Basset hound: tietoa ja luonnekuvaus

 

Basset hound lyhyesti
The Basset Dog Breed

Basset hound voi olla kova haukkumaan, ja vankkajalkaisena ja -kyntisenä koirana se tykkää myös kaivaa.

Koko:

Paino:

Uros: 18–36 kg
Naaras:18–36 kg

Säkäkorkeus:

Uros: 36 cm
Naaras: 33 cm

Ominaisuudet:

pitkä selkä, pitkäkalloinen (pitkä kuono), lyhyet kaartuvat raajat, riippuvat silmät, luonnostaan luppakorvainen, poimuinen iho

Odotusarvot:

Energiataso: verkkainen
Elinikä: 8–12 vuotta
Kuolaamistaipumus: suuri
Kuorsaamistaipumus: vähäinen
Haukkumistaipumus: vähäinen
Kaivamistaipumus: vähäinen
Sosiaalisuus/huomion tarve: kohtalainen


Jalostustarkoitus:

vainulla metsästys

Turkki:

Pituus: lyhyt
Tyyppi: sileä
Värit: kaikki metsästyskoiran värit
Turkinhoitotarve: suuri


Yhdistysten hyväksyntä:

Yleisyys: yleinen


Vaikka basset hound on alle 40 cm:n korkuinen, se katsotaan keskikokoiseksi tai suureksi koiraksi. Paino vaihtelee pienen nartun 18 kilosta aina kookkaan uroksen 36 kiloon.

Bassetit ovat hyvin raskasluisia koiria, joiden kookas vartalo seisoo melko lyhyiden jalkojen varassa. Tältä rodulta kestää kauan saavuttaa täysikasvuisen koiran vanttera rakenne: usein vasta kaksivuotias on täysikokoinen. Bassetit on helppo tunnistaa lyhyistä, käyrista jaloista, pitkistä riippuvista korvista ja suuresta päästä, jossa on riippuvat huulet, surullisen tunteikkaat silmät ja kurttuinen otsa. Häntä kaartuu ylöspäin, ja sen asento on iloinen. Koiran runko on pitkä, ja yhdessä lyhyiden jalkojen kanssa se tekee bassetin olemuksesta kulmikkaan. Bassetilla on mukavan lyhyt ja tiivis turkki, eikä sen jaloissa tai hännässä ole pitkää karvaa. Tavallisimmat värit ovat kolmivärinen tai punavalkoinen, mutta mikä tahansa metsästykoiran väritys hyväksytään.

 

Persoonallisuus:

Basset hound on ystävällinen ja leppoisa koira. Alkujaan sitä käytettiin ajueessa metsästämiseen, ja se tulee hyvin toimeen toisten koirien ja lemmikkien kanssa. Bassetit ovat ihmiskeskeisiä ja tulevat hyvin toimeen lasten kanssa. Varsin älykkäinä koirina ne ovat itsepäisiä eivätkä erityisen helppoja koulutettavia. Bassetin parhaat puolet saa esiin käyttämällä koulutuksessa määrätietoisuutta, kärsivällisyyttä ja runsaasti luovuutta. Basset hound voi olla kova haukkumaan, ja vankkajalkaisena ja -kyntisenä koirana se tykkää myös kaivaa. Metsästysvietti on edelleen vahva, ja jos pihasta puuttuu kunnollinen aitaus, basset lähtee omille metsästysretkilleen.

 

Huomioitavaa:

Bassetin omistajan on osattava rajoittaa ruoan tarjontaa, koska bassetilla on voimakas taipumus lihoa, mistä voi koitua vakavia ongelmia pitkäselkäiselle koiralle. Bassetit eivät ole huippu-urheilijoita, jotka tarvitsevat päivittäistä juoksutusta, mutta kunnon ylläpitämiseksi vaaditaan vähintään yksi pitkä kävelylenkki päivässä. Useimmat bassetit elävät 12–13-vuotiaiksi.

Laumaeläimeksi jalostettu basset kaipaa seuraa ja on tyytyväisimmillään saadessaan oleskella perheen kanssa. Vahtikoirana se ei ole kummoinen. Vaikka basset voi haukkua, se tervehtii silti vieraita iloisesti. Lerppahuulet saavat bassetin kuolaamaan runsaasti, ja monet omistajat pitävätkin lattiapyyhkeitä ympäri taloa kuolan siivousta varten. Jos bassetin jättää pärjäämään omissa oloissaan, se haukkuu herkästi liikaa tai kaivaa maata. Basset on varsin älykäs koira, mutta sitä ei ole erityisen helppo kouluttaa. Koulutus pitää aloittaa jo pentuna, ja koulutuksessa kannattaa edetä kannustamalla, jotta koiran mielenkiinto säilyy. Koira nauttii jäljestyksestä ja metsästyksestä myös ajanvietteenä. Turkin hoito on varsin nopeaa ja helppoa. Riittää, kun turkin harjaa kerran tai kahdesti viikossa. Harjausten välissä basset hound saattaa matalana ja suurijalkaisena koirana kantaa ulkoa likaa taloon.

 

Historia:

Basset hound juontaa juurensa niinkin kaukaa kuin 1500-luvulta, jolloin ranskalaiset käyttivät matalia, raskastekoisia koiria kanien jäljitykseen. Rodun nimi tulee osuvasti ranskan sanasta ”bas”, matala. Useat matalat, vääräsääriset ranskalaiset metsästyskoirat (kuten myös basset hound) jalostettiin nykyiseen muotoonsa 1800-luvun Englannissa. Korkeutta ja jalkojen muotoa lukuun ottamatta basset hound muistuttaa vihikoiraa.

Bassetit valittiin jalostukseen paitsi erinomaisen vainun perusteella, myös siksi, että metsästäjät pysyivät helposti näiden hitaiden koirien kannoilla. Kanien ja jänisten lisäksi basseteilla jäljestettiin välillä myös haavoittunutta isompaa riistaa.

Yhdysvalloissa basset houndista tuli nopeasti perhekoira. Se tuli suurelle yleisölle tutuksi muun muassa ”Fred Basset”-sarjakuvista (käännetty suomeksi nimillä Retu, Pitko ja Koiraskoira) sekä Hush Puppies™ -kenkäbrändin mainoksista. Nykyään basset houndia pidetään ensisijaisesti seurakoirana.

Muita lemmikin hoitoon liittyviä artikkeleita