Bichon frisé: tietoa ja luonnekuvaus

Leikkisä ja lempeä bichon frisé ei vaadi paljon tilaa mellastaa, ja se onkin kerrostaloasuntoon sopiva koira. Rotu ei ole tunnettu kovana haukkujana.

 

Bichon frisé lyhyesti
The Bichon Frise Dog Breed

Bichon frisén turkinhoito vie aikaa. Se tarvitsee säännöllistä kylvetystä, harjausta ja trimmausta.

Koko:

Paino:

Uros: 3–6 kg
Naaras: 3–6 kg

Säkäkorkeus:

Uros: 30 cm
Naaras: 30 cm

Ominaisuudet:

luppakorvat (luonnostaan)

Odotusarvot:

Energiataso: kohtalainen
Elinikä: 12–15 vuotta
Kuolaamistaipumus: vähäinen
Kuorsaamistaipumus: vähäinen
Haukkumistaipumus: kohtalainen
Kaivamistaipumus: vähäinen
Sosiaalisuus/huomion tarve: suuri


Jalostustarkoitus:

seurakoira

Turkki:

Pituus: keskipitkä
Tyyppi: kihara
Värit: valkoinen, jossa cremen, vaalean ruskeankeltaisen tai aprikoosin vivahteita
Turkinhoitotarve: suurta


Yhdistysten hyväksyntä:

Yleisyys: yleinen


Bichonit muistuttavat villakoiraa pörröisen turkkinsa puolesta, joka muodostuu silkinhienosta mutta kiharasta peitinkarvasta ja pehmeästä pohjavillasta. Bichon frisén turkki on kokonaan valkoinen tai valkoinen, jossa on vaalean ruskeankeltaisen, cremen, aprikoosin tai harmaan värisiä vivahteita.

Koiran vartalo on hieman korkeuttaan pidempi. Töyhtöhäntä kulkee iloisesti selän päällä. Bichoneilla on sopusuhtaisen kokoinen pää ja riippukorvat. Kirsu on korostunut ja musta.

Sekä urokset että nartut ovat hieman alle 30 cm:n korkuisia ja painavat 3–6 kg.

 

Persoonallisuus:

Bichon frisé on mainio jokapaikan lemmikki, leikkisä ja lempeä. Bichonit tulevat mainiosti toimeen toisten lemmikkien kanssa. Ne sopeutuvat yleensä hyvin elämään lasten kanssa. Erään selvityksen mukaan bichon olisi suhteellisen herkkä näykkäisemään lapsia, mutta varovaisuus onkin aina paikallaan koirien ja pienten lasten ollessa yhdessä. Saman selvityksen mukaan bichon frisé on helppo opettaa sisäsiistiksi ja kouluttaa, vaikka jotkut omistajat kertoivat olevansa eri mieltä sisäsiistiksi opettamisen helppoudesta.

 

Huomioitavaa:

Bichon frisé on aktiivinen koira, mutta pienen kokonsa vuoksi se ei vaadi runsasta liikkumatilaa vaan viihtyy kerrostaloasunnossakin. Bichon frisé ei ole kova haukkumaan, mikä on hyvä uutinen kaupunkiasukkaille, joten älä odota sen myöskään vartioivan kotia.

Bichon frisén turkki vaatii aikaavievää hoitoa. Se tarvitsee säännöllistä kylvetystä, harjausta ja trimmausta. Bichonit ovat niitä harvoja koirarotuja, jotka voivat sopia allergiselle, mutta asiaan on suhtauduttava varauksella. Jotkut lievästi allergiset ihmiset saavat bichonista vähemmän oireita kuin muista koirista, mutta tästä ei ole takuita. Keskustele allergialääkärisi kanssa ja vietä runsaasti aikaa täysikasvuisten bichonien kanssa, ennen kun päätät koiran hankinnasta.

 

Historia:

Bichon frisén uskotaan olevan vesispanielin jälkeläinen, ja rotu tunnettiin Välimeren alueella jo keskiajalla. Jotkut historioitsijat uskovat lajin olevan lähtöisin Kanariansaarilta, joista merimiehet toivat sen Eurooppaan. Bichoneita on kauan pidetty hyvinä seurakoirina erityisesti niiden iloisen ja tasaisen temperamentin ansiosta. Rotu oli suosittu Euroopan kuninkaallisten parissa. Englannin hovissa rotu oli erityisen pidetty Henrik II:n aikaan, ja se esiintyy myös Goyan maalauksissa.

1800-luvulle tultaessa suosio oli vähentynyt. Bichoneita oli katukoirina ja kiertävissä sirkuksissa. Niiden suosio kasvoi jälleen ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Rodun toi Yhdysvaltoihin vuonna 1956 ranskalainen Picault'n perhe. American Kennel Club tunnusti bichon frisén omaksi roduksi non-sporting-luokassa vuonna 1973.

Viime vuosina bichonien suosio on kasvanut, kun tieto niiden hyvistä ominaisuuksista on levinnyt.

Muita lemmikin hoitoon liittyviä artikkeleita