Englanninbulldoggi: tietoa ja luonnekuvaus

Englanninbulldoggi ei sovi kumppaniksi kestävyyslajeihin, mutta sillä on herttainen luonne. Lisäksi se on ennakoitava, luotettava ja erinomaisesti lasten kanssa toimeen tuleva koira, jolle riittää kohtuullinen määrä liikuntaa.

 

Englanninbulldoggi lyhyesti
The English Bulldog Dog Breed

Englanninbulldoggin kasvopoimut täytyy puhdistaa säännöllisesti ihoinfektioiden välttämiseksi.

Koko:

Paino:

Uros: 25 kg
Naaras: 23 kg

Säkäkorkeus:

Uros: 40 cm
Naaras: 37 cm

Ominaisuudet:

paksu kaula, lyhytkalloinen (litistyneet kasvot), raskaat poimut

Odotusarvot:

Energiataso: verkkainen
Elinikä: 8–10 vuotta
Kuolaamistaipumus: suuri
Kuorsaamistaipumus: suurta
Haukkumistaipumus: vähäinen
Kaivamistaipumus: vähäinen
Sosiaalisuus/huomion tarve: kohtalainen


Jalostustarkoitus:

kanien ja jänisten metsästys

Turkki:

Pituus: lyhyt
Tyyppi: suora
Värit: brindle (kevyesti tiikerijuovainen), laikukas, tai yksivärinen punainen, kellanruskea tai valkoinen
Turkinhoitotarve: vähäinen


Yhdistysten hyväksyntä:

Yleisyys: yleinen


Englanninbulldoggi on roteva pikku voimanpesä, jonka rapumainen taaperrus huokuu vakautta ja elinvoimaa.

Koiran pää on suuri ja pyöreä, ja kuono on erittäin lyhyt ja tekee kasvoista litistyneen näköiset. Englanninbulldoggin silmät ovat tummat ja sijaitsevat matalalla päässä ja kaukana toisistaan. Kirsu on musta ja hieman ylöspäin kääntynyt. Leuat ovat massiiviset, leveät ja alapurentaiset. Alaleuka ulottuu yläleukaa pidemmälle, niin että hieman erottuvat alaetuhampaat saavat ilmeen näyttämään koomiselta. Huulet ovat paksut ja lerpattavat. Posket ovat pyöristyneet ja sivuille työntyvät. Korvat ovat ohuet ja pienet ja kääntyvät otsaa kehystäviksi läpiksi.

Englanninbulldoggin kaula on lyhyt ja paksu ja lavat massiiviset, lihaksikkaat ja leveät. Rintakehä on syvä ja täyteläinen, ja voimakas selkä kaartuu kevyesti lannetta kohti laskien sitten kohti häntää. Pyöreät lonkat nousevat hieman selkälinjan yläpuolelle. Lyhyt häntä on paksu ja joko suora tai kippurainen. Jalat ovat lyhyet ja vantterat, ja niiden lihakset erottuvat selvästi. Raajat ovat kaukana toisistaan ja hieman kaartuneet kyynärpäistä ja kintereistä, joten koiran seisoma-asento on juureva.

Englanninbulldoggin korkeus on noin 40 cm. Nartun paino on noin 23 kg ja uroksen noin 25 kg.

Englanninbulldoggin iho on löysä ja riippuva, ja kasvoissa on raskaat poimut ja kurkun alueella roikkuu kaulapoimu. Turkki on lyhyt ja hienolaatuinen. Värivaihtoehdot ovat tiikerijuovainen ja laikukas sekä yksivärinen valkoinen, punainen, kellanruskea tai ruskeankeltainen.

 

Persoonallisuus:

Englanninbulldoggin luonne on herttainen ja säyseä. Luotettava ja ennakoitava koira on erinomainen perheen lemmikki ja kohtelee useimpia lapsia rakastavasti. Ihmiskeskeisenä rotuna bulldoggi hakee aktiivisesti ihmisen huomiota.

Koirassa on kuitenkin jäljellä alkuperäistä rohkeutta, jota siihen jalostettiin härän puremista varten, joten se on erinomainen vahtikoira. Vaikka englanninbulldoggi tulee yleensä hyvin toimeen muiden lemmikkien kanssa, se voi olla aggressiivinen vieraita koiria kohtaan.

 

Huomioitavaa:

Englanninbulldoggi sopii hyvin kerrostaloasuntoon eikä vaadi omaa pihaa. Tämä koira ei ole kestävyysurheilija, joten sille riittää kohtuullinen määrä liikuntaa. Rotu viihtyy parhaiten lauhkeassa ilmastossa. Helteellä se kärsii usein lämmöstä ja hengitysvaikeuksista, ja kylmällä ilmalla se palelee herkästi.

Englanninbulldoggin hengitys on äänekästä ja pihisevää, ja sillä on taipumusta kuorsaamiseen. Monet yksilöt myös kuolaavat. Rodun karvanlähtö on keskitasoa, ja lyhyt turkki vaatii vain vähän hoitoa. Kasvopoimut täytyy kuitenkin puhdistaa säännöllisesti ihoinfektioiden välttämiseksi.

 

Historia:

Bulldoggi sai nimensä rodun käytöstä häränpurijana keskiaikaisissa härkätappeluissa, ja se sai alkunsa Britteinsaarilla jo joskus ennen 1200-lukua. Yksi kirjallinen viittaus tähän urheilulajiin löytyy vuodelta 1209, ja siinä kerrotaan teurastajan koirista, jotka jahtasivat härkää Stamfordin kaupungin läpi Englannissa. Takaa-ajo miellytti kaupungin jaarlia, joka teki härkätappeluista oman, erillisen urheilulajinsa.

Tänä päivänä englanninbulldoggi on erinomainen lemmikkikoira. Sen AKC-nimitys on pelkkä ”bulldog”.

Muita lemmikin hoitoon liittyviä artikkeleita