Border Collie Dog Breed Information and Personality Traits

Älykäs ja nokkela bordercollie sopii parhaiten maaseudun koiraksi. Asuntoon suljettuna ilman tekemistä siitä tulee herkästi onneton ja omaisuutta tuhoava.

 

Bordercollie lyhyesti
The Border Collie Dog Breed

Bordercolliet ovat erittäin energisiä koiria, joilla on oltava tilaisuus runsaaseen liikuntaan. Ne rakastavat juosta.

Koko:

Paino:

Uros: 13–20 kg
Naaras: 13–19 kg

Säkäkorkeus:

Uros: 55 cm
Naaras: 50 cm

Ominaisuudet:

luonnostaan pystyt korvat

Odotusarvot:

Energiataso: hyvin energinen
Elinikä: 10–14 vuotta
Kuolaamistaipumus: vähäinen
Kuorsaamistaipumus: vähäinen
Haukkumistaipumus: suuri
Kaivamistaipumus: vähäinen
Sosiaalisuus/huomion tarve: kohtalainen


Jalostustarkoitus:

lampaiden paimennus


Turkki:

Pituus: keskipitkä
Tyyppi: kaksinkertainen karvapeite, suora
Värit: mustavalkoinen tai musta, punavalkoinen, yksivärinen, kaksivärinen, kolmivärinen, merle, soopeli
Turkinhoitotarve: kohtalainen


Yhdistysten hyväksyntä:

Yleisyys: yleinen


Bordercollie on keskikokoinen koira.

Uros on enintään 55 cm korkea, ja sen paino on enintään noin 30 kg. Nartut ovat yleensä pienempiä ja kevyempiä.

Koira on kuin kevytrakenteisempi versio australianpaimenkoirasta, mutta lyhyen hännän sijaan bordercolliella on kintereisiin yltävä huiskuhäntä. Pää on paimenkoiralle tyypillinen, ja vartalon pituus on hieman korkeutta suurempi. Korvat ovat pystyt, mutta niiden kärjet ovat lurpallaan, mikä antaa koiralle hilpeän ilmeen.

Joillakin bordercollieilla on noin 8 cm:n pituinen karkea karva, kun taas toisten karva on sileä ja pari–kolmesenttinen. Bordercollieita on monia eri värisiä: on mustavalkoisia, punavalkoisia, musta-harmaita, kokomustia ja kolmivärisiä. Pitkäkarvaisilla bordercollieilla on yleensä tuuhea harja ja häntä.

 

Persoonallisuus:

Bordercolliet ovat aktiivisia työkoiria, jotka soveltuvat parhaiten maaseudulle. Suljettuna asuntoon ilman tekemistä ja seuraa nämä koirat saattavat käydä onnettomiksi ja tuhovimmaisiksi. Rotu on hyvin älykäs ja nopeasti oppiva, ja koulutus luonnistuu parhaiten koiraa kehumalla.

Paimennusvaistonsa vuoksi bordercollie haluaa suojella perhettään ja reviiriään, ja se onkin erinomainen vahtikoira. Se pitää huolen perheen pienimmistäkin. Bordercollie tulee toimeen lasten ja niiden lemmikkien kanssa, joiden kanssa se on kasvanut. Se voi silti olla varautunut muukalaisten kanssa ja joskus näykkiä nipistäen kantapäästä samoin kuin lampaita paimentaessaan.

 

Huomioitavaa:

Bordercolliet ovat erittäin energisiä koiria, joiden on saatava mahdollisuus runsaaseen liikuntaan. Ne rakastavat juosta. Ne tarvitsevat myös runsaasti huomiota omistajaltaan ja tekemistä, olipa se sitten karjan paimentamista tai pallon noutamista.

Bordercolliet on sosiaalistettava hyvin nuorella iällä, jotta vältytään arkuudelta vieraiden seurassa. Lisäksi ne tarvitsevat tottelevaisuuskoulutusta, joka voi auttaa estämään näykkimistä ja taipumusta karkailla tai juosta autojen perässä.

Bordercollieiden karvanlähtö on keskitasoa. Vähintään viikoittainen harjaus pitää turkin kunnossa. Rotu elää noin 12–15-vuotiaaksi.

 

Historia:

Bordercolliet ovat paimenkoiria, jotka on jalostettu paimentamaan lampaita, mutta ne kykenevät hallitsemaan melkein mitä laumaa tahansa ja ovatkin tyytyväisiä lasten paimentajia.

Rotu sai alkunsa ehkä 1700-luvulla Englannin ja Skotlannin rajamaakunnissa ja alangoilla. Uskotaan, että bordercollien esi-isiä olivat muut paimenkoirat, kuten partacollie ja skotlanninpaimenkoira, minkä lisäksi joidenkin historioitsijoiden mielestä spanieliakin käytettiin risteytykseen.

1800-luvulla bordercollieista tuli suosittuja Englannin säätyläisten keskuudessa. Nykyisin niitä käytetään edelleen karjan paimentamiseen mutta myös perhekoirina. Oppivaisina koirina bordercollieita käytetään myös poliisikoirina, huume- ja pommikoirina ja etsintä- ja pelastuskoirina. Ne ovat myös taitavia näkövammaisten opaskoiria. Bordercolliet ovat viime vuosina astuneet AKC:n näyttelykehiin ja synnyttäneet kiistaa ja protesteja, koska osa kasvattajista pelkää, että jalostuksen keskittyminen ulkomuotoon voi heikentää rodun työkykyä.

Muita lemmikin hoitoon liittyviä artikkeleita