Bokseri: tietoa ja luonnekuvaus

Bokseri on älykäs ja uskollinen lemmikki, joka tarvitsee paljon ihmisen seuraa ja liikuntaa. Se ei ole onnellinen, jos se joutuu säännöllisesti viettämään pitkiä aikoja yksin kotona.

 

Bokseri lyhyesti
The Boxer Dog Breed

Bokseri ei kestä kuumuutta, ja omistajan onkin kuumalla säällä varmistettava, ettei se saa lämpöhalvausta.

Koko:

Paino:

Uros: 30–36 kg
Naaras: 22–29 kg

Säkäkorkeus:

Uros: 55 cm
Naaras: 48–55 cm

Ominaisuudet:

lyhytkalloinen (litistyneet kasvot), riippuvat silmät, luonnostaan luppakorvainen

Odotusarvot:

Energiataso: hyvin energinen
Elinikä: 8–10 vuotta
Kuolaamistaipumus: suuri
Kuorsaamistaipumus: kohtalainen
Haukkumistaipumus: vähäinen
Kaivamistaipumus: vähäinen
Sosiaalisuus/huomion tarve: suurta


Jalostustarkoitus:

härkätappelut, vartiokoira

Turkki:

Pituus: lyhyt
Tyyppi: sileä
Värit: kellanruskea, tiikerijuovainen valkoisin merkein ja mustalla naamiolla tai ilman
Turkinhoitotarve: vähäinen


Yhdistysten hyväksyntä:

Yleisyys: yleinen


Bokseri on vankka, lihaksikas ja vahva.

Uroksen korkeus on noin 65 cm ja paino 30–36 kg, ja narttu on yleensä hieman pienempi.

Bokserilla on ylväs, tunnistettavan muotoinen neliskulmainen pää. Sillä on alapurenta, ja kuono on tylppä. Koiralle on leveä, syvä rintakehä ja suhteellisen lyhyt, vahva selkä. Bokserilla on luonnostaan luppakorvat, mutta perinteisesti ne on typistetty pystyiksi. Suomessa typistäminen on kielletty. Häntä typistetään monissa maissa, ja se sijoittuu korkealle. Käpälät ovat tiiviit ja varpaat kaarevat.

Bokserilla on lyhyt turkki, josta lähtee karvaa kohtalaisesti. Osa boksereista on syvän kellanruskean värisiä ja osa tiikerijuovaisia. Naama on usein musta, vaikka monilla on valkoisia merkkejä kasvoissa, rinnassa ja tassuissa.

 

Persoonallisuus:

Bokserit ovat älykkäitä, energisiä ja leikkisiä koiria, jotka tekevät mielellään jotain koko ajan. Niiden temperamentti on jalostuksen tulosta. Bokseri pysyttelee mieluiten omistajansa seurassa, ja se on uskollinen lemmikki, joka puolustaa perhettään ja kotiaan vimmatusti muukalaisilta.

Se tulee hyvin toimeen muiden eläinten kanssa, jos ne on kasvatettu yhdessä. Boksereilla on kuitenkin myös naapuruston koirien ja kissojen kimppuun käyvän koiran maine, jos ne on jätetty omiin oloihinsa. Siksi bokseria ei saa vahingossakaan päästää omille teilleen.

Bokseri haukkuu harvoin ilman syytä. Yleensä haukkumiselle on järkiperuste. Monet bokserit käyttävät silti ääntään ja tuottavat ärisevää ääntä, joka on niiden tapa keskustella.

 

Huomioitavaa:

Lemmikkinä bokseri tarvitsee paljon ihmisen seuraa ja liikuntaa. Jos näihin tarpeisiin ei vastata, bokserit voivat tehdä tuhojaan jäädessään yksin kotiin. Bokseri on ihanteellinen lemmikki omistajalle, joka haluaa olla koiran kanssa suurimman osan ajasta, sekä isommalle perheelle, jonka kotona on yleensä aina joku paikalla. Se menestyy yhtä lailla maatilalla kuin kerrostaloasunnossa, kunhan sillä on tilaisuuksia peuhata ja purkaa energiaansa. Kaupungissa säännöllinen lenkitys on elinehto.

Bokseri ei kestä kuumuutta, ja omistajan onkin kuumalla säällä varmistettava, ettei se saa lämpöhalvausta. Koiraa on suojattava myös kylmältä, sillä turkki on lyhyt. Turkki on hyvin helppohoitoinen ja pysyy kiiltävänä, kunhan ruokavalio on oikeanlainen, koira pestään silloin tällöin ja sen turkki hierotaan säännöllisesti harjauskäsineellä tai pyyhitään kumisukaa käyttämällä.

Jotkut bokserit kuolaavat runsaasti ja osa röhisee ja kuorsaa. Muiden kookkaiden koirien tapaan bokserikaan ei ole erityisen pitkäikäinen. Sen voi odottaa elävän 7–10-vuotiaaksi.

 

Historia:

Bokserit polveutuvat sukupuuttoon kuolleista bullenbeisser-koirista, joita risteytettiiin mastiffin, bulldogin ja kenties myös tanskandoggin ja terrierin kanssa. Rotu jalostettiin Saksassa 1800-luvun lopulla ensin häränpurijaksi härkätappeluihin ja sitten teurastajan apulaiseksi, joka auttoi pitämään karjan kurissa teurastamolla. Joidenkin rotuhistorioitsijoiden mukaan bokserit saivat nimensä saksan kielen murresanasta ”boxl”, joka tarkoittaa lyhyitä nahkahousuja. Toiset väittävät nimen tulevan bokserille tyypillisestä tavasta leikkiä käyttämällä etutassuja samaan tapaan kuin sparraava nyrkkeilijä. Boksereita alettiin tuoda Yhdysvaltoihin vasta ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Vuoden 1940 jälkeen rodusta tuli yksi Yhdysvaltain suosituimmista.

Bokserit luokitellaan työkoiriksi. Ne olivat ensimmäisiä poliisikoirana käytettyjä rotuja, ja niitä on käytetty myös näkövammaisten opaskoirina. Lisäksi niitä kasvatetaan seura- ja vahtikoiriksi, ja ne tunnetaan hyvin uskollisina perheenjäseninä, jotka kiintyvät erityisesti lapsiin.

Muita lemmikin hoitoon liittyviä artikkeleita