Amerikancockerspanieli: tietoa ja luonnekuvaus

Säyseä, lupsakka mutta eloisa amerikancockerspanieli sopeutuu elämään missä tahansa, kunhan se saa päivittäin sopivan annoksen liikuntaa. Rodun koulutettavuudesta on esitetty ristiriitaisia arvioita.

 

Amerikancockerspanieli lyhyesti
The Cocker Spaniel Dog Breed

Rodun nimessä oleva ”cocker” tulee lehtokurpasta (”woodcock”), jonka pyynnissä nämä koirat auttoivat ajamalla linnun esiin metsästäjiä varten.

Koko:

Paino:

Uros: 10–12 kg
Naaras: 10–12 kg

Säkäkorkeus:

Uros: 38 cm
Naaras: 35 cm

Ominaisuudet:

luppakorvat (luonnostaan)

Odotusarvot:

Elinikä: 14–16 vuotta
Kuolaamistaipumus: kohtalainen
Kuorsaamistaipumus: vähäinen
Haukkumistaipumus: suurta
Kaivamistaipumus: vähäinen
Sosiaalisuus/huomion tarve: suurta


Jalostustarkoitus:

lintujen ylösajo ja nouto

Turkki:

Pituus: pitkä
Tyyppi: suora
Värit: vaihtelee yksivärisestä (musta, kermanvärinen, punaruskea, punainen) valkoisen kirjaviin, joissa on punaruskeat merkit
Turkinhoitotarve: suuri


Yhdistysten hyväksyntä:

Yleisyys: yleinen


Amerikancockerspanieliuros on noin 38 cm korkea ja painaa 13 kg, kun taas narttu on noin 35 cm korkea ja painaa noin 11 kg.

Näillä cockerspanieleilla on pyöreä, kaunis pää ja leveä, kulmikas kuono. Korvat ovat pitkät ja hapsuiset, ja selkä viistää aavistuksen häntää kohti, mikä tekee koiran olemuksesta ylvään. Mieleenpainuvin tuntomerkki on kuitenkin amerikancockerspanielin pitkä, silkkinen turkki, jossa on hapsut korvien lisäksi jaloissa, rinnassa ja vatsassa. Häntä on perinteisesti typistetty, mutta typistäminen on Suomessa nykyisin kielletty.

Amerikancockerspanieleja on usean värisiä. Osalla on yksivärinen musta, punainen tai punaruskea turkki. Joillakin on kaksi- tai kolmivärinen turkki. Väriyhdistelmiä ovat ainakin mustavalkoinen ja musta-punaruskea sekä punaruskeiden täplien ja mustavalkoisen pohjan yhdistelmä. American Kennel Club erottelee rodun kolmeen eri ryhmään turkin värin mukaan: ensimmäisessä ryhmässä ovat mustat, toisessa kirjavat ja kolmannessa mitkä tahansa muut yksiväriset kuin mustat.

Amerikancockerspanieli elää yleensä vanhaksi, noin 14–16-vuotiaaksi.

 

Persoonallisuus:

Amerikancockerspanieli tunnetaan lempeästä ja lupsakasta luonteestaan, ja se on ystävällinen ja eloisa. Yleensä sen katsotaan tulevan hyvin toimeen lasten kanssa. Nämä koirat eivät yleensä suhtaudu aggressiivisesti toisiin eläimiin tai ihmisiin, ja tästä syystä ne eivät myöskään ole erityisen hyviä vahtikoiria.

Yksi varoituksen sana on paikallaan. Amerikancockerspanielia on jossain vaiheessa suosionsa vuoksi jalostettu liikaa, mikä johti hermostuneisiin ja terveysongelmaisiin yksilöihin.

Sisäsiistiksi oppimisesta ja tottelevaisuuskoulutuksesta omistajilla on vaihtelevia kokemuksia. Joidenkin lähteiden mukaan amerikancockerspanielin koulutuksen helppous on keskitasoa. Osa omistajista pitää rotua hyvin tottelevaisena, mutta osalla on ollut haasteita itsepäisyyden takia etenkin sisäsiistiksi opettamisessa.

 

Huomioitavaa:

Cockerspanielit rakastavat huomiota, joten rotu sopii omistajalle, joka haluaa hukuttaa lemmikkinsä hellyydenosoituksiin.

Amerikancockerspanielin karvanlähtö on keskitasoa. Sillä on upea turkki, joka vaatii harjausta vähintään pari tuntia viikossa pysyäkseen kunnossa. Ammattilaisen on trimmattava turkki aika ajoin. Vältä lemmikin kanssa ulkoilua alueella, jossa kasvaa takiaisia ja pusikkoa, jotka saavat turkin takkuun.

Amerikancockerspanieli sopeutuu asumaan melkein missä tahansa, kunhan se saa päivittäisen lenkkinsä hihnassa tai pääsee aidatulle pihalle telmimään. Muista, että rotu on jalostettu aktiiviseen ja liikunnalliseen elämään.

 

Historia:

Amerikancockerspanieli polveutuu Suomessa cockerspanieli-nimellä tunnetusta spanielin englantilaisversiosta (English cocker spaniel). Rodun nimessä oleva ”cocker” tulee lehtokurpasta (”woodcock”), jonka pyynnissä nämä koirat auttoivat ajamalla linnun esiin metsästäjiä varten.

Cockerspanieleita tuotiin Yhdysvaltoihin 1800-luvun lopulla, jolloin amerikkalaista ja englantilaista spanielityyppiä pidettiin vielä samana rotuna. Amerikkalaiset kasvattajat valitsivat jalostukseen pienempikokoisia, paksumpiturkkisia ja pyöreäpäisempiä koiria, ja näin amerikancockerspanieli eriytyi omaksi rodukseen. Amerikancockerspanieli on pienempi kuin cockerspanieli, ja se onkin pienin kaikista ”sporting”-roduista.

Vaikka amerikancockerspanieleja pidetään edelleen pätevinä metsästyskoirina, ne toimivat nykyään useammin perhekoirina. Rotu nousi suureen suosioon toisen maailmansodan jälkeen. Vuonna 1984 amerikancockerspanieli oli Yhdysvalloissa ykkössijalla American Kennel Clubin rekisteröimissä roduissa.

Muita lemmikin hoitoon liittyviä artikkeleita