelemaan. Omistajan onkin varottava, ettei beagle lähde omille teilleen ja joudu kiipeliin, joten koira on pidettävä aidatulla pihalla tai hihnassa.

Beaglet ovat myös luonteeltaan ystävällisiä. Talon vartiointia ei kannata jättää niiden varaan. Ne voivat haukkua mutta eivät häiritse tunkeilijaa muilla tavoin vaan heiluttavat todennäköisesti häntäänsä.

Lyhyt turkki on todella helppohoitoinen. Se vaatii vain vähän harjausta ja kylvyn silloin tällöin. Pentuiän jälkeen osa beagleista lihoo herkästi, joten ravitsemuksen suhteen pitää olla tarkkana. Beagle elää noin 12-vuotiaaksi.

 

Historia:

Beagle on ollut olemassa rotuna jo satojen vuosien ajan, ja se on yksi maailman tunnetuimmista roduista. Yhden rotuhistorioitsijan mukaan beagleista löytyy merkintöjä jo 1400-luvulta.

Beaglet polveutuvat metsästyskoirista, joita käytettiin Englannissa, Walesissa ja Ranskassa usean yksilön ajueessa auttamassa jalan kulkevaa metsästäjää. Ratsain metsästämiseen käytettiin rodun pienempää variaatiota, ”pocket beaglea”, koska alle 25 cm:n korkuiset koirat saattoi kantaa takin taskussa metsästyksen aloituspaikalle. Beagle tunnetaan parhaiten kaninmetsästyksestä, vaikka rotua on käytetty niinkin erilaisten eläinten kuin sakaalien ja villisian metsästykseen.

Vaikka joitakin beagleja käytetään edelleen metsästykseen joko ajueessa tai yksin, suurin osa niistä on nykyisin ihastuttavia kotikoiria.

Muita lemmikin hoitoon liittyviä artikkeleita