Bombay: tietoa ja luonnekuvaus

Bombay on aktiivinen ja utelias kissa, joka katselee mielellään maailmaa ympärillään ja voi hellyydenkipeydessään vaatia omistajalta aikaa ja huomiota.

 

Bombay lyhyesti
The Bombay Cat Breed

Bombaylle tunnusomainen keinuva kävelytyyli muistuttaa intialaisen mustan pantterin kulkua.

Paino:

Uros: kookas: >5 kg 
Naaras: keskikokoinen: 3–5 kg

Silmien väri:

kupari, kulta

Odotusarvot:

Elinikä: 9–13 vuotta
Sosiaalisuus/huomion tarve: kohtalainen
Karvanlähtö: vähäistä


Turkki:

Pituus: lyhyt
Tyyppi: sileä
Värit: musta
Vähemmän allergisoiva: ei
Turkinhoitotarve: vähäinen


Yhdistysten hyväksyntä:

Kissayhdistysten tunnustama:
CFA, ACFA , TICA
Yleisyys: harvinainen

Bombay on keskikokoinen kissa. Syliin nostaessaan sen huomaa tosin paljon painavammaksi kuin arvaisi.

Rotu on vankka ja jokseenkin kompakti mutta erittäin lihaksikas ja raskasluinen. Bombayn keho on pyöristetty kaikkialta. Pää ja korvien kärjet ovat pyöreät, ja silmät, leuka ja jopa tassut ovat pyöristetyt.

Turkki on lyhyt ja kiiltävä. Kun turkki on hyvässä kunnossa, se näyttää mustan kiiltonsa ansiosta kiiltonahalta.

Bombayllä on tunnusomainen kävelytyyli. Sen vartalo näyttää melkein keinuvan kävellessä. Käynti muistuttaa intialaisen mustan pantterin kulkua.

 

Persoonallisuus:

Nuori bombay on aktiivinen, utelias kissa, joka sopeutuu helposti muutoksiin. Kaikenikäiset bombayt katselevat mielellään maailmaa ympärillään, ja kissan lempipaikka voikin olla ikkunalauta, josta muuta maailmaa on hyvä tarkkailla. Nämä kissat ovat hellyydenkipeitä ja voivat toisinaan vaatia omistajiltaan huomiota ja rapsutuksia.

Bombay tunnetaan kissana, joka loikkaa mielellään syliin ja levittää upean vartalonsa omistajan lukemalle sanomalehdelle. Vanhetessaan osa bombay-kissoista voi muuttua turhankin tyyniksi ja tyytyä katselemaan muiden puuhailua jaksamatta osallistua siihen itse.

 

Huomioitavaa:

Bombay näyttää ja tuntuu lihaksikkaalta, ja se on hyvin vahva. Se on taitava kiipeilijä ja hyppijä ja tarvitsee kiipeilypuita ja tähystyspaikkoja. Bombay on roteva, vankka kissa, ja sen syömistä voi olla tarpeen tarkkailla ylipainon välttämiseksi, etenkin jos kissa ei liiku riittävästi.

Vaikka aikuisella bombaylla on tasainen luonteenlaatu, se on silti pentumaisen leikkisä ja rakastaa päivittäistä leikkihetkeään. Se rakastaa myös omistajalta saamaansa huomiota, mahan silityksiä ja rapsutuksia. Bombayn kanssa päivittäistä hellyystuokiota ei sovi unohtaa.

 

Historia:

1950-luvun lopulla amerikkalaiset kasvattajat halusivat kissan, jolla olisi burman fysiikka ja ulkonäkö mutta syvän, kiiltävän musta turkki. Rodun oli tarkoitus muistuttaa intialaista mustaa pantteria. Tätä varten jalostusohjelmassa käytettiin burmia ja mustia amerikkalaisia lyhytkarvoja, joilla oli kirkkaan kuparinväriset silmät. Tuloksena oli bombay, jonka nimen on tarkoitus viitata mustaan pantteriin – jota kissa myös muistuttaa.

Bombay hyväksyttiin näyttelyroduksi 1970-luvun lopulla. Vaikka bombay ei ole edelleenkään yleinen, se on yleisön suosikki näyttelyissä.

Muita lemmikin hoitoon liittyviä artikkeleita