Bernhardinkoira: tietoa ja luonnekuvaus

Bernhardinkoira tunnetaan koostaan huolimatta säyseänä, rakastavana ja mukautuvana rotuna. Se onkin hyvä perhekoira, kunhan perheen lapset osaavat käyttäytyä koiran seurassa. Rotu on myös miellyttämishaluinen, mikä helpottaa koulutusta.

 

Bernhardinkoira lyhyesti
The Saint Bernard Dog Breed

Bernhardinkoira saattaa syödä vähemmän kuin toisenrotuinen samankokoinen koira, koska sen temperamentti on tasaisempi ja se tarvitsee vähemmän liikuntaa.

Koko:

Paino:

Uros: 63–81 kg
Naaras: 54–63 kg

Säkäkorkeus:

Uros: 70–75 cm
Naaras: 65–70 cm

Ominaisuudet:

riippuvat silmät, luonnostaan luppakorvainen

Odotusarvot:

Energiataso: verkkainen
Elinikä: 8–10 vuotta
Kuolaamistaipumus: suuri
Kuorsaamistaipumus: kohtalainen
Haukkumistaipumus: vähäinen
Kaivamistaipumus: vähäinen
Sosiaalisuus/huomion tarve: suuri


Jalostustarkoitus:

vetokoira, etsintä, pelastus

Turkki:

Pituus: keskipitkä
Tyyppi: kaksinkertainen, sileä
Värit: punaruskea-valkoinen, valkoinen-juovikas (brindle)
Turkinhoitotarve: kohtalainen

Yhdistysten hyväksyntä:

Yleisyys: yleinen


Bernhardinkoirat ovat erittäin kookkaita, vahvoja ja lihaksikkaita koiria.

Urospuolisen bernhardinkoiran korkeus on 70–75 cm, ja sen paino on 63–81 kg. Nartun korkeus on 65–70 cm ja paino 54–63 kg.

Rotuun kuuluu sekä lyhytkarvaisia että pitkäkarvaisia koiria. Turkin väri on punavalkoinen, ruskeavalkoinen tai juovikkaan (brindle) ja valkoisen sekoitus. Joillakin koirilla on suuri maski silmien ympärillä. Korvat ovat ylös kiinnittyneet ja lerpallaan. Silmät ovat tummat ja hieman riippuvat. Otsa on melko kurttuinen. Riippuvat huulet saavat bernhardilaisen kuolaamaan herkästi.

Suuren koon vuoksi täyden kypsyyden saavuttaminen kestää näiltä koirilta monia muita rotuja kauemmin. Koira on kokonsa puolesta täysikasvuinen yleensä vasta 2–3 vuoden iässä.

 

Persoonallisuus:

Bernhardinkoira on rakastava ja tasaluonteinen koira. Sen vaistomainen ystävällisyys yleensä saa suurta koiraa pelkäävien vieraiden pelon kaikkoamaan. Bernhardinkoiran suojeluvaisto kuitenkin herää, jos se uskoo perheenjäsenen olevan vaarassa.

Ystävällisyys, säyseys ja sopeutuvuus tekevät bernhardilaisesta sopivan koiran perheelle, jossa lapset osaavat käyttäytyä koiran kanssa. Erityisen ymmärtäväisenä ja kärsivällisenä tunnettu koira varoo satuttamasta lasta.

Rotu on innokas miellyttämään omistajaansa, joten koulutus voi olla helpompaa kuin toisten rotujen kanssa.

 

Huomioitavaa:

Bernhardinkoira on sosiaalinen eläin. Se on onnellisimmillaan saadessaan osallistua perheen askareisiin. Jos se kokee jäävänsä ulkopuoliseksi, se todennäköisesti osoittaa mieltään. Täysikasvuisen bernhardinkoiran suuren koon vuoksi sen kouluttaminen on aivan välttämätöntä ja täytyy aloittaa mahdollisimman varhain. Rotu tunnetaan ajoittain itsepäisenä. Kunhan koira ymmärtää, mitä siltä odotetaan, sen luontainen miellyttämisen halu silti yleensä voittaa jääräpäisyyden.

Täysikasvuisella bernhardinkoiralla on karvanlähtö kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä. Säännöllinen harjaus auttaa vähentämään karvanlähtöä näinä aikoina.

Koiran on tietenkin saatava riittävästi ravintoa pysyäkseen terveenä, mutta yliruokintaa täytyy välttää. Ylipaino rasittaa koiran niveliä ja voi pahentaa mahdollisia lonkka- ja kyynärpääongelmia. Bernhardilainen saattaa tarvita vähemmän ruokaa yhtä elopainokiloa kohti kuin toiset rodut, koska sen temperamentti on tasainen ja se tarvitsee vähemmän liikuntaa kuin moni muu rotu.

Muiden todella suurten rotujen tapaan bernhardilainen elää suhteellisen lyhyen elämän. Sen elinajanodote on yleensä 8–10 vuotta.

 

Historia:

Bernhardinkoira on vahva, jättikokoinen koira, josta kerrotaan monia tarinoita. Vaikka rodun uskotaan saaneen alkunsa eräässä Sveitsin Alppien munkkiluostarissa 1000-luvulla, ensimmäiset todisteet luostarissa tai missään muuallakaan eläneestä bernhardilaisesta ajoittuvat vasta 600 vuoden päähän.

Näissä lähteissä mainittuja ensimmäisiä luostarikoiria käytettiin asiantuntijoiden mukaan vahtikoirina. Kävi kuitenkin nopeasti ilmi, että niillä oli myös kyky pelastaa ihmishenkiä. Seuraavien 300 vuoden aikana bernhardilaisten kerrotaan pelastaneen yli 2000 ihmishenkeä.

Tänä päivänä bernhardinkoirat tunnetaan historiallisten saavutustensa lisäksi myös niiden kiintymyksestä ja omistautuneisuudesta ihmisiä ja etenkin lapsia kohtaan. 1990-luvulla tehtiin kaksi kassamagneeteiksi muodostunutta lastenelokuvaa, Beethoven ja Beethoven 2, jotka kertoivat rakastettavan bernhardilaisen seikkailuista amerikkalaisen lähiöperheen kanssa.

Muita lemmikin hoitoon liittyviä artikkeleita