Airedalenterrieri: tietoa ja luonnekuvaus

Airedalenterrieri on älykäs ja sitkeä koira, joka tulee yleensä hyvin toimeen toisten koirien ja lasten kanssa ja sietää myös muita lemmikkejä, jos kasvaa yhdessä niiden kanssa.

 

Airedalenterrieri lyhyesti
The Airedale Terrier Dog Breed

Airedalenterrieri tunnetaan osittain kokonsa vuoksi terrierien kuninkaana.

Koko:

Paino:

Uros: 30–35 kg
Naaras: 25–30 kg

Säkäkorkeus:

Uros: 60 cm
Naaras: 60 cm

Odotusarvot:

Energiataso: hyvin energinen
Elinikä: 10–13 vuotta
Kuolaamistaipumus: vähäinen
Kuorsaamistaipumus: vähäinen
Haukkumistaipumus: kohtalainen
Kaivamistaipumus: suuri
Sosiaalisuus/huomion tarve: suurta


Jalostustarkoitus:

mäyrien ja saukkojen pyynti

Turkki:

Pituus: keskipitkä
Tyyppi: kaksinkertainen karvapeite, jäykkä, karkea karva
Värit: punaruskea, jossa satula on musta tai mustan ja muunvärisen sekoitus (grizzle)
Turkinhoitotarve: kohtalainen


Yhdistysten hyväksyntä:

Yleisyys: kohtalaisen yleinen


Airedalenterrieri tunnetaan osittain kokonsa vuoksi terrierien kuninkaana. Sen säkäkorkeus on noin 60 cm, ja paino vaihtelee pienten narttujen 25 kg:sta suurikokoisten urosten 35 kg:aan.

Airedalella on klassinen terrierin päänmuoto, jossa ei ole juuri otsapengertä, ja korvat ovat V:n muotoiset ja eteenpäin taipuvat. Koiran selkä on suora, ja perinteisesti typistetty häntä seisoo pystyssä. Profiili on kulmikas, ja koira on lujaa tekoa.

Airedalen värit ovat musta ja punaruskea, ja sillä on terrierille tyypillinen tiheä ja karkea turkki, jossa on pehmeämpi pohjavilla. Pitkäksi kasvanut turkki näyttää melkein kiharalta. Turkki säilyy siistinä ja värit terävinä, kun kuollut karva poistetaan käsin nyppimällä. Lemmikkinä airedalen turkki leikataan usein, mikä voi saada väriyhdistelmän näyttämään harmaalta ja punaruskealta.

 

Persoonallisuus:

Airedalen luonnetta on hieman pehmentänyt metsästyskoiran ja terrierin risteyttäminen samaan rotuun. Koira voi olla hieman kovanaama, mutta yleensä se tulee silti toisten koirien kanssa paremmin toimeen kuin monet muut terrierit. Airedale sietää niitä lemmikkejä, joiden kanssa se on kasvanut, ja yleensä se tulee hyvin toimeen myös lasten kanssa, vaikka voikin olla hieman liian raisu pienille lapsille.

Airedalet ovat alkuun varsin varuillaan vieraiden ihmisten kanssa, ja niitä on sosiaalistettava ja koulutettava pennusta lähtien. Airedalet ovat hyvin älykkäitä koiria, mutta niiden luonteeseen kuuluu myös tietty itsepäisyys ja itsenäisyys. Ne tarvitsevat pennusta asti lempeää, määrätietoista koulutusta. Useimmiten airedale ei ole kova haukkumaan, mutta terrierin perimä voi tehdä siitä kovan kaivamaan ja pureskelemaan. Airedale tarvitsee ihmiskontaktia ollakseen elämäänsä tyytyväinen.

 

Huomioitavaa:

Airedalenterrieri saattaa olla nirso syöjä tai toisaalta hyvinkin taipuvainen lihomaan. Rotu on aktiivinen ja tarvitsee runsaasti säännöllistä liikuntaa joka päivä. Koulutusta ja liikuntaa yhdistämällä päästään hyviin tuloksiin, sillä airedale tarvitsee sekä henkisiä että fyysisiä haasteita. Airedalenterrieri elää tyypillisesti noin 12-vuotiaaksi.

Airedale ilmoittaa takuuvarmasti vaaran havaitessaan, ja rohkeana koirana se myös reagoi vaaran aiheuttajaan. Se voi olla hyvin suojelunhaluinen etenkin pienten lasten suhteen. Koiran varhainen sosiaalistaminen on tärkeää. Airedalenterrieri voi käyttäytyä hyvin urheasti loukattuaan itsensä, ja omistajan onkin tarkkailtava sitä mahdollisten vammojen varalta.

Turkinhoitoon on eri vaihtoehtoja. Näyttelykunnossa pitäminen vaatii, että airedale nypitään taidokkaasti käsin parin kuukauden välein. Useimmat omistajat kuitenkin mieluummin trimmauttavat kihartuvan turkin kerran tai pari vuodessa. Kun turkki on trimmattu, sen harjaus kerran tai pari viikossa riittää.

 

Historia:

Airedalenterrierin, kuten monen muunkin terrierin esi-isä on nykyisin sukupuuttoon kuollut mustan ja punaruskean sävyinen terrieri. Näitä ärhäköitä koiria kasvatettiin kaikenkokoisten ja -tyyppisten tuhoeläinten pyytämiseen. Tällä terrierillä ei silti ollut erityisen hyvä vainu, eikä se myöskään osannut uida. Siksi 1800-luvulla Yorkshiressä Aire-joen alueella alettiin risteyttää näitä terrierejä muiden metsästyskoirien kanssa. Jalostuksen tuloksena oli ”terrierien kuningas”, airedalenterrieri.

Joitakin yksilöitä on varmasti risteytetty irlannin- ja bullterrierien kanssa, mikä on auttanut rotua saavuttamaan nykyisen kokonsa ja kestävyytensä. Airedalenterrierit ovat pyytäneet tuhoeläinten lisäksi isompaakin riistaa, ja niitä on käytetty myös suojelukoirina. Suurin osa Yhdysvaltain airedalenterriereistä periytyy CH Master Briarista, joka tuotiin Britanniasta 1900-luvun alussa.

Airedalenterrierejä toimii tänäkin päivänä sekä ison että pienen riistan metsästyskoirina, poliisikoirina ja tietysti erinomaisina perhekoirina. Airedalenterrierejä löytyy myös agility- ja tottelevaisuuskisoista.

Muita lemmikin hoitoon liittyviä artikkeleita