Chihuahua: tietoa ja luonnekuvaus

Chihuahuat ovat uskollisia, ystävällisiä ja hyviä perhekoiria, kun ne saavat kunnioittavaa kohtelua. Ne voivat saada kaiken tarvitsemansa liikunnan neljän seinän sisällä.

 

Chihuahua lyhyesti
The Chihuahua Dog Breed

1940-luvulla tunnettu orkesterinjohtaja Xavier Cugat johti usein orkesteria chihuahua kainalossaan.

Koko:

Paino:

Uros: 1–3 kg
Naaras: 1–3 kg

Säkäkorkeus:

Uros: 23 cm
Naaras: 18 cm

Ominaisuudet:

luonnostaan pystyt korvat

Odotusarvot:

Energiataso: hyvin energinen
Elinikä: 14–18 vuotta
Kuolaamistaipumus: vähäinen
Kuorsaamistaipumus: vähäinen kohtalainen, suuri
Haukkumistaipumus: kohtalainen, suuri
Kaivamistaipumus: vähäinen
Sosiaalisuus/huomion tarve: suurta


Jalostustarkoitus:

seurakoira


Turkki:

Pituus: lyhyt/pitkä
Tyyppi: sileä, suora
Värit: mikä tahansa
Turkinhoitotarve: vähäinen


Yhdistysten hyväksyntä:

Yleisyys: yleinen


Chihuahua on maailman pienin koirarotu.

Se painaa usein vain 1–3 kg. Korkeus on noin 15 cm. Chihuahuan kallo on omenanmuotoinen. Joillakin on päälaella pehmeä, luutumaton kohta. Sitä kutsutaan moleraksi eli aukileeksi. Korvat ovat suuret ja pystyt ja kuono lyhyt ja suippo. Silmät ovat suuret ja pyöreät. Koiran pituus on hieman suurempi kuin sen korkeus, ja häntä on pitkähkö ja heiluu korkealla ylhäällä tai kaarella selän päällä.

Turkkeja on kahdenlaisia: toinen on sileä ja lyhyt, ja toinen on pitkä ja pehmeä, jolloin karva on erityisen pitkä korvissa ja hännässä. Chihuahuan turkin väritys ja kuviointi voi olla melkein minkälainen tahansa.

Chihuahuaa pidetään pitkäikäisenä rotuna: tavanomainen elinajanodote on jopa noin 14 vuotta.

 

Persoonallisuus ja huomioitavaa:

Chihuahuat ovat erinomaisia seurakoiria. Ne rakastavat huomiota ja ovat uskollisia omistajilleen. Vaikka niitä pidetään sylikoirina, ne ovat aktiivisia ja pysyvät mielellään liikkeessä.

Chihuahua on hyvä lapsiperheen lemmikki, kunhan sitä kohdellaan kunnioittavasti. Sen tiedetään kuitenkin herkästi näykkäisevän vieraita ihmisiä tai pieniä lapsia, jotka saattavat tuntua pikkuruisen koiran silmin uhkaavilta.

Monien muiden pienten rotujen tapaan chihuahua saattaa olla isoja koiria herkempi haukkumaan. Se voi myös pyrkiä määräilemään omistajaansa ja saattaa olla luonteeltaan varsin temperamenttinen.

 

Historia:

Chihuahuan historiasta ei ole varmuutta. Koira on saanut nimensä Meksikon Chihuahuan osavaltiosta, josta se löydettiin noin vuonna 1850. Jotkut asiantuntijat uskovat asteekkien tai inkojen jalostaneen koiran, kun taas toisten mielestä sen sukupuu juontaa juurensa espanjalaisiin koiriin 1500-luvulle asti. On myös epäselvää, mihin tarkoitukseen chihuahuoja alun perin käytettiin. Jotkut uskovat Väli-Amerikan intiaanien käyttäneen niitä ravinnoksi, kun taas toisen näkemyksen mukaan niiden rooli oli uskonnollinen. Yhdysvaltojen ensimmäisten chihuahuojen uskotaan tulleen maahan 1800-luvun alkupuolella. Rotua on ajan kuluessa esitelty yleisölle erikoisilla tavoilla. Oopperalaulajatar Adelina Patti antoi rodulle julkisuutta vuonna 1890 saatuaan Meksikon presidentiltä kukkakimpun, johon oli kätketty chihuahua. 1940-luvulla orkesterinjohtaja Xavier Cugat johti usein orkesteria chihuahua kainalossaan. Viime vuosina rotu on saanut tunnustusta ja näkyvyyttä Taco Bell -pikaruokaketjun maskottina.

Muita lemmikin hoitoon liittyviä artikkeleita