Harmaa norjanhirvikoira: tietoa ja luonnekuvaus

Energinen harmaa norjanhirvikoira tarvitsee runsaasti rasittavaa liikuntaa pysyäkseen hyvässä kunnossa. Tämä älykäs, itsenäinen mutta hellä koira sopii parhaiten perheeseen, jossa on hyvin käyttäytyviä isompia lapsia tai ei lapsia ollenkaan.

 

Harmaa norjanhirvikoira lyhyesti
The Norwegian Elkhound Dog Breed

Norjan puolustusministerillä on oikeus mobilisoida kaikki maan yksityisomistuksessa olevat norjanhirvikoirat maanpuolustukseen.

Koko:

Paino:

Uros: 23–27 kg
Naaras: 18–25 kg

Säkäkorkeus:

Uros: 50 cm
Naaras:48 cm

Ominaisuudet:

luonnostaan pystyt korvat

Odotusarvot:

Energiataso: hyvin energinen
Elinikä: 10–12 vuotta
Kuolaamistaipumus: vähäinen
Kuorsaamistaipumus: vähäinen
Haukkumistaipumus: suuri
Kaivamistaipumus: kohtalainen
Sosiaalisuus/huomion tarve: vähäinen


Jalostustarkoitus:

hirvenmetsästys.

Turkki:

Pituus: keskipitkä
Tyyppi: kaksinkertainen karvapeite, suora.
Värit: harmaa
Turkinhoitotarve: kohtalainen

Yhdistysten hyväksyntä:

Yleisyys: kohtalaisen yleinen.


Harmaa norjanhirvikoira on keskikokoinen, kestävä ja rakenteeltaan neliömäinen koira, joka on jalostettu kestämään pakkasta ja monipäiväisiä metsästysretkiä.

Uroksen säkäkorkeus on 45–55 cm ja paino 23–27 kg. Nartun korkeus on 45–50 cm ja paino 18–25 kg.

Kaksinkertaisen karvapeitteen peitinkarva on harmaa, ja pohjavilla sekä vartalon alapuoli ovat vaaleammat. Karvaa lähtee runsaasti keväällä ja syksyllä. Korvat, kuono ja häntä ovat mustat. Muiden pohjoisten rotujen tapaan häntä kiertyy tiukalle kiepille selän päälle. Pää on leveä ja kiilan muotoinen, ja korvat ovat pystyt ja keskellä päätä. Silmät ovat tummanruskeat.

 

Persoonallisuus:

Harmaa norjanhirvikoira on peloton, luotettava, energinen ja erittäin uskollinen kumppani. Nämä koirat voivat olla vieraiden kanssa hieman varuillaan, mutta perheenjäseniä ja muita tuttuja ne tervehtivät suurella innolla.

Norjanhirvikoira on muiden pohjoisten rotujen tapaan varsin itsenäinen eläin. Tämä itsenäisyys on tarpeen sen haukkuessa hirveä niin pitkään että pyytäjä tappaa sen, mutta se voi olla haaste nykyaikaisessa tottelevaisuuskoulutuksessa. Hirvikoiran soveltuvuus vahtikoiraksi on selvää, koska sillä on taipumus vahtia reviiriään ja haukkua enemmän kuin moni muu rotu.

Tämä ylpeä, älykäs, itsenäinen mutta hellä koira sopii parhaiten perheeseen, jossa on hyvin käyttäytyviä isompia lapsia tai ei lapsia ollenkaan. Varovaisuutta on noudatettava otettaessa norjanhirvikoira perheeseen, jossa jo on pienempiä lemmikkejä, sillä tämä koira voi pitää pikkueläimiä riistana.

 

Huomioitavaa:

Norjanhirvikoira on energinen eläin, joka tarvitsee suhteellisen paljon rasittavaa liikuntaa – vähintään tunnin päivässä – voidakseen todella hyvin. Tämä koira on itsenäisyytensä vuoksi muita rotuja herkempi lähtemään omille teilleen. Koiran erinomainen hajuaisti on tärkeää metsästyksessä, mutta voi viedä huomiota opetuksesta koulutuksessa.

Norjanhirvikoiran omistajalla on oltava aikaa, osaamista ja halua omistautua koiran hoitoon, jotta koiran älykkyys, uskollisuus ja lahjakkuus pääsevät esiin. Haastava rotu ei ehkä sovi ensikertalaisen lemmikiksi. Kokenut omistaja, joka antaa koiralle sen tarvitseman huomion ja huolehtii sen liikunnasta, saa siitä kuitenkin hyvin palkitsevan kumppanin. Norjanhirvikoiran keskimääräinen elinikä on 13–14 vuotta.

 

Historia:

Norjanhirvikoiran historia yltää tuhansien vuosien taakse, kenties jopa 5000-luvulle eaa. Siitä lähtien nämä sitkeät koirat ovat auttaneet isäntiään suurriistan metsästyksessä, ja hirvenpyynnistähän koira on saanut nimensäkin.

Norjanhirvikoira osaa silti pyytää muutakin riistaa. Sitä on käytetty mäyrien, ilvesten, puumien, karhujen, susien, peurojen ja kanien metsästykseen. Rotu on myös arvostettu laumanvartija, vahtikoira ja valjakkokoira.

Rohkeudellaan tämä rotu on ansainnut synnyinmaansa puolustuksessa erityisaseman: sota-aikana Norjan puolustusministerillä on oikeus määrätä yksityisomistuksessa olevat norjanhirvikoirat liikekannalle.

Muita lemmikin hoitoon liittyviä artikkeleita