Bullmastiffi: tietoa ja luonnekuvaus

Bullmastiffi on lempeä ja rakastava koira, joka sopii perheeseen, jossa on kohtalaisen hyvin käyttäytyvät lapset.

 

Bullmastiffi lyhyesti
The Bullmastiff Dog Breed

Bullmastiffin luontainen epäluuloisuus vieraita kohtaan tarkoittaa, että sitä täytyy sosiaalistaa ja kouluttaa pennusta pitäen.

Koko:

Paino:

Uros: 50–59 kg
Naaras: 45–54 kg

Säkäkorkeus:

Uros: 60–70 cm
Naaras: 60–65 cm

Ominaisuudet:

riippuvat silmät, luonnostaan luppakorvainen

Odotusarvot:

Energiataso: vähäinen, kohtalainen
Elinikä: 8–10 vuotta
Kuolaamistaipumus: suuri
Kuorsaamistaipumus: suurta
Haukkumistaipumus: vähäinen
Kaivamistaipumus: vähäinen
Sosiaalisuus/huomion tarve: kohtalainen


Jalostustarkoitus:

tilusten vartiokoira

Turkki:

Pituus: lyhyt
Tyyppi: sileä
Värit: punainen, kellanruskea, juovikas (bridle)
Turkinhoitotarve: kohtalainen

Yhdistysten hyväksyntä:

Yleisyys: yleinen


Bullmastiffilla on leveä, kurttuinen pää ja melko lyhyt, neliskulmainen kuono.

Kuonon kärki on musta ja silmät tumman pähkinänruskeat. Korvat ovat V:n muotoiset ja alaspäin roikkuvat. Häntä on kiinnittynyt korkealle ja yltää koiran kintereisiin. Bullmastiffin vartalo on kookas, voimakas ja neliskulmaisen oloinen. Karva on lyhyt ja helppohoitoinen, ja sen väri voi olla kellanruskea, punaruskea tai juovikas (brindle). Bullmastiffiuroksen korkeus on 60–70 cm ja paino 50–59 kg. Nartun korkeus on 60–65 cm ja paino 45–54 kg.

 

Persoonallisuus:

Bullmastiffi kohtelee perheenjäseniä lempeästi ja huomaavaisesti. Bullmastiffin yleensä rauhallinen ja leppoisa luonne tekee siitä hyvän perhekoiran, kunhan lapset ovat kohtuullisen hyväkäytöksisiä. Leppoisuus kuitenkin karisee, kun kuvaan astuu muukalainen. Näillä koirilla on tapana olla hyvin epäluuloisia perheen ulkopuolisia kohtaan.

Vaikka bullmastiffi on uskollinen perhettä kohtaan, se ei ole niin vain ihmisten määräiltävissä. Se voi olla itsenäinen ajattelija, mikä voi tehdä koulutuksesta haastavaa. Bullmastiffi voi myös ärsyyntyä perheen muista lemmikeistä. Kannattaa siis harkita bullmastiffin hankintaa tarkoin, jos perheessä on jo muita eläimiä.

 

Huomioitavaa:

Bullmastiffi on perheelleen rakastava ja uskollinen kumppani. Vaikka koira on yleisesti leppoisa luonteeltaan, sitä on silti aina vahdittava lasten seurassa, koska koira voi suuren kokonsa vuoksi vahingossa tuupata lapsen kumoon. Sosiaalistamista ja koulutusta tarvitaan harmoniseen yhteiseloon tämän rodun kanssa. Kun koiraa altistetaan jo pentuiässä mahdollisimman monille uusille ihmisille, paikoille ja tilanteille, siitä voi kehittyä vähemmän epäluuloinen vieraita kohtaan. Lyhyt turkki vaatii hyvin vähän hoitoa, eikä karvaakaan lähde paljon.

Kun perheeseen tulee bulmastiffi, voit harkita leukalapun hankkimista, sillä nämä koirat kuolaavat melko lailla. Ne tunnetaan myös kuorsauksestaan. Useimpien hyvin suurten rotujen tapaan bullmastiffin elinikä on lyhyempi kuin pienillä roduilla. Keskimäärin koira elää kahdeksasta kymmeneen vuotta.

 

Historia:

Bullmastiffin jalostivat brittiläiset riistanvartijat 1800-luvun puolivälissä suojatakseen kartanoiden maita salametsästäjiltä. Kookkaan mastiffin ja bulldogin risteyttämällä kasvattajat saivat aikaan vahvarakenteisen mutta aktiivisen koiran, joka kulki lyhyet matkat nopeasti, tönäisi salametsästäjän kumoon ja piti tätä paikoillaan riistanvartijan tuloon asti.

Nykyisin bullmastiffi on silti ennemminkin leppoisa, uskollinen ja rakastava perhekoira kuin salametsästäjän painajainen. ”Riistanvartijan yökoirat” loikoilevatkin nykyään mukavasti kodeissa ja kilpailevat näyttelykehässä. Yhdysvalloissa AKC hyväksyi rodun vuonna 1933.

Muita lemmikin hoitoon liittyviä artikkeleita