Karkeakarvainen kettuterrieri: tietoa ja luonnekuvaus

Karkeakarvainen kettuterrieri on todella energinen koira, josta saa ensiluokkaisen lemmikin lapsiperheeseen, jos lapset osaavat kohdella koiraa hyvin. Terrieri haluaa miellyttää ja on siksi helppo koulutettava.

 

Karkeakarvainen kettuterrieri lyhyesti
The Wire Fox Terrier Dog Breed

Sileäkarvaisen kettuterrierin tavoin myös karkeakarvainen kettuterrieri on luonnostaan metsästäjä, joka on jalostuksen tuloksena rohkea ja sisukas.

Koko:

Paino:

Uros: 8–10 kg
Naaras: 8–10 kg

Säkäkorkeus:

Uros: 30–40 cm
Naaras: 30–40 cm

Ominaisuudet:

pitkäkalloinen (pitkä kuono), luonnostaan pystykorvainen

Odotusarvot:

Energiataso: hyvin energinen
Elinikä: 10–13 vuotta
Kuolaamistaipumus: vähäinen
Kuorsaamistaipumus: vähäinen
Haukkumistaipumus: suurta
Kaivamistaipumus: suuri
Sosiaalisuus/huomion tarve: suurta


Jalostustarkoitus:

luolametsästys, ketun esiinajo

Turkki:

Pituus: keskipitkä
Tyyppi: kaksinkertainen karvapeite, karkea, kihara karva
Värit: valkoinen ruskein, mustin ym. merkein
Turkinhoitotarve: suurta


Yhdistysten hyväksyntä:

Yleisyys: yleinen


Karkeakarvaisella kettuterrierillä on nimensä mukaisesti karkea, tiheä karva.

Turkki on usein hieman aaltoileva, mutta näyttelykoiran turkki ei saisi koskaan olla kiharainen. Päävärin tulee olla valkoinen ja merkkien mustia ja ruskeita.

Karkeakarvainen kettuterrieri on pieni ja sulavalinjainen koira. Uros painaa yleensä noin 10 kg ja narttu 8 kg. Korkeus on 30–40 cm. Kasvot ovat pitkät, ja korvat taittuvat eteenpäin poskia kohti.

 

Persoonallisuus:

Karkeakarvainen kettuterrieri on eloisa, eikä se sulaudu hiljaa kotisi seinäkoristeeksi. Se rakastaa tehtävien suorittamista ja haluaa aina miellyttää omistajaansa. Tämä koira rakastaa kaivamista, joten kyllästyessään se kaivaa kuoppia. Se sopii parhaiten perheeseen, joka haluaa ottaa lemmikin aktiivisesti mukaan arjen rientoihin ja harrastuksiin.

Karkeakarvainen kettuterrieri on valpas koira, joka ilmoittaa kotiväelle vieraan lähestymisestä. Tämä koira on helposti koulutettavissa, ja tottelevaisuuskoulutusta suositellaan koiran metsästysvaiston saamiseksi kuriin. Koira voi oppia tulemaan toimeen toisten lemmikkien kanssa, mutta urokset saattavat olla aggressiivisia toisia uroksia kohtaan.

 

Huomioitavaa:

Kettuterrieriä hankittaessa on pidettävä mielessä ennen kaikkea rodun loppumaton energisyys. Karkeakarvainen kettuterrieri on erinomainen kumppani lapsille, sillä se ei kyllästy yhteisiin peleihin eikä ulkoleikkeihin. Se on innokas miellyttämään ja oppivainen. Se myös tarvitsee runsaasti liikuntaa pysyäkseen kunnossa.

Turkki täytyy harjata säännöllisesti luonnonharjaksista tehdyllä harjalla, jotta se pysyy terveenä. Turkki on ehkä leikattava silloin tällöin, mutta toimenpide pehmentää sen rakennetta; käsin nyppiminen on tarpeen oikean karkeuden ylläpitämiseksi, mutta se on useimmille lemmikinomistajille liian työlästä.

 

Historia:

Nykyaikaisen kettuterrierin jalostivat ketunmetsästäjät, jotka kaipasivat nopeaa ja valpasta pikkukoiraa mukaansa metsälle. Karkeakarvaisen kettuterrierin tehtävänä oli ajaa kettua ratsain kulkevien metsästäjien apuna. Sileäkarvaisen kettuterrierin tavoin myös karkeakarvainen kettuterrieri on luonnostaan metsästäjä, joka on jalostuksen tuloksena rohkea ja sisukas. Viime aikoihin asti nämä kaksi rotua katsottiin saman rodun variaatioiksi.

Karkeakarvaisen kettuterrierin kotimaa on Englanti. Se on luultavasti jalostettu risteyttämällä valkoista englanninterrieriä bullterrierin tai beaglen kanssa. Rodun tärkein ominaisuus on sen koko: sen on oltava riittävän pieni, jotta mahtuu ketunluoliin ajamaan ketun ulos. Rodun terrieri-nimitys tulee sanasta ”terra”, joka tarkoittaa maata. Hyvän terrierin oli osattava painua "maan alle”.

Muita lemmikin hoitoon liittyviä artikkeleita