Englanninspringerspanieli: tietoa ja luonnekuvaus

Kestävä, energinen ja suhteellisen älykäs englanninspringerspanieli on ulospäin suuntautunut ja ystävällinen koira, mutta se tarvitsee silti sosiaalistamista ja koulutusta pennusta lähtien.

 

Englanninspringerspanieli lyhyesti
The English Springer Spaniel Dog Breed

Englanninspringerspanieli valikoitui metsästäjän lähituntumassa toimivaksi metsästyskoiraksi, ja sillä on voimakas tarve olla ihmisten seurassa ja työskennellä.

Koko:

Paino:

Uros: 18–23 kg
Naaras: 18–23 kg

Säkäkorkeus:

Uros: 45–50 cm
Naaras: 45–50 cm

Ominaisuudet:

luppakorvat (luonnostaan)

Odotusarvot:

Energiataso: hyvin energinen
Elinikä: 12–14 vuotta
Kuolaamistaipumus: kohtalainen
Kuorsaamistaipumus: vähäinen
Haukkumistaipumus: vähäinen
Kaivamistaipumus: vähäinen
Sosiaalisuus/huomion tarve: suuri

Jalostustarkoitus:

lintujen ylösajo ja nouto

Turkki:

Pituus: keskipitkä
Tyyppi: suora
Värit: musta tai maksanruskea, jossa valkoiset merkit, sininen tai maksanvärinen kimo (roan), kolmivärinen
Turkinhoitotarve: kohtalainen


Yhdistysten hyväksyntä:

Yleisyys: yleinen


Englanninspringerspanieli on keskikokoinen koira, jonka korkeus on 45–50 cm ja paino 18–23 kg. Koira on kokoisekseen roteva, isoluinen ja suurikäpäläinen.

Englanninspringerspanieli on ulkomuodoltaan klassinen spanieli: sillä on suuret ja tunteikkaat silmät, kohtalaisen leveä ja syvä kuono, selkeä otsapenger ja pitkät, riippuvat hapsuttuneet korvat sekä usein typistetty häntä (Suomessa typistys on kielletty). Huulet saattavat olla pitkät ja aiheuttaa joillakin koirilla kuolaamista. Tämä on kaikkein korkein spanielirotu, ja sillä on kookkaat jalat, joilla pääsee etenemään nopeasti hankalassa maastossa.

Englanninspringerspanielilla on keskipituinen turkki, joka voi olla sileä tai aaltoileva. Karva kasvaa pidempänä korvien hapsuissa, kaikkien jalkojen takana ja rinnassa. Tavallisimmat värit ovat maksanruskea-valkoinen ja mustavalkoinen, mutta myös kolmiväristä ja raitakarvaista (ticking) turkkia esiintyy.

 

Persoonallisuus:

Englanninspringerspanieli valikoitui metsästäjän lähituntumassa toimivaksi metsästyskoiraksi, ja sillä on voimakas tarve olla ihmisten seurassa ja työskennellä. Tämä energinen ja eloisa koira on myös varsin älykäs ja kohtuullisen helposti koulutettavissa. Useimmilla spanieleilla on voimakas noutamisvietti, eikä englanninspringerspanieli tee tähän poikkeusta. Vietti voi johtaa pureskeluongelmiin, jos koira jätetään yksin pitkiksi ajoiksi.

Englanninspringerspanieli tulee sosiaalistaa toisiin koiriin ja ihmisiin pennusta alkaen, vaikka useimmat rodun edustajat ovat jo luonnostaan melko sosiaalisia ja ystävällisiä. Useimmat englanninspringerspanielit eivät viihdy koiratarhassa eivätkä nauti saadessaan niukasti liikuntaa. Jos koira ikävystyy, se voi tehdä tuhojaan kaivamalla kuoppia pihaan.

 

Huomioitavaa:

Englanninspringerspanieli on melko kaikkiruokainen koira, joten liiallinen herkkujen tarjoilu voi johtaa ylipainoon. Näille koirille sopii runsaasti liikuntaa sisältävä elämäntyyli, harrastettiinpa liikuntaa sitten metsästyksen, lenkkeilyn tai agility-koulutuksen muodossa. Älykkäinä koirina englanninspringerspanielit voivat parhaiten saadessaan työskennellä ihmisen kanssa, ja ne ovat hyvin oppivaisia. Näitä spanieleja näkee paljon metsästys-, tottelevaisuus- ja agilitykokeissa. Ne ovat kestävää tekoa ja elävät usein yli 12-vuotiaiksi.

Englanninspringerspanieli voi olla yllättävän hyvä vahtikoira, joka haukkuu äänekkään varoituksen ja omaa kohtalaisen suojeluvaiston. Koira tulee hyvin toimeen lasten kanssa, jos se kasvatetaan lapsiperheessä. Englanninspringerspanieli menestyy parhaiten, kun omistaja huolehtii sen varhaisesta sosiaalistamisesta ja koulutuksesta. Harvat rodun edustajat voivat olla tyytyväisiä sohvalla makoilijoita, ja useimmat niistä suosivatkin aktiivisempaa elämäntapaa. Englanninspringerspanielit näyttävät työskentelevän mielellään niin maalla kuin vedessä, ja ne saattavat pitää myös lätäköissä polskuttelusta.

Tämän koiran turkinhoito voi vaatia jonkin verran aikaa, vaikka turkki onkin pieniä spanieleja helppohoitoisempi. Useimmat omistajat leikkaavat englanninspringerspanielinsa turkkia jonkin verran ja vähintään siistivät karvaa jaloista, tassuista ja korvista. Näyttelytrimmaus vaatii osaavan ja vakaakätisen saksien käyttäjän. Hapsujen ja pitkän turkin päivittäinen harjaus on tärkeää, jotta turkki ei huopaannu. Korvat on tärkeää puhdistaa viikoittain.

 

Historia:

Englanninspringerspanieli polveutuu Englannissa jo 1500-luvulla suosituista metsästysspanieleista. Spanieleja käytettiin saaliin ylösajoon. Sana ”springer” tulee siitä, että koira sai saaliin syöksymään esiin. Spanielirotuja risteytettiin alkuun keskenään, ja rotumääritys tehtiin vasta täysikasvuisen koiran korkeuden perusteella.

1800-luvulla Norfolkin herttua kiinnostui spanieleista ja aloitti oman linjansa kasvattamisen. Sitä kutsuttiin aluksi norfolkinspanieliksi, ja nykyään sen nimi on englanninspringerspanieli. Englanninspringerspanielirodun metsästyskäyttö- ja näyttelylinjat eroavat hieman toisistaan, mutta monet koirat sopivat molempiin tarkoituksiin. Tänä päivänä useimmat englanninspringerspanielit ovat rakastettuja perhekoiria, jotka saattavat toisinaan päästä metsälle.

Englanninspringerspanieleja on viime vuosina palkittu Westminster Kennel Clubin näyttelyn parhaana, ja tämän vuoksi rodun suosion voikin odottaa olevan kasvussa.

Muita lemmikin hoitoon liittyviä artikkeleita