Englanninsetteri: tietoa ja luonnekuvaus

Valppaana koirana ja perheen suojelijana pidetty englanninsetteri on ystävällinen, lempeä ja säyseä koira, joka tarvitsee säännöllistä kanssakäymistä ihmisten kanssa ja reippaita kävelylenkkejä päivittäin.

 

Englanninsetteri lyhyesti
The English Setter Dog Breed

Englanninsetteri on yksi vanhimmista lintukoiraroduista, ja sen historia yltää 1300-luvulle asti. Rodun esi-isiin kuuluvat burgosinseisoja, ranskanseisoja ja monet spanielit.

Koko:

Paino:

Uros: 29–36 kg
Naaras: 20–31 kg

Säkäkorkeus:

Uros: 63–68 cm
Naaras: 58–66 cm

Ominaisuudet:

luppakorvat (luonnostaan)

Odotusarvot:

Energiataso: hyvin energinen
Elinikä: 10–14 vuotta
Kuolaamistaipumus: suuri
Kuorsaamistaipumus: vähäinen
Haukkumistaipumus: vähäinen
Kaivamistaipumus: vähäinen
Sosiaalisuus/huomion tarve: suuri


Jalostustarkoitus:

linnun seisonta, nouto

Turkki:

Pituus: keskipitkä
Tyyppi: suora
Värit: oransseja, maksanruskeita, keltaisia tai mustia täpliä valkoisella pohjalla
Turkinhoitotarve: suurta


Yhdistysten hyväksyntä:

Yleisyys: yleinen


Koira on kaunis, elegantti ja hoikka, ja sen turkissa on valkoisella pohjalla sinisiä, keltaisia, oransseja tai ruskeita pilkkuja. Joidenkin turkki on kolmivärinen, jolloin siinä on sinistä, valkoista ja ruskeaa.

Turkki on pitkä, tasainen, silkkinen ja hieman aaltoileva. Silmät ovat suuret ja pähkinänruskeat, kirsu on tumma, ja melko pitkät korvat riippuvat alaspäin. Korvissa, hännässä, jaloissa ja vatsassa on näyttävät hapsut.

Täysikokoinen englanninsetteriuros on 63–68 cm korkea ja painaa 29–36 kg. Narttu on yleensä vähän pienempi.

Englanninsetterin keskimääräinen elinikä on 12 vuotta, joskin joidenkin koirien tiedetään eläneen reilusti vanhemmiksi.

 

Persoonallisuus:

Englanninsetteri on sävyisä, ystävällinen ja luonteeltaan tyyni koira, joka tulee erityisen hyvin toimeen lasten kanssa. Se on lempeäluonteinen ja herkkä ja rakastaa hellyyden osoittamista ja vastaanottamista. Nämä koirat tunnetaan valppaina sekä perhettään ja reviiriään suojelevina, mutta ne rauhoittuvat nopeasti kehotuksesta.

Englanninsetterit ovat hyvin seurallisia koiria. Ne nauttivat sekä ihmisten että toisten koirien seurasta.

Nämä koirat pitävät vapaana juoksemisesta, kaivamisesta ja hyppimisestä. Pentuina ne ovat hyvin aktiivisia mutta rauhoittuvat huomattavasti iän myötä.

 

Huomioitavaa:

Aktiivisena koirana englanninsetteri tarvitsee runsaasti liikuntaa, etenkin pentuiässä. Se on ihanteellinen kumppani säännöllisesti lenkkeileville tai juoksua harrastaville liikkujille. Koiran täytyy päästä joka päivä vähintäänkin reippaalle kävelylle, koska muuten siitä voi tulla hankala hallita. Pennun ja nuoren englanninsetterin liikuntaharrastuksissa tulee kuitenkin muistaa kohtuu, koska koiran luut eivät saavuta täyttä vahvuuttaan ennen kuin 12–14 kuukauden iässä.

Englanninsetteri on erityisen ystävällinen koira. Se ei viihdy yksin takapihalle tai koirankoppiin eristettynä. Se tarvitsee ihmisen seuraa ja osallistumista arjen rientoihin muitakin rotuja enemmän.

Turkki huopaantuu ja takkuuntuu, jos sitä ei harjata vähintään kerran viikossa. Syvistä lerppahuulista saattaa valua vettä juomisen jälkeen.

 

Historia:

Englanninsetteri on yksi vanhimmista lintukoiraroduista, ja sen historia yltää 1300-luvulle asti. Rodun esi-isiin kuuluvat burgosinseisoja, ranskanseisoja ja monet spanielit. Rotu tunnettiinkin alkuun nimellä ”setting spaniel” (”seisova spanieli”).

Se kehittyi nykyiselleen Englannissa 1800-luvun alussa, kun Sir Edward Laverack kehitti englanninsetteristä erityisen rotulinjan metsästystä varten. Myöhemmin R. Purcell Llewellin jatkoi rodun jalostamista vielä toisellakin metsästykseen tarkoitetulla linjalla. Näiden kahden kasvattajan vaikutus oli niin suuri, että englanninsetteriä kutsutaan englanninkielisissä maissa joskus nimillä ”Laverack setter” ja ”Llewellin setter”.

Sana setteri viittaa koiran lähes istuvaan asentoon sen havaitessa riistan.

Muita lemmikin hoitoon liittyviä artikkeleita