Dalmatiankoira: tietoa ja luonnekuvaus

Uskollinen, leikkisä ja älykäs dalmatiankoira viihtyy ihmisten seurassa. Se tarvitsee myös reipasta liikuntaa purkaakseen pohjatonta energiaansa.

 

Dalmatiankoira lyhyesti
The Dalmatian Dog Breed

Dalmatiankoirat ovat saavuttaneet uskomattoman kansansuosion niistä kertovien elokuvien ansiosta. Tästä on kuitenkin usein seurannut liian monien pentujen teettäminen heikommilla yksilöillä.

Koko:

Paino:

Uros: 25–35 kg
Naaras: 25–35 kg

Säkäkorkeus:

Uros: 53–58 cm
Naaras: 48–55 cm

Ominaisuudet:

luppakorvat (luonnostaan)

Odotusarvot:

Energiataso: hyvin energinen
Elinikä: 12–14 vuotta
Kuolaamistaipumus: vähäinen
Kuorsaamistaipumus: vähäinen
Haukkumistaipumus: vähäinen
Kaivamistaipumus: vähäinen
Sosiaalisuus/huomion tarve: suurta


Jalostustarkoitus:

vaunukoira

Turkki:

Pituus: lyhyt
Tyyppi: sileä
Värit: valkoinen mustilla täplillä
Turkinhoitotarve: vähäinen


Yhdistysten hyväksyntä:

Yleisyys: yleinen


Dalmatialaiset syntyvät aivan valkoisina. Täplät muodostuvat noin kahden viikon iässä.

Urosten korkeus on noin 60 cm, kun taas nartut ovat hieman matalampia. Koirien paino vaihtelee välillä 25–35 kg.

Dalmatiankoira on kaunis, keskikokoinen koira, jolla on sulavalinjainen, lihaksikas vartalo. Häntä on varsin pitkä ja hieman ylöspäin kaartuva. Turkki on lyhyet ja tiheä, ja valkoisella pohjalla on ruskeita tai mustia laikkuja. Dalmatiankoiralta lähtee varsin paljon karvaa turkin lyhyydestä huolimatta. Koiraa täytyy harjata usein karvanlähdön hillitsemiseksi.

Dalmatiankoirat elävät 10–12-vuotiaiksi.

 

Persoonallisuus:

Dalmatiankoirat ovat hyvin energisiä, leikkisiä ja herkkiä. Ne ovat perheelleen uskollisia ja tulevat mukavasti toimeen lasten kanssa, joskin osa asiantuntijoista pitää rotua turhankin energisenä aivan pienten lasten seuraan.

Nämä koirat ovat älykkäitä, hyvin koulutettavia ja erinomaisia vahtikoiria.

Jotkin dalmatiankoirat voivat suhtautua vieraisiin varautuneesti ja olla aggressiivisia toisia koiria kohtaan. Toiset yksilöt ovat arkoja, jos niitä ei ole sosiaalistettu kunnolla, ja osa taas on herkkähermoisia. Nämä koirat tunnetaan hyvästä muististaan, ja niiden sanotaan muistavan kaltoinkohtelun vuosien ajan.

 

Huomioitavaa:

Dalmatiankoirat nauttivat ihmisen seurasta, ja jäädessään yksin liian pitkäksi aikaa ne saattavat tuhota paikkoja tai murjottaa ja osoittaa mieltään. Tämä koira sopii ihmiselle, joka haluaa viettää aikaansa lemmikkinsä kanssa.

Dalmatiankoira tarvitsee myös paljon liikuntaa purkaakseen rajatonta energiaansa. Se ei sovellu kerrostaloasuntoon, jollei perhe sitoudu pitkiin päivittäisiin lenkkeihin. Parhaiten dalmatiankoiralle sopii asuinpaikka, jossa on tilaa juosta ja mellastaa.

Dalmatiankoirat ovat saavuttaneet uskomattoman kansansuosion niistä kertovien elokuvien ansiosta. Tämä on liian usein johtanut liian monien pentujen teettämiseen heikommilla yksilöillä ja pentujen antamiseen koteihin, jotka eivät sovellu dalmatialaiselle. Rodussa esiintyy myös varsin paljon kuuroutta, mikä voi johtaa kommunikointiongelmiin. Liian moni dalmatiankoira on päätynyt etsimään uutta kotia omistajan tajuttua, ettei se käyttäydykään kuin elokuvien koirat.

 

Historia:

Kun näemme dalmatialaisen näyttävine täplineen, mieleen saattaa tulla amerikkalaisen palokunnan maskotti ja Disney-elokuva 101 dalmatialaista. Rodulla on kuitenkin pidempi historia, joka tosin on osin hämärän peitossa.

Kukaan ei tiedä varmuudella rodun alkuperää, mutta nimensä dalmatiankoirat saivat Adrianmeren rannikolla olevasta Dalmatiasta, joka oli aikoinaan osa Itävalta-Unkarin keisarikuntaa. Dalmatiankoirien uskotaan olevan pointterin jälkeläisiä.

Rodusta tuli suosittu 1800-luvulla, jolloin sitä käytettiin vaunukoirana juoksemassa vaunujen rinnalla ja suojelemassa niitä ja hevosia muilta koirilta ja uhilta. Dalmatialaisia on käytetty myös vartiokoirina sodassa, sirkusesiintyjinä ja metsästäjinä sekä palokunnan maskotteina. Nykyisin dalmatiankoira on yleensä seurakoira.

Muita lemmikin hoitoon liittyviä artikkeleita