Chow chow (kiinanpystykorva): tietoa ja luonnekuvaus

Chow chow ei yleensä ole sosiaalinen tai ulospäin suuntautunut. Tämä rotu on tavallisesti varuillaan vieraiden kanssa ja saattaa käyttäytyä aggressiivisesti toisia koiria kohtaan. Chow chow on kuitenkin omalle perheelleen omistautunut ja sitä kohtaan suojelunhaluinen koira.

 

Chow chow lyhyesti
The Chow Chow Dog Breed

Chow chow'ta ruokittiin Kiinassa perinteisesti viljalla, ja sillä on taipumus lihoa, jos tarjolla oleva ruoka on liian kaloripitoista.

Koko:

Paino:

Uros: 24–34 kg
Naaras: 23–34 kg

Säkäkorkeus:

Uros: 40–50 cm
Naaras: 40–50 cm

Ominaisuudet:

lyhytkalloinen (litistyneet kasvot), riippuvat silmät, luonnostaan pystyt korvat, poimuinen vartalo

Odotusarvot:

Energiataso: verkkainen
Elinikä: 10–12 vuotta
Kuolaamistaipumus: kohtalainen
Kuorsaamistaipumus: kohtalainen, suuri
Haukkumistaipumus: vähäinen
Kaivamistaipumus: vähäinen
Sosiaalisuus/huomion tarve:


Jalostustarkoitus:

vartiokoira, vetokoira, metsästyskoira

Turkki:

Pituus: keskipitkä/lyhyt
Tyyppi: kaksinkertainen karvapeite, suora
Värit: punainen, musta, sininen, kaneli, kermanvärinen
Turkinhoitotarve: suurta


Yhdistysten hyväksyntä:

Yleisyys: yleinen


Chow chow on keskikokoinen koira, jonka korkeus on 40–50 cm ja paino 24–34 kg.

Chow chow on vankka koira, jolla on tolppamaiset etujalat. Suorien etujalkojen vuoksi sen kävelytyyli on hieman jäykkä.

Rotu tunnetaan myös kiinanpystykorvana, ja sillä onkin pystyt korvat, leveä kallo ja häntä kieppinä selän päällä. Rodun tavaramerkki on sininen tai musta kieli. Kasvojen poimut, joita ei turkin alta juuri näe, antavat chow chow'lle sen murjottavan ilmeen. Chow chow on kokoisekseen vahva ja vankkatekoinen koira.

Mahdollisia turkkityyppejä on kaksi. Yleisempi on karhea, pidempi karva. Tämä turkki on suora ja pystyssä harottava, ja se antaa chow chow'n pennuille nallekarhumaisen pehmoisen olemuksen. Toinen turkkityyppi on sileä- ja lyhytkarvainen. Molempiin tyyppeihin kuuluu tuuhea pohjavilla. Chow chow't ovat useimmiten väriltään punaisia tai mustia, mutta kaikki yksiväriset värit hyväksytään.

 

Persoonallisuus:

Chow chow ei yleensä ole sosiaalinen tai ulospäin suuntautunut. Se on tavallisesti varuillaan vieraiden kanssa ja saattaa suhtautua toisiin koiriin aggressiivisesti. Luonne sopii sen aiempaan käyttöön kodin ja karjalaumojen vartiokoirana. Varhainen sosiaalistaminen toisiin koiriin, lemmikkeihin ja ihmisiin on tärkeää. Haukkumisesta voi tulla chow chow'lle häiritsevä tapa, jos taipumusta hälytyshaukkuun ei kitketä.

Chow chow on varsin älykäs, mutta sen luonteessa on ripaus itsenäisyyttä ja itsepäisyyttä, joten kouluttaminen voi olla haastavaa. Chow chow't menestyvät hyvin kilpailuissa, kunhan niillä on jämäkkä ja kärsivällinen ohjaaja, joka osaa käyttää luovuuttaan. Chow chow on erittäin suojelunhaluinen, ja sitä on koulutettava hillitsemään vartiointitaipumustaan.

 

Huomioitavaa:

Chow chow on omalle perheelleen omistautunut, suojelunhaluinen koira. Kasvaakseen hyväksi koko perheen lemmikiksi se tarvitsee runsaasti varhaista sosiaalistamista ja altistusta lapsille. Chow chow hyötyy koulutuksesta, jossa sille osoitetaan sen asema perheessä; muuten se voi äityä komentelevaksi. Koulutuksen haasteista huolimatta jotkin chow chow't kilpailevat ja menestyvät hyvin toko- ja agility-kokeissa.

Turkin hoitotarve riippuu turkin tyypistä. Pitkäkarvaisen kiinanpystykorvan turkki on parasta harjata päivittäin, jotta se ei takkuunnu. Lyhytkarvaiselle riittää turkin nopea harjaus kerran tai pari viikossa. Erityistä huomiota tulee kiinnittää silmien ja kasvojen poimujen puhdistukseen, koska paksu turkki voi imaista sisäänsä likaa ja roskia.

 

Historia:

Chow chow on kenties vanhin kiinalainen koirarotu. Rodun historia voidaan jäljittää tuhansien vuosien taakse, ja usein pohditaan, polveutuuko chow chow muista pystykorvista vai polveutuvatko pystykorvat chow chow'sta.

Chow chow'lla on ollut monta roolia alusta asti. Sitä on käytetty rekikoirana, metsästäjänä, karjan vartijana – ja valitettavasti myös ruokana. Itse nimi chow chow saattaa olla lähtöisin kiinankielisestä sanasta ”chou” eli ”syötävä”. Useimmat historioitsijat kuitenkin arvelevat nimen juontavan slangisanasta, joka tarkoittaa harvinaisuutta – chow chow on ehdottomasti itämainen kuriositeetti.

Chow chow tuli länteen 1800-luvun lopulla ja sen suosio lisääntyi, kunnes se nousi American Kennel Clubin rotutilastoissa kymmenen suosituimman joukkoon. Rotu ei ole menestynyt yhtä hyvin synnyinmaassaan, jossa sitä vainottiin kulttuurivallankumouksen aikana.

Muita lemmikin hoitoon liittyviä artikkeleita