Staffordshirenbullterrieri: tietoa ja luonnekuvaus

Hurjasta ulkomuodostaan huolimatta staffordshirenbullterrieri on lempeäluonteinen eläin, ei tappelija. Se on säyseä, rauhallinen, helppohoitoinen ja aina valmiina hauskanpitoon.

 

Staffordshirenbullterrieri lyhyesti
The Staffordshire Bull Terrier Dog Breed
 
Englannissa staffordshirenbullterrieri eli staffi on saanut liikanimen ”nanny dog”, koska siitä on tullut suosittu lasten leikkitoveri ja vartija.

Koko:

Paino:

Uros: 15–18 kg
Naaras: 13–15 kg

Säkäkorkeus:

Uros: 48 cm
Naaras: 45 cm

Odotusarvot:

Elinikä: 12–14 vuotta
Päivittäinen energiantarve: alhainen
Kuolaamistaipumus: vähäinen
Kuorsaamistaipumus: vähäinen keskipitkä
Haukkumistaipumus: vähäinen
Kaivamistaipumus: suuri

Turkki:

Pituus: lyhyt
Tyyppi: sileä
Värit: punainen, kellanruskea, musta, valkoinen, sininen, juovikas (brindle) valkoisin merkein tai ilman 
Turkinhoitotarve: vähäinen


Yhdistysten hyväksyntä:

Yleisyys: kohtalaisen yleinen


 

Tästä koirasta ei voi erehtyä. Staffordshirenbullterrieri on oikean kovanaaman näköinen.

Koira on suhteellisen leveärakenteinen ja sen pituus on hieman korkeutta suurempi, joten painopiste on matalalla. Silmiinpistävimmät piirteet ovat kuitenkin valtavat lihakset ja suuret leuat. Tämä koira näyttää voimanpesältä, mutta se on kuitenkin yllättävän ketterä ja kevytliikkeinen.

Rodun melko lyhyt vartalo on varsin painava. Paino on 13–18 kg ja korkeus 40–50 cm. Koirasta saa paljon todellista kokoa suuremman vaikutelman.

Häntä on keskipitkä, ja koira kantaa sitä matalalla. Korvia ei leikata, vaan ne ovat luonnostaan pienet ruusukorvat tai puolipystyt. Lyhyt, sileä turkki voi olla monen värinen.

 

Persoonallisuus:

Kotimaassaan Englannissa staffordshirenbullterrieri eli staffi on saanut liikanimen ”nanny dog”, koska siitä on tullut suosittu lasten leikkitoveri ja vartija. Kovanaamaisesta ulkomuodostaan huolimatta tämä koira on lempeäluonteinen ystävä, ei tappelija. Rotu on lauhkea, rauhallinen ja aina valmiina hauskaan toimintaan. Vaikka staffi ei hakeudu kahnauksiin, se ei myöskään peräänny haastettaessa, joten se ei aina tule toimeen toisten koirien kanssa.

Tottelevaisuuskoulutus on mahdollista, vaikkei se olekaan staffin vahvuuksia. Tätä koiraa ei ole mahdollista kouluttaa väkipakolla, mutta kun koulutuksesta tehdään leikkiä, staffi on siitä innoissaan.

 

Huomioitavaa:

Staffordshirenbullterrieri tarvitsee elämäänsä kaksi asiaa: läheisen ihmiskontaktin ja mahdollisuuden leikkiin. Ihmisrakkaana koirana sitä ei voi sulkea yksin takapihalle, eikä se atleettisena koirana kestä myöskään koko päivää sisätiloissa. Elämä staffin kanssa tarkoittaa, että yhteistä aikaa vietetään sekä sisällä että ulkona. Saadessaan riittävästi tekemistä, joka pitää sekä mielen että ruumiin virkeänä, staffi on hyvin käyttäytyvä kotikoira.

Koska kaikki staffit eivät ehkä tule toimeen vieraiden koirien kanssa, omistajan täytyy huolehtia siitä, ettei koira juokse vapaana paikoissa, joissa on toisia koiria.

Tämän koiran ylläpito on helppoa, eikä turkki vaadi mitään erityistä hoitoa.

 

Historia:

Kaikkien bull-rotujen tapaan myös staffien esi-isiä ovat kreikkalaisten muinaiset sotakoirat, molossit. Molossikoirista periytyivät eurooppalaiset mastiffeiksi kutsutut koirat, joista jalostettiin härkien ja muiden eläinten kanssa tappelemaan tarkoitettuja koiria.

Staffordshirenbullterrieri sai English Kennel Clubin hyväksynnän vuonna 1935 ja American Kennel Clubin hyväksynnän vuonna 1974. Rotuun ovat ihastuneet monet perheet, joiden mielestä koiran rohkeudelle vetää vertoja vain sen uskollisuus.

Muita lemmikin hoitoon liittyviä artikkeleita