Karkeakarvainen saksanseisoja: tietoa ja luonnekuvaus

Reipasta päivittäistä liikuntaa vaativa karkeakarvainen saksanseisoja ei sovi kerrostaloasuntoon eikä pieneen kotiin. Koiraa pidetään tasaluonteisena ja perheelleen uskollisena, ja se tulee hyvin toimeen lasten kanssa.

 

Karkeakarvainen saksanseisoja lyhyesti
The German Wirehaired Pointer Dog Breed

Karkeakarvainen saksanseisoja on nykyisin Saksan suosituimpia koiria, ja sen saksankielinen nimi Drahthaar viittaa rautalankamaiseen karvaan.

Koko:

Paino:

Uros: 20–34 kg
Naaras: 20–34 kg

Säkäkorkeus:

Uros: 63 cmm
Naaras: 60 cm

Ominaisuudet:

luppakorvat (luonnostaan)

Odotusarvot:

Energiataso: hyvin energinen
Elinikä: 12–14 vuotta
Kuolaamistaipumus: vähäinen
Kuorsaamistaipumus: vähäinen
Haukkumistaipumus: vähäinen
Kaivamistaipumus: vähäinen
Sosiaalisuus/huomion tarve: suurta


Jalostustarkoitus:

kaikenlainen metsästys, vahtikoira

Turkki:

Pituus: lyhyt
Tyyppi: karkea karva, suora, sileä
Värit: maksanväri-valkoinen
Turkinhoitotarve: kohtalainen


Yhdistysten hyväksyntä:

Yleisyys: kohtalaisen yleinen


Uros on noin 60 cm korkea ja painaa noin 32 kg. Narttu on yleensä hieman pienempi.

Karkeakarvaisen saksanseisojan pituus on hieman korkeutta suurempi, mutta selkä on silti suhteellisen lyhyt. Korvat riippuvat ja häntä typistetään usein maissa, joissa typistäminen on sallittua.

Karkeakarvaisen saksanseisojan karhea peitinkarva on vettähylkivä ja tarjoaa erinomaisen suojan säältä ja piikikkäiltä kasveilta. Koiran kulmakarvat, viikset ja parta ovat myös jäykkää karvaa, ja varpaiden väleissä on räpylät.

Eliniänodote on hyvä, noin 12–14 vuotta.

 

Persoonallisuus:

Karkeakarvainen saksanseisoja on erittäin aktiivinen koirarotu. Rotua pidetään tasaluonteisena ja uskollisena perheelleen. Se tulee oikein hyvin toimeen lasten kanssa kasvettuaan lapsiperheessä tai jos perheessä on isompia lapsia, jotka kohtelevat koiraa hyvin. Se tulee hyvin toimeen myös muiden samassa taloudessa kasvatettujen lemmikkien kanssa, joskin on yksilöitä, jotka pyrkivät dominoimaan toisia eläimiä.

Rotu suhtautuu vieraisiin epäluuloisesti ja onkin hyvää vahtikoira-ainesta.

 

Huomioitavaa:

Nämä koirat tarvitsevat päivittäin runsaasti rasittavaa liikuntaa, ja jäädessään siitä paitsi ne käyvät levottomiksi ja vaikeiksi hallita. Tästä syystä rotu ei sovellu kerrostaloasuntoon tai pieneen kotiin. Parhaiten se soveltuu maaseudulle taloon, jossa on iso aidattu piha, jossa temmeltää. Aivan erityisesti tämä rotu rakastaa mahdollisuutta päästä uimaan ja noutamaan palloa. Karkeakarvaiset saksanseisojat ovat luonnoltaan metsästäjiä, joten ne voivat yrittää lähteä karkuteille tai maatilan eläinten perään.

Karkeakarvaisen saksanseisojan karvanlähtö on keskitasoa. Turkki täytyy vain harjata pari kertaa viikossa ja nyppiä silloin tällöin, ja koira tulee kylvettää tarpeen mukaan.

 

Historia:

Karkeakarvainen saksanseisoja jalostettiin Saksassa 1800-luvun lopulla kestäväksi, monipuoliseksi lintukoiraksi, joka jäljittää, seisoo ja noutaa ankarassakin ilmastossa.

Se polveutuu useista roduista, joista yksi on villakoirapointteri, nimensä mukaisesti pointterien ja villakoira- tai barbet-tyyppisten koirien sekoitus. Karkeakarvaisen saksanseisojan sukupuussa uskotaan olevan myös korthalsingriffonia, harjaskarvaista saksanseisojaa, vesikoiraa ja varhaista lyhytkarvaista saksanseisojaa. Joidenkin lähteiden mukaan sukupuusta saattaa löytyä myös vihikoiraa ja kettukoiraa.

Karkeakarvainen saksanseisoja on nykyisin Saksan suosituimpia koiria, ja sen saksankielinen nimi Drahthaar viittaa rautalankamaiseen karvaan. Rotu tuotiin Yhdysvaltoihin 1920-luvulla, ja se sai AKC:n hyväksynnän vuonna 1959. Atlantin takana rotu on kuitenkin saavuttanut vain kohtalaisen suosion.

Muita lemmikin hoitoon liittyviä artikkeleita