Rottweiler: tietoa ja luonnekuvaus

Rottweiler vaatii jatkuvaa ja perusteellista sosiaalistamista kasvaakseen hyväksi perhekoiraksi, eikä sitä voi suositella ensikertalaiselle koiranomistajalle. Tämä älykäs ja itsevarma koira on kuitenkin helppohoitoinen koostaan huolimatta.

 

Rottweiler lyhyesti
The Rottweiler Dog Breed

 

Koko:

Paino:

Uros: 38–61 kg
Naaras: 36–45 kg

Säkäkorkeus:

Uros: 66 cm
Naaras: 61 cm

Ominaisuudet:

luppakorvat (luonnostaan)

Odotusarvot:

Elinikä: 8–11 vuotta
Kuolaamistaipumus: kohtalainen
Kuorsaamistaipumus: vähäinen
Haukkumistaipumus: kohtalainen
Kaivamistaipumus: vähäinen
Sosiaalisuus/huomion tarve: suurta


Jalostustarkoitus:

karjakoira, vartiokoira, vetokoira

Turkki:

Pituus: lyhyt
Tyyppi: sileä 
Värit: musta punaruskein merkein
Turkinhoitotarve: vähäinen


Yhdistysten hyväksyntä:

Yleisyys: yleinen


Ensivaikutelma rottweilerista on voimakkaan lihaksikas, ja vaikutelma pitää paikkansa.

Rottweiler on suuri koira, jonka pituus on hieman suurempi kuin korkeus. Säkäkorkeus on pienellä nartulla 55 cm ja suurella uroksella jopa 70 cm. Paino on noin 36–54 kg.

Rottweilerit ovat vantteria koiria, joilla on erittäin kookas pää. Korvat ovat pään myötäiset ja hieman riippuvat. Kuono on neliskulmainen ja vahva, mutta rottweiler saattaa kuolata jonkin verran lerpattavien huultensa vuoksi. Rottweilerin kuuluu olla musta lukuun ottamatta jalkojen ja kuonon punaruskeaa väritystä. Ihanneturkki on lyhyt, tiheä ja hieman karkea. Pentueissa on joskus muita pörröisempiä pentuja, mutta tätä turkkilaatua ei oteta jalostukseen. Häntä typistetään hyvin lyhyeksi, mieluiten parin nikaman mittaiseksi.

Kuten suuret rodut yleensäkin, rottweiler voi kypsyä hitaasti. Moni koira kasvaa täyteen mittaansa vasta 2–3-vuotiaana vaikka olisikin aikuisen korkuinen jo vuoden vanhana. Iän myötä koira kasvattaa lihasmassaa, rintakehä levenee ja koira kasvaa niihin mittoihin, joita tältä massiiviselta rodulta odotetaan.

 

Persoonallisuus:

Rottweiler on valikoitu vartiointi- ja suojelutehtäviin, mikä on tärkeää muistaa aina rodun kanssa toimiessa. Hyvin sosiaalistettu rottweiler tulee hyvin toimeen ihmisten ja toisten koirien kanssa, mutta etenkin uroskoirat voivat olla vähän aggressiivisia ja dominoivia. Aktiivisena ja älykkäänä koirana rottweilerilla riittäisi itsevarmuutta toimia itsenäisesti, joten sitä on ohjattava alusta asti.

Oman onnensa nojaan jätetystä rottweilerista voi tulla häiritsevä haukkuja ja kaivaja, ja suuren kokonsa vuoksi se voi saada aikaan suurta tuhoa. Työkoiraksi jalostettu rottweiler menestyykin parhaiten, jos sitä koulutetaan ja sillä on tehtäviä suoritettavanaan, jos ei muuta niin lapsen seuralaisena. Aggressiivisuus voi olla ongelma, ja tämä koira voi aiheuttaa vakavaa vahinkoa. Siksi omistajalla on oltava hyvät tiedot koulutuksesta sekä varmat otteet ja tarpeeksi kärsivällisyyttä.

 

Huomioitavaa:

Rottweiler on varsin helppohoitoinen suureksi koiraksi ja voi lihoa, jos riittävästä liikunnasta ei huolehdita. Turkkia ei juuri tarvitse hoitaa muuten kuin harjaamalla se pikaisesti kerran viikossa. Jotkin rottweilerit kuolaavat huomattavasti, etenkin suuret urokset, joilla on lerpattavat huulet.

Rottweilerin kanssa täytyy ehdottomasti muistaa, että se tarvitsee perusteellista ja jatkuvaa sosiaalistamista ollakseen hyvä perhekoira. Koulutus on välttämätöntä, ja se on aloitettava jo pienenä pentuna. Koiran rohkeudesta ei ole epäilystäkään, mutta se saattaa ohjautua väärin. Laji ei sovellu ensikertalaiselle koiranomistajalle. Rottweiler rakastaa työntekoa ja kilpailee mielellään missä tahansa koiraurheilulajissa, oli kyseessä sitten toko, paimennus tai taakanveto.

Ihannetapauksessa rottweiler sosiaalistetaan muihin lemmikkeihin, koiriin sekä lapsiin jo pienestä pitäen. Rottweilerit ovat usein hyvin suojelunhaluisia perheen omien lasten suhteen, ja niitä on valvottava, kun paikalla on muitakin lapsia. Tämä kuuluu niihin rotuihin, joiden pennut on ehdottomasti hankittava hyvämaineisilta kasvattajilta, koska rodun suosio on johtanut kasvatuksessa myös temperamentti- ja terveysongelmiin. Rottweiler elää noin 12-vuotiaaksi.

 

Historia:

Rottweilerin ajatellaan olevan yksi kaikkein vanhimmista koiraroduista. Se oli mukana roomalaisten marssiessa germaanien valtakuntaan, ja se ajoi roomalaisten karjaa ja vartioi etuvartioasemia. Roomalaisilta joukoilta jäi monia koiria nykyiseen Etelä-Saksaan Rottweilin kaupugin alueelle, jossa niistä kehittyi nykyään tuntemamme rotu. Rottweilerien katsotaan kuuluvan mastiffeihin. Rottweilerilla oli merkittävä rooli dobermannin jalostuksessa paljon myöhemmin.

Rottweiler oli alusta asti työkoira, joka ajoi karjaa markkinoille, veti kärryjä, vartioi maatilaa ja jopa kantoi rahaa markkinoilta kaulaansa sidotuissa rahavöissä. Tänä päivänä rottweileria käytetään vartiointiin ja paimennukseen.

Rottweiler oli jo lähes kuollut sukupuuttoon 1900-luvun alussa, kun pienemmät ja helppohoitoisemmat rodut olivat alkaneet hoitaa monia sen tehtäviä. Onneksi asialleen omistautuneet kasvattajat elvyttivät rodun, joka on nykyisin yksi Yhdysvaltain suosituimmista koiraroduista. Rottweiler on päässyt jopa upeasti kuvitettuun lastenkirjasarjaan, jossa Carl-niminen rottweiler kohtaa seikkailuja perheen vauvan kanssa. 

Muita lemmikin hoitoon liittyviä artikkeleita