Golden Retriever Dog Breed Information and Personality Traits

Koska kultainennoutaja haluaa miellyttää ihmistä, tottelevaisuuskoulutus sujuu sen kanssa hyvin. Se on myös leikkisä, rakastava ja tasaluontoinen.

 

Kultainennoutaja lyhyesti
The Golden Retriever Dog Breed

Kultainennoutaja on hyvin monitaitoinen koira. Sitä käytetään lintukoirana, perhekoirana, vammaisten opaskoirana ja etsintä- ja pelastuskoirana.

Koko:

Paino:

Uros: 29–32 kg
Naaras: 25–29 kg

Säkäkorkeus:

Uros: 58–62 cm
Naaras: 53–55 cm

Ominaisuudet:

luppakorvat (luonnostaan)

Odotusarvot:

Energiataso: keskinkertainen
Elinikä: 10–13 vuotta
Kuolaamistaipumus: vähäinen
Kuorsaamistaipumus: vähäinen
Haukkumistaipumus: kohtalainen
Kaivamistaipumus: vähäinen
Sosiaalisuus/huomion tarve: suuri


Jalostustarkoitus:

noutaminen

Turkki:

Pituus: keskipitkä
Tyyppi: suora
Värit: kaikki kullanvärisen vivahteet
Turkinhoitotarve: kohtalainen


Yhdistysten hyväksyntä:

Yleisyys: yleinen


Uros on 58–62 cm korkea ja painaa noin 29–32 kg. Narttu on noin 53–55 cm korkea ja painaa 25–29 kg.

Kultaisennoutajan turkki on vettähylkivä, aaltoileva tai sileä sekä kullan- tai kermanvärinen. Tässä rodussa silmää miellyttävät erityisesti kaulan, jalkojen, vatsan ja hännän pitkät hapsut.

Pää on vahva ja leveä. Korvat eivät ole kovin suuret, mutta ne ovat kiinnittyneet korkealle päähän ja yltävät juuri leukalinjan alle. Rintakehä on syvä ja runko tasapainoinen. Kultainennoutaja elää 10–13-vuotiaaksi.

 

Persoonallisuus:

Kultainennoutaja on tasaluontoinen, älykäs ja hellä koira. Se on leikkisä mutta lauhkea lasten kanssa, ja se tulee yleensä hyvin toimeen toisten lemmikkien ja vieraiden kanssa.

Näillä koirilla on suuri miellyttämisenhalu, jonka ansiosta ne oppivat kouluttamalla hyvin tottelevaisiksi ja ovat suosittuja palveluskoiria. Kultainennoutaja osallistuu mielellään myös työntekoon vaikkapa linnustajan apuna tai noutamalla omistajansa tohvelit.

Tämä rotu ei useinkaan hauku ja sen vartiointivaisto on vähäinen, joten siitä tuskin saa hyvää vahtikoiraa. Jotkin kultaisetnoutajat kuitenkin ilmoittavat haukkumalla vieraiden lähestymisestä.

 

Huomioitavaa:

Tämä rotu pysyy mielellään aktiivisena. Sydämeltään kultaisetnoutajat ovat aina lintukoiria, joten ne rakastavat noutamista ja uintia. Kunhan koira saa liikuntaa päivittäin, se sopeutuu millaiseen asuntoon tahansa, myös kaupunkiasuntoon.

Kultainennoutaja on karvanlähdöltään keskitasoa. Harjaaminen kerran viikossa pitää turkin kauniina.

 

Historia:

Vuonna 1999 kultainennoutaja oli toiseksi suosituin rotu American Kennel Clubin tilastoissa. Sijoitus ei ole yllätys, sillä koiralla on monia ominaisuuksia, jotka tekevät siitä erinomaisen perhekoiran. Kultaisennoutajan juuret johtavat Ison-Britannian pelloille ja vesistöjen äärelle.

Kultainennoutaja jalostettiin lintukoiraksi etenkin vesilintujen metsästykseen. Rotu saatiin aikaan risteyttämällä useita muita rotuja: sen sukupuussa on ainakin spanielia, setteriä ja newfoundlandinkoiraa (joka oli siihen aikaan erilainen kuin nykyään) sekä mahdollisesti jopa vihikoiraa. Tästä yhdistelmästä syntyi kestävä, vahva uimari, joka sieti kylmää vettä, osasi jäljittää haavoittuneen saaliin ja pystyi käsittelemään rampautuneita lintuja.

Nykyisin kultaisetnoutajat ovat sekä erinomaisia lintukoiria ja perhekoiria että suosittuja palveluskoiria, opaskoiria, etsintä- ja pelastuskoiria sekä tullin tai poliisin huumekoiria. Harva koirarotu on näin monikäyttöinen.

Muita lemmikin hoitoon liittyviä artikkeleita