Kääpiösnautseri: tietoa ja luonnekuvaus

Kääpiösnautseri on nopea oppimaan ja hyvä sopeutumaan, ja se voi olla onnellinen yhtä lailla kaupunkihuoneistossa kuin maatilalla. Nämä tarmokkaat pikkukoirat ovat seurallisia, ja niillä on kova hinku osallistua perheen aktiviteetteihin.

 

Kääpiösnautseri lyhyesti
The Miniature Schnauzer Dog Breed

Kääpiösnautserin alkuperäinen tehtävä oli rotanpyynti maatiloilla. Sana ”Schnauze” tarkoittaa kuonoa tai turpaa.

Koko:

Paino:

Uros: 5–10 kg
Naaras: 5–7 kg

Säkäkorkeus:

Uros: 30 cm
Naaras: 30 cm

Ominaisuudet:

puolipystyt korvat (luonnostaan)

Odotusarvot:

Energiataso: keskinkertainen
Elinikä: 12–14 vuotta
Kuolaamistaipumus: vähäinen
Kuorsaamistaipumus: vähäinen
Haukkumistaipumus: suuri
Kaivamistaipumus: kohtalainen
Sosiaalisuus/huomion tarve: suuri


Jalostustarkoitus:

rotanpyynti

Turkki:

Pituus: keskipitkä
Tyyppi: kaksinkertainen karvapeite, karkea karva
Värit: suola ja pippuri, musta–hopea, musta
Turkinhoitotarve: kohtalainen


Yhdistysten hyväksyntä:

Yleisyys: yleinen


Kääpiösnautserit ovat kulmikasvartaloisia koiria, joilla on karkea karva.

Urokset ja nartut ovat molemmat noin 30 cm:n korkuisia ja painavat 5–10 kg.

Koiran suorakaiteen muotoista päätä koristavat tuuheat kulmakarvat, mursumaiset viikset ja rehevä parta. Korvat leikataan usein pystyiksi. Jos korvia ei leikata, ne taipuvat eteenpäin.

Useimmilla kääpiösnautsereilla on suola ja pippuri -väritys, mutta osa on tasaisen mustia ja osalla on musta–hopea-turkki.

 

Persoonallisuus:

Kääpiösnautserit ovat kestäviä, valppaita ja sinnikkäitä pikkukoiria. Ne voivat olla ärhäköitä ja esiintyä riidanhaluisesti kohdatessaan tuntemattomia koiria.

Leikkisyytensä ansiosta kääpiösnautseri sopii erinomaisesti perheeseen, jossa on hyvin käyttäytyvät lapset. Se tunnetaan tottelevaisena, nopeasti oppivana ja ihmislaumalleen omistautuneena koirana.

 

Huomioitavaa:

Kääpiösnautserit ovat sopeutuvaisia. Ne tottuvat iloisesti asumaan kerrostaloasunnossa ja kävelemään pari lenkkiä päivässä, mutta myös elämä maatilalla vapaasti juoksennellen sopii niille erinomaisesti.

Koska rotu ei juuri pelkää muita koiria ja voi esiintyä ärhäkästi, sosiaalistaminen pentuna on tärkeää.

Kääpiösnautserit ovat seurallisia koiria, jotka viettävät mielellään aikaa perheensä kanssa. Niillä on kova tarve osallistua perheen yhteiseen toimintaan, olipa kyse sitten television katselusta tai lenkille menosta.

Kääpiösnautserilta ei lähde karvaa, joten se on ihanteellinen valinta ihmisille, jotka allergian takia eivät siedä muita rotuja. Turkki vaatii kuitenkin säännöllistä hoitoa; koira on harjattava ja trimmattava usein, ja turkin nyppiminen ja kynsien leikkuu on hoidettava ajallaan.

Kääpiösnautseri ikääntyy arvokkaasti, ja iän huomaa päällepäin vasta seniori-iässä. Keskimäärin koira elää 12–14 vuotta.

 

Historia:

Kääpiösnautserit ovat sitkeitä ja iloisia pikkukoiria, jotka saivat alkunsa Saksassa 1800-luvun lopulla. Ne ovat affenpinserin ja snautserin jälkeläisiä. Kääpiösnautseri on kaikkein pienin ja kaikkein suosituin snautserirotu, minkä lisäksi se on ainoa terrieri, joka ei ole lähtöisin Britteinsaarilta.

Sana ”Schnauze” tarkoittaa kuonoa tai turpaa. Kääpiösnautserin alkuperäinen tehtävä oli rotanpyynti maatiloilla. Nykyisin pirteän kääpiösnautserin päätehtävä on kuitenkin toimia omistajansa ja tämän perheen kumppanina ja ilahduttajana.

Yhdysvalloissa AKC hyväksyi kääpiösnautserin omaksi rodukseen vuonna 1933. Tämä rotu oli jossakin vaiheessa Yhdysvaltain kolmanneksi suosituin, ja se on edelleen todella monen suosikki.

Muita lemmikin hoitoon liittyviä artikkeleita