Jackrussellinterrieri: tietoa ja luonnekuvaus

Jackrussellinterrierin luonne on syytä huomioida ostopäätöstä tehtäessä, sillä tämä rotu ei sovi kaikkien lemmikiksi. Energinen jackrussellinterrieri tarvitsee paljon liikuntaa, on äänekäs ja pyrkii metsästysviettinsä vuoksi tutkimaan uusia alueita, joten se voi herkästi lähteä karkuteille.

 

Jackrussellinterrieri lyhyesti
The Jack Russell Terrier Dog Breed

Jackrussellista ei saa kouluttamalla kitkettyä sen metsästysvaistoa. Tämä koira pitää perheen kissaa tai hamsteria vaistomaisesti saaliina.

Koko:

Paino:

Uros: 7–12 kg
Naaras: 7–12 kg

Säkäkorkeus:

Uros: 20–30 cm
Naaras: 20–30 cm

Odotusarvot:

Energiataso: hyvin energinen
Elinikä: 13–15 vuotta
Kuolaamistaipumus: vähäinen
Kuorsaamistaipumus: vähäinen
Haukkumistaipumus: suuri
Kaivamistaipumus: vähäinen
Sosiaalisuus/huomion tarve: kohtalainen


Jalostustarkoitus:

ketunmetsästys

Turkki:

Pituus: lyhyt
Tyyppi: kaksinkertainen karvapeite, sileä, karkea karva
Värit: valkoinen, valkoinen mustin tai punaruskein merkein
Turkinhoitotarve: vähäinen


Yhdistysten hyväksyntä:

Yleisyys: yleinen


Jackrussellinterrierin turkki edustaa yhtä kolmesta mahdollisesta tyypistä: sileä, karkea (broken) ja karhea (pidempi suora karva). Kaikista turkkityypeistä lähtee karvaa. Jackrussellinterrierillä on valkoinen pohjaväri ja mustia tai punaruskeita merkkejä.

Vartalo on kompakti ja lihaksikas. Täysikasvuisen terrierin korkeus on 20–30 cm. Paino on yleensä 7–12 kg.

 

Persoonallisuus:

Jackrussellinterrieri on iloinen ja energinen koira, jolla on kova halu tehdä töitä. Rotu on tyytyväisimmillään, kun sillä on seuraa ja tehtäviä suoritettavanaan. Kaivaminen on jackrussellinterrierin normaalia käytöstä, etenkin jos se päättää, että sen tehtävänä on pitää piha vapaana jyrsijöistä! Metsästysvaisto on näihin koiriin jalostettu ominaisuus. Pyyntivimma ja korkea energiataso tekevät jackrussellinterrierin koulutuksesta erittäin tärkeää. Tahtojen taistelussa jackrussellinterrieri voittaa omistajansa.

Koska rodun ominaisuuksiin kuuluu saaliin haukkuminen, se voi olla äänekäs kumppani. Nämä terrierit ovat kuitenkin valppaita ja hyviä vahtikoiria. Rotu on jämäkkäluonteinen eikä välttämättä siedä pikkulapsia tai muita eläimiä kotonaan. Se voi olla aggressiivinen etenkin toisia koiria kohtaan.

 

Huomioitavaa:

Jackrussellinterrierin luonteen takia rotu ei sovi kaikkien lemmikiksi. Metsästysvaistoa ei saa karsittua kouluttamalla. Tämä koira pitää perheen kissaa tai hamsteria vaistomaisesti saaliina. Osa jackrussellinterriereistä voi oppia tulemaan toimeen toisten lemmikkien kanssa tultuaan taloon pentuna, mutta omistajan on varauduttava siihen, ettei näin välttämättä käy.

Jackrussellinterrieri tarvitsee runsaasti liikuntaa ja mieluiten kodin, jossa on suuri, aidattu piha. Tällä terrierillä on voimakas tutkimis- ja pyyntivietti, ja se lähtee karkuteille tilaisuuden tullen; moni jackrussell on viettänyt päiväkausia jumissa tierummussa tai luolastossa. Jos jackrussellinterrieri on päivät asunnossa, se tarvitsee ehdottomasti reippaita kävelylenkkejä.

Jackrussellinterrieri nauttii myös patikoinnista ja pallon noutamisesta. Tämä rotu ei sovi omistajalle, joka haluaa kaiket päivät tyytyväisenä sohvalla istuskelevan koiran.

 

Historia:

Jackrussellinterrieri on aito työterrieri. Rotu on saanut nimensä pappismies John Russellilta, joka kasvatti Englannin hienoimpia terriereitä ketunmetsästykseen. Jackrussellinterrieri on haukkuja, mikä tarkoittaa, että sen tehtävä on ajaa kettu ulos tasaisella haukunnalla mutta se ei koskaan tapa saalista. Tätä terrieriä on kasvatettu yksinomaan metsästystarkoituksiin aivan rodun alkuajoista lähtien 1800-luvun alusta.

Koska jackrussellinterrierien tausta on geneettisesti laaja, terriereissä on jonkin verran eroavaisuuksia. Jalkojen pituuteen liittyvä kiista onkin johtanut rodun jakamiseen kahtia Euroopassa, jossa pidempijalkaisen nimi on parsonrussellinterrieri ja lyhyempijalkaisen nimi jackrussellinterrieri.

Yhdysvalloissa lyhytjalkainen koira on hyvin suosittu, mutta viralliseen rotumääritelmään kuuluvat pidemmät jalat. Rotu on jo vuosia ollut suosittu hevosharrastajien keskuudessa.

Jackrussellinterrieri on tullut televisiosta tutuksi myös suurelle yleisölle, ja etenkin Frasier-sarjassa esiintynyt Moose-koira (roolinimeltään Eddie) sekä lastenohjelma Wishbonessa esiintyvä Soccer-terrieri ovat saaneet rodun suosion räjähtämään.

Jackrussellinterrieri on AKC:n terrieriluokan uudempia tulokkaita, mutta sen hyväksyntä aiheutti protesteja kasvattajilta, jotka pelkäsivät AKC-hyväksynnän olevan rodulle haitaksi. Tämän seurauksena Yhdysvalloissa toimii kaksi kansallista rotuyhdistystä, alkuperäinen Jack Russell Terrier Club of America sekä uudempi AKC:n tunnustama Jack Russell Terrier Association of America.

Muita lemmikin hoitoon liittyviä artikkeleita