Irlanninsetteri: tietoa ja luonnekuvaus

Metsästyskoiraksi jalostettu irlanninsetteri rakastaa juoksemista ja tarvitsee paljon liikuntaa. Irlanninsetterit ovat melko kookkaita koiria, ja niiden säkäkorkeus on noin 60–70 cm ja paino 27–32 kg.

 

Irlanninsetteri lyhyesti
The Irish Setter Dog Breed

Irlanninsetterillä on yleensä nopea aineenvaihdunta, joten se voi tarvita enemmän ravintoa kuin toinen samankokoinen mutta erirotuinen koira.

Koko:

Paino:

Uros: 27–32 kg
Naaras: 27–32 kg

Säkäkorkeus:

Uros: 60–70 cm
Naaras: 60–70 cm

Ominaisuudet:

luppakorvat (luonnostaan)

Odotusarvot:

Energiataso: hyvin energinen
Elinikä: 12–14 vuotta
Kuolaamistaipumus: vähäinen
Kuorsaamistaipumus: vähäinen
Haukkumistaipumus: vähäinen
Kaivamistaipumus: vähäinen
Sosiaalisuus/huomion tarve: suuri


Jalostustarkoitus:

linnun seisonta, nouto

Turkki:

Pituus: keskipitkä
Tyyppi: suora
Värit: mahonginpunainen, kastanjanruskea
Turkinhoitotarve: kohtalainen


Yhdistysten hyväksyntä:

Yleisyys: yleinen


Irlanninsetterit ovat melko kookkaita koiria, ja niiden säkäkorkeus on noin 60–70 cm ja paino 27–32 kg. Niiden olemus on ryhdikäs ja ylväs, ja jalat ovat pitkähköt ja kaula pitkä. Korvat ovat riippuvat, ja kohtalaisen syvässä kuonossa on selkeä otsapenger.

Irlanninsetterin ylpeys on tietenkin sen upea turkki, joka voi olla syvän mahonginpunainen tai vaaleampi punaruskea. Keskipituinen turkki on sileä ja kohtalaisen suora (se voi aaltoilla hieman). Turkki on pidempi jalkojen takaosissa, rinnassa ja hännässä. Myös korvissa on silkinhienot hapsut.

Irlanninsetteri antaa kokonaisuutena ylhäisen ja elegantin vaikutelman, vaikka sillä onkin hieman lerpattavat huulet, jotka saattavat aiheuttaa kuolaamista. Rotu on kestävää tekoa, ja irlanninsetterit elävätkin usein 12–14-vuotiaiksi.

 

Persoonallisuus:

Vaikka irlanninsetteri ensin huomataan upean ulkonäkönsä ansiosta, se tunnetaan yhtä hyvin myös riehakkaasta asenteestaan. Se on koiramaailman veikeä pelle: eloisa, älykäs ja täynnä hauskoja metkuja.

On pidettävä mielessä, että metsästyskoirana irlanninsetteri on jalostettu juoksemaan koko päivä haastavassa maastossa. Irlanninsetterillä on hyvä asenne koulutukseen, mutta laiminlyötynä se lähtee omille teilleen ja voi syyllistyä irtaimiston pureskeluun, haukkumiseen ja kaivamiseen.

Irlanninsetterit ovat yleensä ystävällisiä ja ulospäin suuntautuneita sekä ihmisten että muiden koirien kanssa. Omistajan on kuitenkin oltava varovainen esitellessään sille muita, pienempiä lemmikkejä, sillä setteri on metsästyskoira. Sosiaalistaminen on tärkeää, koska jotkin lajin edustajat ovat luonteeltaan ujoja.

 

Huomioitavaa:

Tämän rodun kohdalla turkinhoitoa ei voi laiminlyödä. Turkista täytyy poistaa irtoroskat joka päivä, ja se on harjattava kaksi tai kolme kertaa viikossa. Harjauksen voi hoitaa nopeasti, kunhan turkki käydään johdonmukaisesti läpi.

Kuten mainittu, irlanninsetterissä elää yhä metsästäjäkoira, ja se tarvitsee runsaasti liikuntaa pysyäkseen hyvällä mielellä ja ollakseen hyvä perheenjäsen. Pitkien lenkkien lisäksi koira tarvitsee myös jonkinlaista koulutusta. Älykäs koira nauttii työnteosta. Kouluttajalta vaaditaan kärsivällisyyttä ja lempeän määrätietoista otetta. Kuria ja huumorintajua yhdistelemällä useimmista irlanninsettereistä saadaan hyvätapainen perheenjäsen. Irlanninsetterin kanssa voi hyvin harrastaa koiraurheilulajeja, ja erityisen hyvin se menestyy toko- ja metsästyskokeissa.

Irlanninsetteriin ei voi luottaa talon vahtikoirana, vaikka se saattaa kyllä haukkua vieraiden tullessa. Irlanninsetteri on yleensä ystävällinen ja siitä saa hyvän perhekoiran, mutta se voi olla turhan iso ja raju pienten lasten seurassa. Sosiaalistaminen on tarpeen, sillä jotkut rodun edustajat ovat arkoja.

 

Historia:

Irlanninsetteri on kolmesta setterirodusta viimeisenä AKC-hyväksynnän saanut, ja se polveutuu luultavasti englanninsetteristä. Irlantilaiset metsästäjät tarvitsivat nopealiikkeisen ja tarkkavainuisen koiran, ja voimakkaan punainen väri oli helppo havaita maastosta.

Alkujaan irlantilaiset koirat olivat punavalkoisia, mutta sitten kasvatusketjuun osui tärkeä koira, jonka myötä kokonaan punainen turkki valtasi alaa. Champion Palmerston oli upea ilmestys, siroluinen ja mahonginpunainen koira, joka syntyi vuonna 1862. Siitä polveutuvat useimmat tämän päivän irlanninsettereistä.

Kasvattajat pohtivat toisinaan, onko irlanninsetterin sukupuussa mukana pointteria, mutta useimmat kieltävät sen. Nykyisin irlanninsetteri on rakastettu perhekoira ja toisinaan metsästyskoira. Lajin suosio on vaihdellut vuosien mittaan, ja Yhdysvalloissa kiinnostus oli suurimmillaan 1960-luvulla Big Red -nimisten koirakirjojen ja niihin perustuvan samannimisen Disney-elokuvan ansiosta.

Muita lemmikin hoitoon liittyviä artikkeleita