Shih tzu: tietoa ja luonnekuvaus

Reipas ja iloinen shih tzu vaatii varsin paljon huomiota omistajaltaan. Hyvin seurallisena koirana siitä tulee herkästi hemmoteltu.

 

Shih tzu lyhyesti
The Shih Tzu Dog Breed

Shih tzun pitkän, aaltoilevan turkin pitäminen kunnossa vaatii omistajalta runsaasti aikaa.

Koko:

Paino:

Uros: 5–10 kg
Naaras: 5–10 kg

Säkäkorkeus:

Uros: 25 cm
Naaras:25 cm

Ominaisuudet:

lyhytkalloinen (litistyneet kasvot), luonnostaan luppakorvainen

Odotusarvot:

Energiataso: keskinkertainen
Elinikä: 11–14 vuotta
Kuolaamistaipumus: vähäinen
Kuorsaamistaipumus: vähäinen
Haukkumistaipumus: suurta
Kaivamistaipumus: keskinkertainen
Sosiaalisuus/huomion tarve: suurta


Jalostustarkoitus:

sylikoira

Turkki:

Pituus: pitkä
Tyyppi: suora
Värit: kaikki värit sallitaan
Turkinhoitotarve: suuri

Yhdistysten hyväksyntä:

Yleisyys: yleinen


Shih tzu luokitellaan useimmissa maissa kääpiöroduksi. Sen korkeus on 20–30 cm ja paino 5–10 kg.

Useimpien kääpiörotujen tapaan myös shih tzu kypsyy nuorena ja on täysikasvuinen noin 10 kuukauden iässä.

Tanakan vartalon pituusmitta on usein hieman suurempi kuin korkeus, ja pää on suurehko. Kuono on lyhyt ja alapurentainen. Pää on pyöreä, ja silmät ovat varsin ulkonevat. Häntä on iloisesti kippuralla selän päällä. Askellus on pieneksi koiraksi pitkä ja reipas.

Shih tzulla on ylellinen, pitkä ja suora turkki. Kaksinkertainen karvapeite vaatii pitkänä pidettynä jatkuvaa hoitoa, sillä se liehuu pitkin maata. Kaikki turkin värit hyväksytään, mutta silmien ympärillä ja kuonossa suositaan tummaa pigmenttiä. Shih tzut ovat varsin sitkeitä veijareita ja elävät usein 14–15-vuotiaiksi.

 

Persoonallisuus:

Shih tzut tunnetaan iloisesta ja pirteästä mielenlaadustaan. Ne ovat eloisia ja ystävällisiä. Yleensä shih tzut tulevat hyvin toimeen kaikenikäisten ihmisten, toisten koirien ja muiden lemmikkien kanssa. Luonteeltaan shih tzu on harvoin äksy, ja yleensä se on hyvin kiltti.

Lyhytkuonoinen shih tzu ei ole kova pureskelemaan, mutta se nauttii kaivamisesta ja osa koirista haukkuu riesaksi asti. Ne haluavat kovasti olla ihmisten seurassa ja viihtyvät sekä omistajansa sylissä että lenkillä puistossa.

 

Huomioitavaa:

Shih tzu on helppo asuinkumppani, ja se lihoo nopeasti saadessaan liikaa makupaloja. Tämä koira ei vaadi erityisen pitkiä päivittäisiä lenkkejä, mutta se nauttii kävelystä ja tarvitsee kuntoilua. Shih tzujen kanssa voi harrastaa kohtalaisen menestyksekkääsi toko- ja agility-lajeja. Varo rasittamasta koiraa kuumalla ilmalla, sillä lyhytkuonoinen laji on altis lämpöhalvaukselle.

Turkinhoito voi näyttäytyä melkoisena haasteena shih tzun omistajalle. Useimmat lemmikinomistajat pitävät turkin lyhyenä ympäri vuoden. Lyhyenä turkki on siistin näköinen ja helppohoitoinen. Jos haluat pitää turkin pitkänä ja aaltoilevana, varaudu käyttämään sen hoitoon reilusti aikaa. Turkki vaatii viikoittaisen pesun ja öljyämisen huopaantumisen estämiseksi sekä päivittäisen harjauksen roskien irrottamiseksi. Jos turkin rakenne on oikea, se ei huopaannu ollenkaan niin herkästi kuin pehmeä turkki.

Shih tzu vaatii varsin paljon omistajansa huomiota joka päivä. Hyvin seurallisena koirana siitä tulee herkästi hemmoteltu. Shih tzu nauttii harjoituksista ja temppujen oppimisesta, jolloin se saa olla huomion keskipisteenä. Lapsiin shih tzu on hyvä totuttaa jo pentuna, vaikka yleensä se nauttii kaikenikäisten seurasta. Shih tzun vahtikoiran vaistoon ei voi luottaa; se toivottaisi varkaan luultavasti tervetulleeksi häntäänsä heiluttaen.

 

Historia:

Shih tzu -koirat saivat alkunsa Tiibetissä luultavasti 600-luvulla, jossa ne ovat yksinkertaisesti voineet olla tavallista pienempiä lhasa apsoja. Koiria annettiin lahjaksi Kiinan keisareille, joiden hoivassa rotu kehittyi nykyiseen muotoonsa. Kasvattajat uskovat, että lhasa-koirista on valittu tarkoituksella pienimmät yksilöt, joita on risteytetty kiinanpalatsikoiriin kasvojen lyhentämiseksi. Nimi shih tzu on kiinaa ja tarkoittaa leijonakoiraa, mikä hämärtää sukupuuta entisestään, sillä leijonalla on yleensä viitattu kiinanpalatsikoiraan.

Kiinan keisarit pitivät ja kasvattivat shih tzuja, ja brittiläisten saavuttua maahan rotu levisi Englantiin ja sieltä Yhdysvaltoihin. Valitettavasti Kiinan kommunistihallinto sai rodun lähes häviämään kotimaastaan.

Kukaan ei kiistä sitä, että näitä suloisia pikkukoiria olisi alun perin tarkoitettu joksikin muuksi kuin ihastuttaviksi seurakoiriksi. Niiden ensisijainen tarkoitus on jo alussa varmasti ollut toimia hyvänä seurana omistajilleen.

Muita lemmikin hoitoon liittyviä artikkeleita